Terug

Kerstrozen (Helleborus)

De kerstroos, ook wel nieskruid genoemd, is met haar bloei van december/januari tot maart/april een highlight in dit verder niet zo kleurrijke tuinseizoen. Zij kan tot 30 cm hoog worden en wel 25 jaar oud.

Let op: alle delen van de kerstroos zijn giftig.

Standplaats

De kerstroos kan zowel in de tuin als ook in een pot worden geplaatst. Ze houdt niet van direct zonlicht in de zomer maar heeft voldoende licht in de winter nodig. Daarom is de ideale standplaats onder een bladverliezende boom of struik. Ze geeft de voorkeur aan een doorlaatbare klei- en kalkbodem waar het water goed kan weglopen. De kerstroos verdraagt geen stuwvocht. Bij het planten in een pot moet daarom een gat in de bodem zijn waar het water kan weglopen. Bovendien mag de kerstroos niet te warm staan of te vaak worden verplaatst. De beste tijd om kerstrozen te planten is in de vroege herfst.

Kerstrozen houden van een koele en lichte standplaats in de woonkamer. De plant niet in de buurt van de verwarming zetten. Bijzonder geschikt is zij voor een wintertuin. Daar komen ze langzaam in bloei. Kerstrozen bloeien bij ca. 15° C wel 4 weken lang. Als de bloeiperiode voorbij is kunnen de kleine struiken probleemloos in de tuin worden gezet, omdat het van nature winterharde, meerjarige struiken zijn. De plant vanaf maart op een halfschaduwachtige of schaduwachtige plaats zetten. Zo zult u lang plezier hebben van uw kerstroos.

Bemesten en waterbehoefte

De verzorging van de kerstroos is nogal eenvoudig. Tijdens de bloeiperiode heeft de kerstroos voldoende water nodig. In de zomer niet gieten. Bemesting is alleen noodzakelijk bij een zeer zandige bodem. Dan is het ook mogelijk hoornspaan in de grond te verwerken.

Kerstrozen snoeien

Uitgebloeide stelen en bladeren worden onderaan afgeknipt. Om de bloemen meer tot zijn recht te laten komen kunnen de bladeren daarnaast worden afgeknipt. Verder hoeft de plant niet te worden gesnoeid.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee