Terug

Klimop op de juiste manier verwijderen – 3 stappen naar het succes

Inhoud

  1. Het juiste tijdstip kiezen
    • Klimop kan normaal gesproken het hele jaar door, ook in de winter op vorstvrije dagen, worden verwijderd.
  2. Welke onkruidbestrijders zijn er en welke huismiddeltjes zijn geschikt om klimop te verwijderen?
    • Klimop kan noch door onkruidbestrijders, noch door huismiddelstjes compleet verwijderd worden.
  3. De juiste methode kiezen
    • Het tijdrovende en moeizame afknippen en losmaken van de wand, is nog steeds de beste manier om klimop te verwijderen.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip kiezen

Klimop kan normaal gesproken het hele jaar door worden verwijderd. Aan te bevelen zijn warme dagen in het voorjaar, zomer of herfst, omdat de klimop het beste verwijderd kan worden door deze te laten weken met water.

 

Stap 2: Welke onkruidbestrijders zijn er en welke huismiddeltjes zijn geschikt om klimop te verwijderen?

Hardnekkige klimop kan niet met onkruidbestrijders of huismiddeltjes compleet worden verwijderd. Vooral oudere, stevige en diep gewortelde klimop is zo sterk, dat giftige herbicide, laat staan huismiddeltjes een kans hebben. Alleen het met de hand verwijderen lost het hechtprobleem aan de wand op.

 

Stap 3: De juiste methode kiezen 

Het beste lukt het verwijderen van klimop als dat in meerdere etappes wordt gedaan. Allereerst worden alle dunne takken afgeknipt en sorden de zwak hechtende takken van de wand afgetrokken. De sterkere takken, die met veel hechtwortels aan de facade zitten bijven nog over. Deze kunnen met bv. een broodmes worden doorgezaagd. Daarna wordt de wortelstok vrijgemaakt en uitgegraven. Met een bijl, schop en zaag kunnen ook de grotere wortels van de klimop worden verwijderd. Als alle hoofdwortels zijn doorgeknipt, kan de wortelstok er vrij gemakkelijk uitgetrokken worden.

Als de klimop van de muur af is, is het nog een uiterst moeizaam klusje om de grote hoeveelheid kleine hechtwortels van de muur te halen. Deze kunnen het beste verwijderd worden als de wand langdurig met een slang nat gemaakt wordt. De wortels zwellen dan op en kunnen er met een borstel  afgewreven worden. Raadzaam is het de borstel eerst op een klein stukje muur uit te proberen om te zien of er schade aan de muur ontstaat.

Een alternatieve methode om klimop te verwijderen kan het gebruik van een hogedrukspuit of een brander zijn. Van tevoren is het absoluut noodzakelijk te onderzoeken, of dit voor de facade ook mogelijk is. Een brander kan niet worden gebruikt bij brandbaar isolatie- of kunststofmateriaal. Losse voegen verhinderen het gebruik van de hogedrukspuit. Bij twijfel is het raadzaam een vakkundige bouwingenieur  of een vakkundige firma te vragen.

Klimop, die in bomen groeit, kan gemakkelijker worden verwijderd. In het voorjaar worden de hoofdtakken tot aan de grond gekapt en de dunne en zwak hechtende takken met een tuinschaar afgeknipt. Als de hoofdtakken er ook gemakkelijk afgaan, trekt men deze van de boom af. Anders kunnen ze ook in de zomer uitdrogen. Het weer doet verder zijn werk zodat de laatste resten in de herfst uit de ooit begroeide boom kunnen worden getrokken.

Bij alle werkzaamheden met klimop is het raadzaam handschoenen te dragen. Klimop bevat giftstoffen die via kleine wondjes in het lichaam kunnen dringen.

 

Verdere Informatie

Een groene facade is mooi om te zien en tegelijkertijd biedt ze talrijke ecologische voordelen. Het blad van de groene facade biedt kleine dieren een toevluchtsoord en muren worden in de zomer minder heet. Tot de populairste facadeplanten behoort de klimop (hedera). Hij slingert omhoog tegen de muren en zet zich met kleine hechtwortels in het muurwerk vast. Wat voor de klimop een stevig houvast is, is een grote uitdaging als deze verwijderd moet worden. Het is moeilijk de klimop zonder grote schade van de facade te verwijderen. De wortels van de klimop dringen diep in de voegen en kunnen er nauwelijks worden uitgehaald. Bij het planten moet daarom goed worden bedacht, of klimop de juiste keus is en of het muurwerk daartegen bestand is. Kleine scheurtjes in de wand zijn voldoende voor de klimop om deze te gebruiken, waardoor het scheurtje door het indringen groter wordt.   

                              

Trusted Shops Guarantee