Terug

Klimop correct verwijderen, planten en vermeerderen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de klimop correct geplant?

De klimop is zeer flexibel en doet het goed op bijna elke standplaats die niet te warm en droog is. De klimop gedijt bijzonder goed op schaduwrijke plaatsen. Als de grond voldoende vochtig is, worden ook zonnige standplaatsen getolereerd. Vochtige bodems hebben de voorkeur, maar de klimop is ook moeilijk te temmen in droge grond. Als de klimop een dichte bodembedekker moet vormen, is een plantafstand van 30 tot 40 cm aan te bevelen. Om de vertakking extra te stimuleren, worden de scheutpunten bij het planten iets ingekort. Voor losse groepen kan de afstand tussen de klimopplanten worden vergroot. Wilt u dat de klimop groot wordt, dan heeft hij een klimhulpmiddel of een stelling nodig. Het dient als ondersteuning voor de opgaande scheuten met de hechtende wortels.

Het verplanten van de klimop levert geen grote problemen op, zelfs niet voor onervaren mensen. Veel uitgestrekte scheuten schieten wortel op de grond. De gewortelde scheuten worden met een snoeischaar van de plant gescheiden, waarbij enkele bladoksels aan de scheut blijven zitten. De sectie wordt met wortels uit de grond gehaald en op de nieuwe standplaats verplant. Het is nog gemakkelijker wanneer er wilde zaailingplanten verschijnen. Ze kunnen worden opgegraven en verplant met een schep.

 

Hoe wordt de klimop correct verzorgd?

De verzorging van de klimop is heel eenvoudig, omdat de krachtige plant zeer tolerant is ten opzichte van de standplaats. De grond mag niet te droog zijn. Dit geldt vooral in de winter, omdat de klimop als groenblijvende plant zelfs bij vriesweer water door het gebladerte verdampt. Als de plant geen vocht tot zijn beschikking heeft, zal hij in de winter droogvriezen - de spruit droogt uit en wordt bruin. Vandaar de aanbeveling om voor de winter of na een droog najaar de grond uitgebreid water te geven. Buiten is bemesting nauwelijks nodig.

In de kamer hoeft de klimop niet bang te zijn voor vorst. Een lichte plaats is een vereiste, maar niet per se de vensterbank voor het raam op het zuiden. Door de beperkte lichttoevoer in de winter wordt het watergeven verminderd. Een warme standplaats is niet aan te raden, omdat dit de groei onnodig stimuleert en er ongedierte kan ontstaan. Tijdens de belangrijkste groeiperiode is meer vocht nodig. Regelmatig sproeien met kalkvrij water bevordert de plantontwikkeling.

Klimopsoorten die niet winterhard of gevoelig zijn dienen als kuipplant of in potten gehouden te worden. Overwinteren doet u in een koele kas of serre.

Droge lucht in serre‘s kan leiden tot een spintplaag. Verlichte bladeren met veel zilverkleurige stippen zijn daar een indicatie van. Het kan worden bestreden met een bestrijdingsmiddel voor het zuigen van insectenplagen.

 

Hoe wordt de klimop correct vermeerderd?

De gewone klimop kan worden vermeerderd door zaad. Deze hoeven niet per se gezaaid te worden, want vogels verspreiden de zaden en klimopplanten ontkiemen wild. Het enige wat u hoeft te doen is ze op te graven en te planten. Als speciale klimopsoorten moeten worden vermeerderd, kunnen groene stekken in de vroege zomer worden geroot. Het is ook mogelijk om scheuten af te leggen, ze na het rooten van de moederplant te scheiden en te verplanten. Stekken kunnen gemakkelijk van de top van de stengel worden gescheiden en verplant.

 

Hoe wordt de klimop gesnoeid?

De klimop kan het hele jaar door worden gesnoeid. De snijmaatregelen zijn aangepast aan de beschikbare ruimte. Sterke scheutgroei kan worden afgeremd door de scheuten royaal in te korten. Snoeien stimuleert echter de zijtakken en bevordert een dichte groei. Regelmatig snoeien is nodig om de groeikracht van de klimop te beheersen.

In de pot wordt het snoeien beperkt tot lange scheuten die uit vorm groeien. Als potplant heeft klimop een decoratief effect als hij zo gelijkmatig mogelijk groeit of wordt gesnoeid.

Hoe wordt de klimop correct verwijderd?

Voordat u het weet, groeit de klimop ongecontroleerd en overwoekert grote gebieden - zowel horizontaal als verticaal. Op een vlakke ondergrond kunt u de scheuten uit de grond trekken. Om alle wortels te krijgen, maakt u de grond met de gewortelde uitloper los met een graafvork.

