Terug

Luchtzuiverende planten

Inhoudsopgave

 

1: Beter binnenhuisklimaat door luchtzuiverende planten

Dat tuinen en planten goed voor de gezondheid en ziel zijn, is algemeen bekend. Het groene blad is rustgevend, zon en frisse lucht stimuleren het menselijke immuunsysteem. Wat buiten werkt, kan ook binnen worden toegepast. Groene en kamerplanten verrijken op een levendige wijze kantoor- en woonruimtes. Planten scheppen door hun natuurlijke biologische processen een huiselijke en aangename sfeer. Ondanks weerleggende publicaties, bewijzen verschillende internationale studies (bv. van de NASA) dat planten door hun verdamping, vochtigheid aan de omgeving afgeven, zuurstof produceren, stof, tabaksrook en andere verontreinigende stoffen eruit filteren. Het groene blad in zijn meest uiteenlopende variaties, verzacht de ogen en de ziel. Het gunstige effect van de aanwezigheid van kamerplanten op lichaam en geest staat buiten kijf. Ons moderne leven speelt zich grotendeels binnenshuis af. Hoewel bouwmaterialen steeds beter worden en er minder verontreinigende stoffen worden geproduceerd, zijn er verdampingen van verf en meubilair, straling van elektrische apparaten en fijne stofdeeltjes van vloerbedekking. Bovendien zijn de ramen vanwege de klimaatvoorschriften nu zo dicht dat er zonder ventilatie nauwelijks luchtuitwisseling met de buitenlucht plaatsvindt. Regelmatige ventilatie is de eenvoudigste methode voor gezonde binnenhuislucht. Bovendien zorgen sommige planten voor een schone leefomgeving. Aandoeningen van de luchtwegen, vermoeide ogen of een schrale huid zijn symptomen van droge verwarmingslucht. Groene planten, zoals sierbananen, kamerlindes of Cyprusgras, verdampen water tijdens de fotosynthese en geven vocht af aan de kamerlucht. De hogere luchtvochtigheid heeft een positief effect op het menselijk organisme en bindt stofdeeltjes. De ideale luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen 45 en 65%.

 

2: luchtzuiverende planten: deze planten zuiveren de lucht

In principe is elke plant geschikt voor een beter binnenhuisklimaat, sommige meer, andere minder. De basis van al het plantenleven is fotosynthese, waarbij zuurstof wordt geproduceerd en afgegeven door de absorptie van CO² en water onder invloed van licht. Hoe groter het bladoppervlak van een plant, hoe meer verdampingsoppervlak en -efficiëntie beschikbaar is. Volgens onderzoek zijn sommige planten bijzonder geschikt voor bepaalde doeleinden.

Planten voor het bevochtigen van de lucht

Blad- en grootbladige planten zijn bijzonder geschikt om de lucht te bevochtigen. Naast het bladoppervlak komt er ook vocht in de kamerlucht via het bodemoppervlak van het substraat. Een echte vochtverdeler is een schotel met kleikorrels of kiezelstenen waarop de plant staat. Het vangt overtollig water op, dat vervolgens verdampt. De areca of gouden rietpalm (Chrysalidocarpus lutescens) is gemakkelijk te verzorgen in de kamercultuur en kan in veel woonruimtes worden aangetroffen. Hij verdraagt tot op zekere hoogte verwarmingslucht en gedijt bij kamertemperatuur in lichte tot matig beschaduwde ruimten. Hij wordt groot en bereikt een hoogte van meer dan een meter. Er moet voldoende ruimte beschikbaar zijn. De rubberboom (Ficus elastica) is een populaire kamerplant. Zijn grote bladeren verdampen veel water en hij is gemakkelijk te verzorgen, zelfs voor onervaren kamertuinders. Graslelies (Chlorophytum comosum) met hun overhangende groei zijn een genot in hanging baskets of op galerijen. Ze hebben weinig licht en water nodig. De klassiekers onder de luchtbevochtigers zijn de vingerplant, beter bekend als Schefflera, en de gatenplant (Monstera). Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, bevochtigen de lucht zeer goed en zijn uitstekende zuurstofproducenten.

Planten voor luchtzuivering

De lijst van planten die verontreinigende stoffen binden is lang. Klimop (Hedera helix), lepelplant (Spathiphyllum), vrouwentong (Sanseviera) en drakenplant (Dracaena) zijn ware kunstenaars in het filteren van verontreinigende stoffen in de lucht. De klimmende en onderhoudsarme drakenklimop (Epipremnum pinnatum) kan weelderig worden. Naarmate hij groter wordt, wordt zijn filterfunctie sterker. Alle genoemde plantensoorten kunnen benzeen, formaldehyde en andere verontreinigende stoffen binden. Kleinbladige kamerplanten, zoals sierasperges (Asparagus) of de treurvijg (Ficus benjamina), zijn zeer doeltreffend om stof te verminderen. Daarom zijn deze planten steeds vaker op kantoren te vinden. Als verzorgingstip kan worden gezegd dat de planten regelmatig moeten worden afgestoft of gesproeid. Alleen zo kunnen ze de lucht in de kamer efficiënt filteren. Men zegt dat de jadeplant (Crassula) een positieve werking heeft als bescherming tegen elektromagnetische golven. In het huidige technologische tijdperk is dit een vaak onderschatte eigenschap. Alle genoemde planten zijn geschikt voor de studeerkamer, slaapkamer of woonkamer. De keuze van de planten voor de desbetreffende kamers hangt af van de licht- en ruimteomstandigheden. Natuurlijk zijn planten die verontreinigende stoffen binden en zuurstof geven ideaal in de slaapkamer. Ze zijn echter niet minder nuttig in de andere kamers. Badkamers verschillen van andere ruimten door de hogere luchtvochtigheid. De krulvaren (Nephrolepis) houdt van vochtige plaatsen en wordt volgens onderzoek beschouwd als een van de beste luchtzuiveraars als het gaat om verontreinigende stoffen. Voor kinderkamers mogen alleen kamerplanten worden gekozen die niet giftig zijn. Luchtzuiverende planten kunnen een technische bevochtiger of zuiveraar niet vervangen. Maar ze zijn een zeer goede ondersteuning en geven met hun natuurlijke groen rust aan de geest en vermoeide ogen.

omhoog
Trusted Shops Guarantee