Terug

Krulvaren planten, verzorgen, bemesten en vermeerderen

Inhoudsopgave:

 

krulvaren correct planten

Zijn populariteit beperkt zich niet tot de sierwaarde van de krulvaren. Hij is ook gemakkelijk te verzorgen en is daarom in veel kantoren en woonkamers te vinden. Als tropische plant is de krulvaren niet vorstbestendig en volledig ongeschikt voor de tuin. In de zomer kan de kamervaren echter genieten van de frisse lucht op het balkon en het terras.

De beste standplaats voor de krulvaren

Zoals alle varens houdt de krulvaren van een zonnige of halfschaduwrijke standplaats. Een ideale plaats is bij een helder raam, maar het gevoelige gebladerte mag niet aan de volle zon worden blootgesteld. Hij mag ook niet worden blootgesteld aan koude tocht in de winter. Anderzijds bevordert een hoge luchtvochtigheid de ontwikkeling van de plant. In badkamers explodeert de kamerplant letterlijk, mits er een raam en voldoende licht is. De krulvaren heeft een positieve invloed op een gezonde slaap door zijn luchtzuiverende werking in slaapkamers. Als substraat is hoogwaardige potgrond voor groene planten met een licht zure pH-waarde geschikt. Varens houden van humus en kalkvrije grond met een gelijkmatige bodemvochtigheid. In de winter is een kamer-warme plaats met voldoende licht nodig. De tropische kamervaren reageert gevoelig op temperaturen onder 18°C, directe nabijheid van verwarming en koude tocht. Zoals elke kamerplant wordt de krulvaren in een plantenbak gehouden. Decoratieve bloempotten, hanging baskets of schalen zijn geschikt voor de cultivering. Wat de afmetingen betreft, is het raadzaam geen onnodig grote pot te kiezen. Anders duurt het even voor de varen de bak vult en de bladeren decoratief overhangen. De aanwezigheid van een drainagegat voor overtollig water is een voordeel en vergemakkelijkt het besproeien. Hoewel de krulvaren naar verhouding meer water kan verdragen, bedoelt men het goed met veel te snel en te vaak water geven, waardoor de plant verdrinkt.

 

krulvaren correct verzorgen

De verzorging van de krulvaren vergt weinig werk. Er zijn echter een paar tips om in gedachten te houden. Een gelijkmatige kamertemperatuur bevordert de plantengroei. Frequente schommelingen ontregelen de krulvaren. Ook het afwisselen van droogte en vochtigheid moet worden vermeden. De binnenvaren houdt van vochtige grond, maar niet van wateroverlast. Droogte daarentegen zorgt ervoor dat de bladeren geel worden en eraf vallen. Geef regelmatig water, maar in kleine hoeveelheden. Controleer met uw vinger of de grond nog vochtig is en water nodig heeft. Varens mijden meestal kalk en verdragen dan ook geen kalkhoudend water. Hard water verhoogt geleidelijk de pH-waarde van het substraat en er ontstaat kalkchlorose op de bladeren. Als de kleur van de bladeren verandert, kan dat verschillende oorzaken hebben. Gele bladeren bij de krulvaren kunnen wijzen op langdurige droogte in het substraat. Als de bladeren bruin zijn, was de droge periode te lang en verliest de varen de bladeren. Als de bladeren ondanks gelijkmatige vochtigheid geel worden, kan dit het gevolg zijn van hard water geven of een te lage temperatuur. Als de hele plant er slap uitziet, is wateroverlast een mogelijke verklaring. Stilstaand vocht gaat vaak gepaard met wortelrot. Eenzijdige bladschade kan ook worden veroorzaakt door de directe nabijheid van het verwarmingssysteem of door tocht.

Wanneer moet de krulvaren gesnoeid worden?

Kamervarens worden niet gesnoeid, want waarom zou je hun schilderachtige groei verstoren? Alleen storende bladeren of dode of bruine delen van de plant worden verwijderd.

Wat te doen in geval van ziekte of bij ongedierte?

Droge verwarmingslucht kan leiden tot een aantasting met spint. Kleine webben op het gebladerte en zilverachtige vlekken zijn een indicatie van het zuigende ongedierte. Regelmatig sproeien zorgt voor een hogere luchtvochtigheid en verdrijft het ongedierte op natuurlijke wijze.

Hoe kan de krulvaren het beste overwinteren?

In de winter moet de krulvaren op een zo licht mogelijke plaats staan, boven 18°C, zo mogelijk niet direct bij een verwarming. Wees voorzichtig met ventilatie - vorst of tocht zijn taboe. Om de twee à drie jaar moet de krulvaren in het voorjaar na de winter worden verpot in verse grond.

 

Krulvaren correct bemesten

Bij de binnenteelt zijn de voedingsstoffen in de grond na enige tijd opgebruikt. Het immuunsysteem raakt uit balans en de kamerplant wordt kwetsbaar. Om de plant gezond te houden, moet van het voorjaar tot de herfst om de 14 dagen tot eenmaal per maand een matige dosis van een volledige meststof worden toegediend. In plaats van een volledige meststof kan ook een speciale meststof voor groene planten worden gebruikt. In de winter wordt de bemesting sterk verminderd of zelfs helemaal gestaakt.

 

krulvaren correct vermeerderen

In de natuur vermeerdert de tropische plant zich door sporen. Thuis wordt de krulvaren vermeerderd door de plant te delen of de draadvormige uitlopers af te snijden die kleine plantjes voortbrengen. Ze worden in de zomer van de moederplant gescheiden en overgeplant in kleine potten voor verdere teelt. Vermeerdering door stekken of uitlopers is niet mogelijk omdat de krulvaren geen gewone scheuten vormt.

 

Bijzonderheden bij krulvarens?

Volgens informatie van de giftcentra zijn varens over het algemeen licht giftig. Ze mogen niet gegeten worden, maar het is veilig om ze aan te raken. Voor huisdieren kan het betekenen dat ze diarree krijgen of overgeven na het kauwen op de bladeren. Het risico dat een huisdier ernstig ziek wordt van het eten van de bladeren is zeer klein.

 

verdere informatie

Een van de populairste groene planten is de krulvaren (Nephrolepis exaltata), die meer dan 200 jaar geleden zijn weg vond van Australië naar Europa en ook bekend staat als de niervaren. Hij wordt beschouwd als uiterst sterk en kan relatief goed tegen normale omgevingslucht. Ze zijn te vinden in kantoren, woonkamers, badkamers en slaapkamers. Met de jaren kan de varenplant machtig en imposant worden. Het is geen uitzondering dat hij een dominante positie inneemt in de kamer. Zijn lange krullende en overhangende bladeren vallen gelijkmatig aan alle kanten. De bladeren kunnen tot een meter lang worden. De groene plant komt het best tot zijn recht in een open en verhoogde positie. De varen is bijzonder decoratief op een bloemenkrukje, zuiltje of in een hanging basket. Naast zijn indrukwekkende uiterlijk is er nog een positieve eigenschap: de krulvaren is een luchtzuiverende plant. Het kan verontreinigende stoffen, zoals benzeen of formaldehyde, uit de kamerlucht filteren.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee