Terug

Dendrobium

Inhoudsopgave:

  1. Dendrobium planten
  2. Dendrobium correct verzorgen
  3. Is Dendrobium giftig? 
  4. Verdere Informatie

 

1: Dendrobium planten: De juiste techniek

Wie zelf orchideeën wil kweken, haalt meestal termen door elkaar. Kweken betekent orchideeën kruisen, zaaien en nieuwe variëteiten creëren. Dit proces is voorbehouden aan specialisten. Liefhebbers cultiveren en verzorgen gewoonlijk orchideeën. En deze verzorging is bij dendrobiums heel eenvoudig. De orchidee wil een zo licht mogelijke standplaats, maar niet in de volle zon. Vooral tijdens het groeiseizoen mogen licht en temperatuur niet ontbreken. Een temperatuurbereik tussen 20 en 25°C wordt als optimaal beschouwd voor de pseudobollen om bij te tanken en te rijpen. De tropische orchideeën brengen de zomer buiten door op een beschutte plek. Schaduwrijke balkons en terrassen zijn gunstige zomerlocaties. In de herfst, wanneer de groeifase voorbij is, worden ze verplaatst naar een iets koelere, lichte plaats bij 12 tot 15°C. Koele kelderramen, lichte trappen of de vensterbank in de slaapkamer zijn geschikte winterverblijven voor dendrobiums. De orchideeën worden gestimuleerd om te bloeien door de lichte kou. Met stijgende temperaturen, ontwikkelen ze dan nieuwe weergaloze bloemen. 

Als epifyten groeien Dendrobium orchideeën op planten of bomen en halen hun voeding uit het vocht, de wortels zitten niet in het substraat. Voor de teelt wordt orchideeën- of schorssubstraat gebruikt. Een drainagelaag van kleikorrels is aan te bevelen op de bodem van de pot. Dendrobium wordt geplant met de oudste scheuten naar buiten gericht. De orchidee heeft een sympodiale groeiwijze waarbij de kroon zich na enige tijd ontwikkelt. Zo wordt de vorming van nieuwe scheuten en hun groei gestimuleerd.
Bij veel planten leidt regelmatig verpotten tot een betere ontwikkeling van de plant. Bij Dendrobium is dat precies andersom. De plant wil zo min mogelijk gestoord worden. Zelfs als de wortels tot ver over de rand van de pot reiken, moet u wachten met verpotten. De orchidee houdt van zijn vertrouwde plek. Pas na meer dan 4 of 5 jaar moet de kamerorchidee worden verpot. De beste aanwijzing is een verouderd en rottend schorssubstraat. De ideale tijd voor het verpotten is van het voorjaar tot de herfst. In de winter, tijdens de rustperiode, wil de orchidee echt met rust gelaten worden. 

Dendrobium vermeerderen 

Het vermeerderen van Dendrobium orchideeën door zaad is alleen interessant voor deskundigen die zich bezighouden met het kweken van orchideeën. Toch kan de bloeiende kamerplant goed worden vermeerderd via keiki. Op de pseudobollen ontwikkelen zich vanuit de scheutogen of op de steel van de bloeiwijze nieuwe kleine pseudobollen, deze worden keiki genoemd. Binnen een jaar ontwikkelen ze zelf langere wortels. Zodra ze een lengte van ongeveer 5 cm hebben bereikt, worden ze voorzichtig afgedraaid en overgeplant in hun eigen pot. Het duurt meestal nog een heel jaar voor ze bloeien. 
 

2: De juiste verzorging voor Dendrobium orchideeën

In principe is Dendrobium een onderhoudsvriendelijke orchidee. Diegene die het te goed bedoelt kan de orchidee beschadigen, want de meeste verzorgingsfouten worden gemaakt bij het water geven. Dagelijks sproeien met kalkvrij water en een hogere luchtvochtigheid is zeer goed voor de tropische plant tijdens het groeiseizoen. Het substraat kan geen vocht vasthouden, dus dagelijks water geven, of beter onderdompelen in een waterbad, voorziet de planten van vocht bij hoge temperaturen. Bij normale temperaturen voldoet ook een keer per week onderdompelen. Tijdens de rustperiode mag er enkele weken geen water worden gegeven. Als de bewatering wordt voortgezet, wordt de rustperiode verstoord. Gebrek aan bloei en vatbaarheid voor ziekten zouden het gevolg zijn.  
Tijdens de groeiperiode moet om de 2 weken tot eenmaal per maand een kleine hoeveelheid orchideeënmest worden toegediend. Tijdens de rustperiode worden helemaal geen voedingsstoffen gegeven. 
Dendrobiums worden niet gesnoeid in de conventionele zin van het woord. Alleen verdorde bloeiwijzen worden teruggesnoeid. 

 

Dendrobium redden

De meest voorkomende problemen worden veroorzaakt door verzorgingsfouten. Gele bladeren of afstervende wortels kunnen verschillende oorzaken hebben. Gele bladeren wijzen zowel op te veel nattigheid als op droogte of een ernstig gebrek aan voedingsstoffen. Hier controleren we hoe de plant eerder is behandeld. Vooral het verstoren van de rustperiode is een groot probleem. Dendrobium staat 's winters graag wat koeler en wordt met rust gelaten. Water en voedingsstoffen belasten de plant tijdens deze periode. In de zomer is dagelijks dompelen en afdruipen de beste bewateringsmethode. Verdorde bladeren worden veroorzaakt door te zonnige plaatsen bij het raam in de zomer. Knip ze weg en zet de orchidee op een lichte, maar schaduwrijke plek. Als de bladeren verwelken en afvallen, is wateroverlast meestal het probleem. Potten die lange tijd in hetzelfde substraat hebben gestaan zijn vatbaar. Hoewel de orchidee niet graag gestoord wordt, moet mosachtig en verteerd substraat minstens om de 4 à 5 jaar worden vervangen. 
Droge verwarmingslucht kan een plaag van spint, wolluis of wolluis in de hand werken. Regelmatig sproeien verhoogt de vochtigheid en houdt bladzuigers weg. 

 

3: Is de Dendrobium giftig? 

Dendrobium is net als bijna alle orchideeën niet giftig Hij is echter ongeschikt voor consumptie en moet buiten het bereik van kinderen en huisdieren worden gehouden. 

 

Verdere informatie

Orchideeën zijn de geliefde schatten van veel tuinders. Ze presenteren zich op vensterbanken en verrukken met een onvergelijkbare pracht van bloemen en kleuren. Een van de meest gevarieerde orchideeëngeslachten heet botanisch Dendrobium. Aangezien er geen Nederlandse naam bestaat, is de wetenschappelijke naam ingeburgerd. 

Orchideeënliefhebbers in dit land kennen vaak alleen de kleurrijke hybriden van Dendrobium nobile. Het is moeilijk voor te stellen dat deze tropische orchideeënsoort uit de orchideeënfamilie (Orchidaceae) bijna 1600 broers en zussen heeft in tropisch Azië en Australië. Daarmee is dit orchideeëngeslacht een van de soortenrijkste van alle orchideeën. 

Dendrobium orchideeën groeien epifytisch (organismen die op levende planten groeien zonder hieraan voedingsstoffen te onttrekken) op planten en bomen in natuurlijke omgeving. Ze vormen aan de basis cilindrische tot knopvormige pseudobollen (basaal opslagorgaan) met verdikte scheutassen en luchtwortels. We kennen de tropische orchidee als een bloeiende kamerplant in spectaculaire kleuren. Wekenlang in het voorjaar, soms zelfs in de zomer, verwent de warmteminnende Dendrobium-soort met bloeiwijzen van ongeveer 40 cm lang en tot wel 50 geurende bloemen. Daarna neemt de orchidee rust en verzamelt nieuwe kracht. De leerachtige bladeren zijn lancetvormig en midden groen van kleur. Dendrobiums zijn relatief gemakkelijk te kweken en te verzorgen. Het zijn uitstekende orchideeën voor beginnende tuinders. 

Passend daarbij...

Dendrobium 'Berry Oda'
Dendrobium 'Berry Oda'1 plant
€ 26,50
Trusted Shops Guarantee