Terug

kattengras correct planten, verzorgen, bemesten en snoeien

Inhoudsopgave:

 

Waarom kattengras goed is voor kattenbezitters

De naam kattengras heeft een gefundeerde betekenis. Bij het borstelen slikken katten veel onverteerbare haren in, die zich als balletjes in de maag verzamelen. Door op het gras te kauwen, braken de katten de kluwen uit. Wat voor ons onsmakelijk klinkt, bevordert echter de gezondheid van onze huiskatten.

 

Hoe wordt kattengras correct geplant?

Als kamerplant is kattengras uiterst gemakkelijk te verzorgen. Het tropische gras gedijt goed in een pot of bak op de vensterbank en kan door elke beginnende binnentuinder zonder groene vingers worden gekweekt. Helaas is het op lange termijn niet geschikt voor de tuin, omdat het zoete gras gevoelig is voor vorst. In de zomer kan hij echter in een pot op een schaduwrijke plek op het balkon of terras worden gezet. Als de temperaturen dalen, krijgt het kattengras weer een plek in de beschutte leefruimte. Elke goede groene planten- of kamerplantengrond uit de vakhandel is geschikt als substraat.

Standplaatsen waar het kattengras zich bijzonder prettig voelt

Kattengras voelt zich prettig op een lichte plek zonder direct zonlicht. Sterk zonlicht kan leiden tot bladverbranding en bruine punten. Het gras verdraagt een normale kamertemperatuur goed, evenals een wat koelere standplaats in een temperatuurbereik tussen 15 en 18°C in de winter. Zowel de badkamer als de slaapkamer of woonkamer zijn geschikte locaties voor het katvriendelijke gras. Let er bij het luchten op dat het tijdens het koude seizoen geen koude tocht krijgt. Voor katteneigenaren is een voor de kat toegankelijke locatie aan te bevelen.

 

hoe wordt kattengras correct verzorgd?

Kattengras is niet bijzonder veeleisend qua verzorging. Zoals de meeste Cyprus-grassen heeft hij meer water nodig, dus vaker water geven en het substraat vochtig houden. Met behulp van een schotel kan het water geven worden verminderd. Als er in de winter veel verwarming is, verhoogt sproeien met kalkvrij water de vochtigheid en verbetert het microklimaat op de plant.

Wanneer wordt kattengras gesnoeid?

Normaal wordt het snoeien gedaan door de huiskat door de uiteinden eraf te knabbelen. Als de kat zijn werk niet goed doet, kun je hem helpen met de schaar. Dit kan nuttig zijn als het snoeitolerante gras er erg stoppelig uitziet, bruine bladpunten of dode bladeren heeft. Het kan op elk moment flink ingekort worden. Zelfs experimenten met het kweken van kattengras als gazon in potten zijn zonder problemen geslaagd. In de winter groeit het gras, door het gebrek aan licht, niet zo snel meer aan.

Hoe wordt kattengras bij ziekte en ongedierte verzorgd?

Het gras is uitstekend voor onervaren beginners. Er is geen gevaar dat de plant te veel water krijgt en wortelrot veroorzaakt. Verder zijn er geen typische ziektesymptomen of schade aan Cyprus-grassen. Alleen te droge kamerlucht kan spint aantrekken. Ze zuigen aan de bladeren en laten kleine webben en zilverachtige vlekken achter. Preventieve maatregelen zijn sproeien met water om de vochtigheid te verhogen of het veranderen van de locatie. Het gebruik van pesticiden wordt achterwege gelaten ten gunste van huiskatten.

Hoe overwintert kattengras het beste?

Als kamerplant overwintert het vorstgevoelige kattengras op een lichte vensterbank met een kamertemperatuur van minstens 15°C. Warmere woonkamers zijn ook geschikt om te overwinteren, maar het gras moet regelmatig met kalkvrij water worden besproeid als de lucht droog is.

 

Hoe wordt kattengras correct bemest?

Als het kattengras uitsluitend voor sierdoeleinden wordt gehouden, kan het van het voorjaar tot de herfst om de twee weken worden bemest met een bladmeststof. In de winter worden slechts twee of drie zwakke bemestingen gegeven. Bemesting moet zoveel mogelijk worden vermeden als het gras voor de kat is gekocht. Net als mensen nemen huisdieren de voedingsstoffen uit meststoffen op als ze erop kauwen. Als het gras een slechte indruk maakt, krijgt het eerst een kuur op een katveilige plaats en wordt het daarna geregenereerd met bemesting. Meer aan te bevelen dan een rustkuur is het jaarlijks verpotten van het kattengras. Vers substraat zorgt voor nieuwe voedingsstoffen voor de wortels van de plant.

 

Hoe wordt kattengras vermeerdert en zelf gekweekt?

De eenvoudigste vermeerderingsmethode is het splitsen van grotere graspollen in het voorjaar. Dit wordt gecombineerd met het jaarlijkse verpotten. Kattengras groeit meestal binnen een jaar uit de pot. Grote planten zijn blij met een plantverjonging en vers substraat. Als alternatief kunnen bladkoppen met korte stelen in water worden geworteld. Alternatieve kattengrassen (bv. tarwe, rogge of haver) worden meerdere keren per jaar tot in de herfst ingezaaid.

 

verdere informatie

Huiskatten hebben in veel huishoudens een thuis gevonden. Het welzijn van de viervoetige gezinsleden ligt elke katteneigenaar na aan het hart. Het is algemeen bekend dat katten graag met planten spelen, op de bladeren kauwen en hun spijsverteringskanaal reinigen. Terecht rijst vaak de vraag of kamerplanten veilig zijn voor huisdieren. Er zijn talrijke groene planten die giftige bestanddelen bevatten en vergiftiging bij huisdieren kunnen veroorzaken. Eén plant is dat zeker niet - kattengras. Verschillende grassoorten zijn bekend als kattengras, bijvoorbeeld kamerbamboe, kiemende tarwe, rogge of haver. In de handel wordt de botanische soort (Cyperus zumula) aangeduid als kattengras. Het tropische Cyprusgras wordt in dit land gekweekt als onderhoudsvriendelijke kamerplant. Hij is zo gemakkelijk te verzorgen dat de plant zelfs geschikt is voor kinderen. Het bossige gras wordt ongeveer 30 cm hoog en geeft relatief grote bloeiwijzen tot 70 cm hoog. Het frisgroene blad verlevendigt de vensterbank en wekt de belangstelling van katten.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee