Terug

Drakenboom snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de drakenboom te snoeien?
    • Indien snoeimaatregelen nodig zijn, worden deze uitgevoerd in het vroege voorjaar.
  2. Hoe moet de drakenboom worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid?
    • Als de drakenboom wordt teruggesnoeid, worden de bovengrondse scheuten radicaal ingekort.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten drakenbomen rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?
    • Aangezien er maar een paar soorten drakenbomen worden geteeld, verschillen de snoeimaatregelen van de individuele soorten nauwelijks van elkaar.
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste moment om de drakenboom te snoeien?

Het vroege voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen is de beste tijd gebleken om drakenbomen te snoeien. De kamerplanten komen uit de rustperiode in de winter en lopen snel uit na het snoeien aan de basis. Snoeien is ook later mogelijk, waarbij drakenbomen afhankelijk van de conditie en leeftijd moeite kunnen hebben met nieuwe uitloop.

 

Hoe moet de drakenboom worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid?

Drakenbomen zijn decoratieve kamerplanten. Gebrek aan licht in kamers, ongunstige standplaats of verzorgingsfouten leiden tot lengtegroei, scheefgroeien of vergelijkbare visuele afbreuk. Om de paar jaar wordt een snee gemaakt om de groeiwijze te herstellen en de vitaliteit van de plant te bevorderen. Tegelijkertijd kan dit snoeien worden gebruikt om drakenbomen te vermeerderen. Over het snoeien hoeft u zich geen zorgen te maken, want drakenbomen zijn uiterst tolerant ten opzichte van snoeien.

Afhankelijk van de behoefte worden ofwel alleen individuele scheuten ofwel de hele scheut ingekort. Voor een radicale snede wordt de stengelachtige scheut met een scherpe snoeischaar op een hoogte van 20 tot 30 cm boven de grond gesneden. Hoewel de resterende spruitbasis nauwelijks bestaand leven vertoont, ontwikkelen zich slechts enkele weken later nieuwe scheuten uit de slapende ogen. Het afdichten van de snijpunt is niet absoluut noodzakelijk. Desalniettemin heeft het gebruik van boomwas zich bewezen. De beschermlaag over de snede voorkomt het binnendringen van mogelijke ziekteverwekkers.

 

Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten drakenbomen rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?

Of het nu gaat om de drakenboom van de Canarische Eilanden (Dracaena draco), de geurige drakenboom (Dracaena fragrans) - de procedure voor het snoeien van drakenbomen is niet afhankelijk van de soort. Conditie van de plant en leeftijd zijn veel belangrijker. Zijn bij de drakenboom enkel individuele scheuten niet fraai meer, dan worden ze uit de spruit gesneden. Oudere exemplaren, waarvan de algehele groei niet meer aantrekkelijk of te groot is, worden radicaal boven de basis teruggesneden.

De uitgesneden plantendelen kunnen worden gebruikt om de drakenbomen te vermeerderen. Daartoe moeten de lang gesneden overblijfselen worden opgesplitst in kleinere stukken van 10 tot 15 cm lang. De stekken worden in het substraat geplaatst met een bodemtemperatuur van meer dan 22 ° C. Minikassen op de vensterbank of in de serre zijn ideaal voor vermeerdering.

 

Verdere Informatie

Drakenbomen zijn een welkom en decoratieve sierplanten in veel huishoudens. Botanisch behoren ze tot het geslacht Dracaena en tot de Agave familie. De avontuurlijke naam komt van de bloedrode hars, die vroeger bekend stond als drakenbloed. Drakenbomen gedijen zonder problemen in de woonkamer. Ze beperken zich tot een minimum aan onderhoud, waaronder af en toe kleinere snoeimaatregelen behoren.

                              

Trusted Shops Guarantee