Terug

Klimop snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de klimop te snoeien?
    • De klimop kan snoei uitermate gemakkelijk verdragen, zodat u de klimstruik vrijwel het hele jaar door kunt snoeien.
  2. Hoe moet de klimop worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid?
    • Weggesneden of gekort worden alle takken, die storend zijn of de naburige planten verdrijven.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten klimop rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?
    • Het is niet nodig om rekening te houden met de klimop en er is geen specifiek verschil bij snoei tussen de verschillende soorten.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om de klimop te snoeien

Het juiste moment om de klimop te snoeien is er niet. Of het nu in de lente, zomer of herfst is, het klim- of kruiphout verdraagd snoei zo gemakkelijk, dat de lange scheuten het hele jaar door kunnen worden ingekort of weggesneden. Alleen zeer oude en dikke houtige exemplaren worden in de winter niet gesnoeid. Verse sneden zijn gevoelig voor daaropvolgende nachtvorst, die het hout beschadigen en ziekten kunnen via de wonden de plant binnendringen. Overgroeide hekken, waarop de klimop een effectieve beschutting tegen inkijk vormt, blijven gesloten, als de plant in het voorjaar regelmatig wordt gesnoeid. Bovendien kan strenge vorst in de winter leiden tot vorstdroging aan het groenblijvende blad. De planten in het voorjaar zien de planten er droog uit. Dan is het tijd om deze dode scheuten weg te snijden. Zelfs vele takken kunnen gerust worden verwijderd, omdat de klimop snel teruggroeit.

 

Stap 2: Hoe wordt de klimop correct gesnoeid?

De klimop staat bekend om zijn enthousiasme voor groei. Zo snel als het zich verspreidt, zo sterk kan het tegelijkertijd worden teruggesnoeid. Voor het snoeien gebruikt men gewoonlijk een snoeischaar, of een takkenschaar als de takken van oudere planten dikker zijn. De klimop is giftig in delen van de plant. Het gebruik van handschoenen wordt sterk aanbevolen. Extra beschermende uitrusting, zoals ademhalingsbescherming, is niet nodig.

De scheuten worden gesneden, die andere planten storen of langzaam verdrijven. Het is het beste om de scheuten aan de basis af te snijden. Elke snoeiactie betekent ook, dat de vertakking wordt gestimuleerd en de klimop goed groeit. Bij het weggooien moet worden overwogen, of de scheuten daadwerkelijk op de compost moeten landen. Zelfs als ze zijn afgesneden, is het nog steeds mogelijk om wortel te schieten en vanaf dit punt hun triomftocht voort te zetten.

Bloemen en samengestelde vruchten verschijnen pas na jaren op oudere exemplaren. Om verdere verspreiding te voorkomen, moeten de samengestelde vruchten in de late herfst, maar uiterlijk aan het einde van de winter worden weggesneden. Als de zaden uitvallen, is het moeilijk om de krachtige plant onder controle te houden.

 

Stap 3: Verschillende soorten klimop snoeien

Er zijn geen verschillen in snoei van de individuele soorten. Sommige soorten (bontbladige soorten) zijn minder krachtig. Ze hoeven minder vaak te worden ingekort. Min of meer winterharde klimop soorten, die als rankende kamerplant worden aangeboden, kunnen wat voller worden gemaakt door regelmatig de lange ranken te snoeien. Alleen de stengeltop wordt verwijderd. De vertakking wordt gestimuleerd en de groei wordt dichter.

 

Verdere Informatie

De groenblijvende klimop is een populaire bodembedekker of wordt een klimplant, zodra zij een manier vindt om te klimmen. De klimop vormt na verloop van tijd een dichte spruit, sluit vertrouwd elke opening in het latwerk of hek. Het enthousiasme voor groei is zo groot dat het soms hinderlijk kan zijn. Naburige planten voelen zich niet alleen in het nauw gebracht, maar worden letterlijk verdreven. Als tuinman kunt u niet anders dan oudere klimopplanten onder controle houden, door ze te snoeien.

                              

Trusted Shops Guarantee