Het verwijderen van de klimop op een muur of het pleisterwerk is ingewikkelder. Om het metselwerk te beschermen, is een voorzichtige en behoedzame aanpak aan te raden.

 • Grotere takken en dicht gebladerte worden van buiten naar het midden afgesneden, zodat alleen de wortels overblijven.
 • De resterende wortelresten worden met water besproeid. Het water verzacht de plantendelen van de klimop en maakt ze gemakkelijker te verwijderen.
 • De laatste plantenresten worden voorzichtig met een droge borstel verwijderd en weggeboend.
 • Vuil en laatste restjes plantenresten kunnen verwijderd worden door te borstelen met een oplossing van water en afwasmiddel.
 • Om te voorkomen dat de klimop terugkeert, graaft u voorzichtig alle plantenwortels aan de basis op.

Als de klimop in naburige bomen klimt en deze dreigt te overwoekeren, wordt de wijnstok aan de basis afgesneden en worden de wortels opgegraven. De spruit sterft af en het hout bevrijdt zich na verloop van tijd uit het korset van de klimop.

 

Is de klimop giftig?

Alle delen van de klimopplant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. De vruchten kunnen verleidelijk zijn voor jonge kinderen, dus voorzichtigheid is geboden. Het plantensap is irriterend voor de huid. Het is raadzaam om handschoenen te dragen bij het werken met de klimop.

 

Veelgestelde vragen over klimop

Welke soorten klimop zijn er?

Uit de weinige klimopsoorten is een groot aantal cultivars ontstaan, die verschillen in groeikracht, bladvorm en kleur.

 • Hedera helix 'Anne Marie' – blauwgroen blad met witte randen
 • Hedera helix 'Atropurpurea' – donker roodgroen blad met groene nerven
 • Hedera helix 'Buttercup' - bijna botergeel blad
 • Hedera helix 'Eva' - Lichtgroen blad met een dikke witte rand
 • Hedera helix 'Goldheart' - roomwit blad met een dikke groene rand
 • Hedera helix 'Maple Leaf' - groenbladige cultivar met 3-lobbige esdoornvormige bladeren

 

Wanneer is de bloeiperiode van de klimop

Bloemen verschijnen alleen op de klimop bij oudere exemplaren. De bolvormige schermen met gele bloemen verschijnen in de herfst en rijpen uit tot zwartvruchtige zaadkoppen.

Wat is de betekenis van de klimop?

De klimop is een uitstekende sierbladplant die vanwege zijn sterke groeikracht en hechtwortels gebruikt wordt als betrouwbare bodembedekker of klimplant.

 

Verdere informatie

Het bereik van de ongeveer 9 tot 11 groenblijvende soorten klimop strekt zich uit van de Azoren tot Europa, over de Himalaya tot China en Japan. De struiken groeien meestal welriekend of klimmen met klevende wortels tegen muren, bomen en alles wat voor hen komt. Opvallend is het donkergroene, soms intens getekende blad. Door dit patroon wordt de klimop gerekend tot de bladsierplanten. De bladvormen zijn onder te verdelen in ongelobd, 3-lobbig en 5-lobbig of gerimpeld. Klimopplanten kennen een jeugd- en ouderdomsfase. Pas in het oudere stadium ontwikkelen zich gele bolvormige bloemschermen. Hieruit rijpen zwarte vruchten, die in de winter een goede voedselbron zijn voor vogels.

In tuinen is de klimop een betrouwbare plant voor grond- of muurbegroening. De klimop creëert een effectieve zichtbescherming bij het vergroenen van metalen hekken. Het groeipotentieel van de individuele soorten en variëteiten varieert sterk. Daarom moet van tevoren worden gecontroleerd voor welk doel de klimop moet dienen. Als u voor een kleine ruimte een zeer krachtige of grootgroeiende klimopsoort kiest, kan de plant het overnemen en hinderlijk worden.

Kleurrijke klimopsoorten zijn goed voor het opfleuren van donkere of schaduwrijke gebieden. U hoeft zich geen zorgen te maken dat stabiel metselwerk wordt ingenomen door de vastklampende wortels. Losse mortel of verf kan echter beschadigd raken door de klimop. Zonder klimmogelijkheden kan de klimop kan niet klimmen, blijft op de grond en groeit als bodembedekker. Zelfs probleemstandplaatsen in de droge schaduw kunnen eenvoudig worden vergroend met dichtgroeiende klimop.

Talrijke hybriden van de gewone klimop (Hedera helix) zijn geschikt voor binnen- en potteelt. Als onderbeplanting groeien ze over de randen van potten of groene verticale draadlatten.

Trusted Shops Guarantee