Terug

Hawaii-Palm (Brighamia insignis)

Hawaii Palm correct onderhouden, snoeien en bemesten

Als men over Hawaii palmen spreekt, verschijnen er direct beelden van de stille oceaan, lange zandstranden, een blauwe zee met tropische palmen. In dit geval echter is de Hawaii palm geen palm maar een plant uit de klokjesfamilie (Campanulaceae), afkomstig uit Hawaii. De Hawaii palm (Brighamia insignis) is een succulente plant, die een stam vormt van zijn bladeren. De palm is ook bekend onder de naam vulkaanpalm. Een logische naam want de levensruimte van de palmen zijn de rotsspleten en klippen van het vulkaaneiland Hawaii. In hun thuisland staan ze door het uitsterven van de bestuivende insecten inmiddels op de lijst van bedreigde soorten, hoewel ze als gekweekte soorten erg geliefde kamerplanten zijn.

De Hawaii palm is een exoot bij de kamertuinders. Ze heeft nogal veel eisen wat de standplaats betreft en een groene duim is een groot voordeel. Steeds als er iets niet naar de zin is, laat de palm de bladeren vallen. Uitgegroeid bereikt ze een hoogte van maximaal één meter. In de natuur wordt ze met deels tot 3 meter hoog, duidelijk groter. De plant vormt een zacht vlezige stam, voorzien van een lichte grijsbruine bast. De Hawaii palm is geen klassieke succulent. De bladeren zijn niet vlezig of dik. Ze bevinden zich aan de top in een compact bladrozet en hebben een frisgroene kleur. Ze zijn ovaal of omgekeerd eirond en hebben een gave rand. Een opvallend kenmerk is dat ze, in tegenstelling tot vele andere tropische gewassen, in de zomer vaak een rustpauze neemt. Ze werpt het blad dan bijna volledig af om later in de herfst tot nieuw leven op te staan. Deze eigenaardigheid is echter niet altijd het geval. Sommige kamertuinders kennen de Hawaii palm als een, het hele jaar door, groene plant. Het lichtarme jaargetijde is het hoogtepunt van de Hawaii palm, waar ze trots haar bloemen presenteert. De lichtgele bloemen hebben 5 kroonbladeren en zitten enkel en recht op de bloeiende stelen.

Vulkaan- of Hawaii palmen zijn bijzondere kamerplanten voor liefhebbers van exotische planten. Ze staan niet in elke kamer vanwege de eerdergenoemde eigenaardigheden, maar met een beetje kennis en een groene duim kan het stille oceaan gevoel ook in de huiskamer worden gehaald.

Inhoud

Hawaii palm planten

Hawaii palm onderhoud

Hawaii palm gebruik

Hoe wordt de Hawaii palm geplant?

De Hawaii palm is niet echt een aan te bevelen plant voor beginners. Een enigszins groene duim is toch wel raadzaam. Als standplaats wordt in de zomer een lichte, maar niet compleet zonnige plaats bij het raam gekozen. Geschikt zijn vensterbanken aan de oost- of westkant of een lichte plek in de serre. Meer licht heeft de vulkaanpalm in de winter nodig. Dan verdraagt ze ook een compleet zonnige plaats. Gelijkmatige temperaturen van boven de 18° C zijn optimaal. In de winter tolereren de Hawaii palmen nog 15° C, maar lager mag de thermometer niet vallen. Bevorderlijk voor de ontwikkeling van de plant is een hoge luchtvochtigheid. De keus van de standplaats is in zoverre belangrijk dat de plant daar langere tijd kan blijven staan. Bij het vaker verplaatsen laat de plant haar onbehagen zien door het afwerpen van de bladeren.

Als substraat wordt hoogwaardige potgrond gebruikt. Voordat de vulkaanpalm wordt geplant, wordt deze nog met klei, kiezelstenen of zand gemengd. Een doorlatend substraat is noodzakelijk zodat het water ongehinderd kan weglopen. Als vocht langere tijd bij de wortel blijft, ontstaat wortelrot en de Hawaii palm sterft af. Men neemt een passende aardewerk pot en vult deze met een laag kleikorrels op de bodem, dit dient als dehydratie van de pot. De plant wordt zo diep geplant, als deze tevoren in de aarde stond. In geen geval dieper want de stambasis zou al snel verrotten. Matig aangieten.

