Terug

Drakenboom correct verzorgen, snoeien en vermeerderen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de drakenboom correct geplant?

Drakenbomen worden in Midden-Europa gebruikt als decoratieve kamerplant. Ze worden meestal in potten en kuipen gehouden. Ze zijn populair, zowel in woonruimtes als voor interieurvergroening op het kantoor. De twee soorten Dracaena draco (Canarische drakenboom) en Dracaena fragrans worden als robuust beschouwd. Ze kunnen de zomer op een licht balkon of een zonbeschutte plaats op het terras doorbrengen. Alle drakenbomen hebben lichte plaatsen nodig, maar zijn gevoelig voor volle middagzon. Bij fel zonlicht drogen de bladeren vanaf de toppen op. In de kamercultuur zijn ramen op het oosten of westen ideaal. Zuidramen zijn in beperkte mate geschikt, voor zover grotere planten schaduw geven aan de drakenbomen. Soorten met puur groene bladeren tolereren ook plaatsen met minder licht, zoals die op ramen op het noorden.

Drakenbomen zijn niet kieskeurig als het gaat om substraatvereisten. Goede kamerplantenaarde voldoet aan alle eisen van de exoten. De pH kan variëren van licht zuur tot neutraal (5,5 tot 7). Bijna alle normale kweeksubstraten bevinden zich in dit bereik. Opgemerkt moet worden dat de pot zorgt voor een goede afwatering. Stuwvocht wordt niet getolereerd door drakenbomen. Wie graag overdrijft met water geven, kan kleikorels in het substraat mengen. Het granulaat verhoogt de doorlaatbaarheid en verkleint de kans op stuwvocht. Als alternatief is teelt zonder grond mogelijk in Seramis, omdat drakenbomen vrij goed tegen hydrocultuur kunnen. De kleikorrels kunnen echter geen voedingsstoffen opslaan zoals gewone aarde. Om uithongering van de plant te voorkomen, worden voedingsoplossingen gegeven om water te geven. Hydrocultuur heeft zich vooral bewezen in ruimtes met weinig luchtvochtigheid.

 

Hoe wordt de drakenboom correct verpot?

Drakenbomen worden regelmatig verpot, in ieder geval om de twee tot drie jaar. Aangezien dit kamerplanten zijn, kunnen ze in principe het hele jaar door worden verpot, met uitzondering van de winter. Door het gebrek aan licht in de winter hebben drakenbomen, net als andere kamerplanten, een beperkte groei of een rustperiode. Bij het verpotten wordt de oude grond van de wortels geschud en wordt afgestorven plantmateriaal netjes verwijderd. Lange verstrengelde wortels worden ook gesnoeid. Door te snijden ontstaan ​​er nieuwe wortels. Afhankelijk van de grootte van de plant en kluit kan dezelfde pot hergebruikt worden of kan een grotere pot als plantenbak dienen. Als u dezelfde pot gebruikt, is een grondige reiniging noodzakelijk.

Hoe wordt de drakenboom correct verzorgd?

De verzorging van drakenbomen is zo eenvoudig dat de planten met een gerust hart kunnen worden aanbevolen aan beginners zonder groene vingers. Normale kamertemperaturen tussen 20 en 25°C zijn optimaal. De lichttoevoer bij het raam is bijna altijd voldoende voor de groenblijvende kamerplanten. Als water geven niet te vaak wordt vergeten, zullen drakenbomen het niet erg vinden. Natuurlijk is zelfs bodemvocht beter. Droge verwarmingslucht kan in kameromstandigheden leiden tot bladnecrose (bruine en verdroogde bladranden en bladpunten). Regelmatig sproeien van de bladeren zorgt voor wat meer vocht op het blad en verbetert het microklimaat rondom de plant. In de winter minder water geven en voor het water geven controleren of de ondergrond nog vochtig is. Door de geringe lichttoevoer kunnen drakenbomen alleen minder water verdampen.

 

Hoe wordt de drakenboom bemest?

Bemesting is nodig in normale grond om de 2 tot 4 weken met een groene plant of samengestelde meststof. De dosering is afhankelijk van de samenstelling en is gebaseerd op de specificaties van de fabrikant. Van de late zomer tot de herfst wordt de hoeveelheid meststof verminderd, zodat de drakenboom kracht kan opbouwen in het celweefsel.

Gewasbescherming kan binnenshuis een probleem worden. Spintmijten, trips en schildluizen kunnen kamerplanten besmetten. Voordat u een pesticide gebruikt, moet het afspoelen geprobeerd worden. Schaalinsecten kunnen met uw vingers worden weggeschraapt.

 

Hoe wordt de drakenboom gesnoeid?

Drakenbomen hoeven niet regelmatig te worden gesnoeid, zoals bij gewone bomen. Knip terug wanneer de planten te groot worden of zwakte vertonen. Daarna worden ze in het vroege voorjaar radicaal ingekort. Slapende ogen zitten op de onderste stam, waaruit de drakenbomen ontwaken tot nieuw leven. Regelmatig worden bruine bladpunten of verdroogde bladeren aan de onderkant verwijderd. Meer over het onderwerp drakenboom snoeien.

 

Hoe wordt de drakenboom vermeederd?

Zaden worden nauwelijks gevormd door de drakenbomen. Daarom is het logischer om semi-verhoute stekken of bladloze scheutsecties te bewortelen. Hiervoor kan de snoei gebruikt worden, ook al is de zomer meer geschikt als vermeerderingstijd. De lange scheuten worden als stokjes in verschillende stukken van ongeveer 10 tot 15 cm lang gesneden en in het kweeksubstraat gestoken. Bij hoge bodemwarmte verschijnen al snel kleine blaadjes, wat wijst op wortelvorming.

 

Hoe kunnen drakenbomen worden gebruikt?

Drakenbomen zijn onderhoudsvriendelijke en niet veeleisende planten. Hun grote bladeren filteren de lucht, zorgen voor een betere leefomgeving en zorgen samen met de groene bladeren voor een ontspannen gevoel van welzijn. Drakenbomen worden vaak aangetroffen in interieurvergroening in kantoren, omdat ze niet veeleisend zijn. Winterharde soorten vinden in de zomer een plaats op het lichte balkon of in de schaduw op het terras.

 

Welke drakenboomsoorten zijn er?

Verschillende soorten drakenbomen zijn geschikt voor kamercultuur.

  • Dracaena draco (Canarische drakenboom) – Robuuste en bekende drakenboom met langzame, soms uitgestrekte groei.
  • Dracaena fragrans – Populaire, zuiver groenbladige drakenboom met lage eisen en een groeihoogte tot 150 cm. Interessant zijn de soorten 'Lindenii' (met roomwitte randen), 'Massangeana' (geelgroene strepen langs het blad) of 'Victoria' (met brede geelgestreepte bladeren).
  • Dracaena marginata – niet veeleisende en gemakkelijk te verzorgen drakenboomsoort met matige groei. De veelkleurige soort 'Tricolor' is visueel interessant.

 

Is de drakenboom giftig?

Er is tegenstrijdige informatie over de giftigheid van de drakenboom en er is te weinig wetenschappelijk bewijs. Het is bekend dat de zeldzame gevlekte drakenlelie (Dracaena surculosa) giftige saponinen bevat. Evenzo zou Dracaena fragrans giftige ingrediënten bevatten.

 

Verdere informatie

Drakenbomen klinken angstaanjagend door de naam. Het zijn aantrekkelijke en populaire kamerplanten met een vleugje exotisch. Volgens de huidige taxanomie omvat het geslacht Dracaena ongeveer 100 verschillende soorten. Zoals zijn uiterlijk al doet vermoeden, is hij verwant aan de agaven en behoort hij tot hun familie (Agavaceae). De thuisbasis van de drakenboom is voornamelijk in West-Afrika, tropisch Afrika, Zuidoost-Azië, geïsoleerd op de Canarische Eilanden en tropisch Amerika. Ze groeien als dun vertakte groenblijvende struik of in de vorm van bomen in bossen en  struiken. Drakenbomen vormen lancetvormige tot riemvormige bladeren die spiraalvormig tot bosjes rond de uiteinden van de scheuten draaien. De bladeren zijn vaak rijk groen, maar ook geel of witgroen. De kleine, geurige buisvormige bloemen, gerangschikt in eindstandige pluimen, worden op onze breedtegraden net zo zelden gezien als de rode of gele bessen die volgen.

De botanische naam komt uit het Latijn en betekent "vrouwelijke draak" of "slang". De bekende drakenboom van de Canarische eilanden (Dracaena draco) heeft een bloedrode hars die ook wel drakenbloed wordt genoemd. Dit zogenaamde drakenbloed en de hars van andere soorten werden in het verleden gebruikt voor kleuren en schilderen of om te verven, sommige worden nog steeds gebruikt. Drakenbomen worden vaak op één hoop gegooid met koolpalmen (cordyline) en yucca's (yucca). Een duidelijk verschil tussen de koolpalm en de drakenboom zit ondergronds. Koolpalmen hebben dikke witte wortels en verschillen van de dunne geelachtige wortels van drakenbomen.

Er zijn enkele soorten drakenbomen. Ze zijn populair als kamerplant en kunnen de zomer soms buiten doorbrengen. Als potplant zijn ze gemakkelijk te verzorgen en robuust. Als de serre meer ruimte biedt, kunnen drakenbomen worden uitgeplant. Ze ontwikkelen zich tot grote exemplaren die de flair van een tropisch huis creëren.

Trusted Shops Guarantee