Terug

Hangplanten correct planten, verzorgen en snoeien

Inhoudsopgave

 

Hangplanten in één oogopslag

Veel seizoens- en balkonplanten, maar ook klimplanten of languitschietende bodembedekkers kunnen als hangplanten gebruikt worden. Zonder klimhulpmiddelen groeien de scheuten over de rand van de pot en steken naar beneden uit.

De meest populaire hangplanten voor op het balkon zijn hanggeraniums (Pelargonium peltatum hybrids), petunia's (Petunia), hangbegonia's (Begonia) en Lobelia (Lobelia erinus). Deze balkonklassiekers bloeien bijna de hele zomer door. In de afgelopen jaren zijn de balkonassortimenten aanzienlijk verrijkt. Calibrachoa‘s, verbena, geluksklaver (Oxalis), Australische madeliefjes (Brachyscome) of bidens doen qua bloeiplezier en pracht nauwelijks onder voor de bewezen klassiekers. Hangende sierbladplanten trekken de aandacht met hun gekleurde bladeren met patronen. Ze omvatten wierook (Plectranthus), hondsdraf (Glechoma hederacea 'Variegata') of klimop (Hedera).

Kruiden en nuttige planten in hanging baskets worden steeds populairder. Oostindische kers (Tropaeolum majus), hangaardbeien (Fragaria) of jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) verwennen het gehemelte en versieren tegelijkertijd de hanging basket.

 

Hoe worden hangplanten geplant?

In principe worden hangplanten geplant zoals in bakken en potten. De hoeveelheid per hangplant is beperkt. Het gewicht van de hanging basket beplanting mag niet uit de hand lopen, anders bestaat het risico dat de pot door de wind uit zijn verankering scheurt. Balkonkwekers gebruiken maximaal drie tot vier hangplanten per hangmand. Ze worden aan de rand van de pot geplaatst, zodat hun scheuten zo snel mogelijk over de rand van de pot groeien. Als substraat wordt conventionele potgrond gebruikt. Voor kruiden hanging baskets wordt het gebruik van kruidenaarde aanbevolen. Bij de keuze van de planten wordt rekening gehouden met de latere standplaats. Zonminnende hangplanten zijn de juiste keuze voor zonnige plaatsen. Grote of kleurrijke hangplanten doen het beter in lichte schaduw.

Bij het planten van de hanging basket kunt u de hangplanten naar persoonlijke smaak en voorkeur planten. Lange scheuten worden iets ingekort, wat de vertakking stimuleert. Dichte spruiten geven hanging baskets een beter effect.

 

Hoe worden hangplanten verzorgd?

Hangplanten moet u regelmatig verzorgen. Water geven staat op het dagelijkse werkschema. Hangende sier- en bloeiende planten moeten in het voorjaar wekelijks worden bemest en vanaf de zomer om de 14 dagen.

 

Hoe worden hangplanten gesnoeid?

Regelmatige verzorging van hangplanten omvat het verwijderen van uitgebloeide bloemen en het snoeien van lange scheuten. Zonder deze snoei vertakken de scheuten weinig en neemt de overvloed aan bloemen na verloop van tijd af.

Onweer en storm vormen een bijzonder gevaar voor hanging baskets. Door het gewicht en het grotere windaantastingsoppervlak kan de ophanging uitscheuren of kan de mand vallen en schade veroorzaken.

 

Verdere informatie

Veel plaatsen op het balkon, terras of in de tuin bieden mogelijkheden om bloemen en planten te kweken in hanging baskets en bakken. Hangplanten worden ze simpelweg genoemd, omdat ze een (over)hangende groei hebben. De spruit groeit niet zoals gewoonlijk rechtop, maar over de rand van de bak en valt naar beneden. Lange scheuten bedekt met bloemen versieren manden, schalen en hanging baskets. Het gebruik ervan is zeer divers. Ze worden opgehangen aan hekjes en pergola's, muurhaken of hun vallende groei op pilaren en kolommen wordt gewaardeerd. Hangplanten zijn ook geschikt voor het planten van bakken, bijvoorbeeld aan balustrades. De nieuwste trend voor hangplanten zijn plantenzakken, die als modern alternatief steeds vaker de traditionele hanging basket vervangen.

Trusted Shops Guarantee