Alle 3 jaren wordt de aarde vernieuwd en komt de Hawaii palm in een grotere pot. Verplanten kan het beste in de lente of in de herfst na de rustperiode worden gedaan.

Hoe wordt de Hawaii palm correct onderhouden?

De meeste planten sterven snel af door een foutief onderhoud van de tuinder. Het hebben van een groene duim geldt vooral voor het juiste gieten. De Hawaii palm heeft meer water nodig dan normale succulente planten, maar minder regelmatig. De plant wordt niet zo vaak, maar intensiever gegoten. Na het gieten laat men de aarde opdrogen en giet pas weer als het substraat droog aanvoelt. Een algemeen tijdstip, hoe vaak gegoten moet worden, hangt van de plant en de standplaats af. Het beste kan met de vinger de bodemvochtigheid worden gevoeld. In een onderzetter mag na het gieten geen water blijven staan. Het afgelopen water wordt na enkele minuten afgegoten. In de winter wordt het gieten licht gereduceerd. Omdat de plant ook in de winter groeit, mag echter de plant niet geheel droog worden gehouden.

Tijdens de rustfase in de zomer wordt de vulkaanpalm spaarzaam bemest en tijdens de winter slechts matig. Bemest wordt met meststof voor cactussen of een zeer verdunde bloemenmeststof. Tijdens de groeiperiode in de winter wordt maximaal alle 4 weken met het gietwater meststof toegevoegd. Te veel bemesten leidt tot een zacht plantenweefsel en vervolgens een schimmelinfectie. Daartoe behoort het rotten van de wortels, dat ontstaat bij het foutieve gieten. Ongedierte ontstaat in de vorm van spint, die bij te droge lucht optreden. Dit is te zien door zilverachtige puntjes op de bladeren, die dan korte tijd later worden afgeworpen. Elke keer als de plant bladeren verliest, wordt het gieten gereduceerd. De plant heeft weinig tot geen chlorofyl om het water goed te kunnen verwerken.

Hoe wordt de Hawaii palm correct gesnoeid?

Het snoeien van de Hawaii palm is niet noodzakelijk noch goed. Gesnoeide plekken zijn vaak bronnen voor schimmelinfecties. Verwelkte of gele bladeren worden gewoon met de hand verwijderd.

Hoe wordt de Hawaii palm vermeerderd?

Het vermeerderen van Hawaii palmen is zeer moeilijk. Zelfs ervaren tuinders kunnen hieraan vertwijfelen. De exotische gewassen kunnen uitsluitend door zaad worden vermeerderd. Zaadgoed is in de handel nauwelijks beschikbaar. Men kan zichzelf helpen en de bloemen met de hand en wattenstaafjes bestuiven. Of inderdaad zaad ontstaat is bij de kamerplant geluk. Als er zaad zou worden gevormd wordt het eraf gehaald als het rijp is. In een kweekpotje met doorlatende kiemaarde worden de zaadjes gezaaid en bij 22° C neergezet. Het zaad mag niet uitdrogen, dan ontstaan na enkele weken kleine zaailingen. Zodra de kiemblaadjes volledig ontwikkeld zijn, worden de jonge plantjes verspeend en in potjes geplant. Met veel geluk en geduld groeien dan de nieuwe planten tot grote exemplaren.

Welk gebruik heeft de Hawaii palm?

De Hawaii palm is bij ons bekend als een veeleisende en moeilijke kamerplant. Ze lijken op succulenten, maar zijn daarmee niet verwant. Ze hebben een exotische uitstraling en zijn een echte uitdaging voor de ervaren kamertuinder met een groene duim. Is de Hawaii palm giftig? Er is niets bekend over het giftig zijn van de Hawaii palm

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee