Terug

Clusia correct vermeerderen en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de clusia correct geplant?

Clusia‘s geven de voorkeur aan een lichte maar schaduwrijke standplaats, althans in de zomer. Volle zon veroorzaakt vergeling en verbranding van de groenblijvende bladeren. In de winter verdragen clusia‘s ook het raam op het zuiden. De clusia kan de zomer op een schaduwrijke plaats op het terras doorbrengen. Normale kamertemperaturen rond de 20°C zijn zeer comfortabel voor de tropische planten. Lagere temperaturen krijgt de clusia niet, wat zij laat zien door het blad te laten vallen. De kamerplant is eveneens verwend in termen van luchtvochtigheid. Een standplaats direct boven de verwarming voorziet in de warmtebehoefte, maar zet de dikvlezige plant onder verdampingsstress. Als het om de ondergrond gaat, hecht de clusia veel belang aan doorlaatbaarheid. (Semi-)epifyten hebben veel vocht nodig, maar mogen niet langdurig in de regen staan. Groene plantenaarde vermengd met zand of kleikorrels is geschikt als substraat. Een goede afwatering onderin de pot beschermt de clusia tegen te veel water en wortelrot. Hydrocultuur is zelfs beter dan bodemcultuur voor clusia‘s. Ervaren kwekers kweken nu met succes de tropische planten in kleikorrels.

Ompotten in een grotere pot en vers substraat is aan te raden na aankoop. Daarna mag de plant twee tot drie jaar groeien. Het bovenste gedeelte kan jaarlijks vervangen en opgefrist worden. Deze maatregel helpt om nieuwe voedingsstoffen met de grond naar de wortels te brengen en het aangekoekte bodemoppervlak te vervangen. Na enkele jaren vertoont de potkluit een sterke beworteling. Dan krijgt de plant in het voorjaar een nieuwe, iets grotere plantpot en verse aarde. Haal de plant eruit, schud de oude aarde eraf en verwijder rotte of dode wortels. De bodem van de pot krijgt een drainagelaag van kleikorrels. Het zorgt voor de waterafvoer aan de onderkant van de pot.

 

Hoe wordt de clusia correct verzorgd?

Regelmatige plantenverzorging omvat natuurlijk het water geven en bemesten. Beide worden met mate en met zorg gedaan. Clusia‘s zijn extreem gevoelig voor stuwvocht. Als het substraat lang nat blijft, verliest de plant eerst haar blad en krijgt zij al snel last van wortelrot. Voor het testen wordt met een vinger gecontroleerd of de ondergrond nog vochtig is. Pas als de ondergrond droog is krijgt de plant nieuw water. Te vermijden is een wisselwerking van droog en nat. Het leidt zeker tot wortelrot en schimmelinfecties. Voor het gieten wordt zacht water of regenwater op kamertemperatuur gebruikt. In de bodem leiden stijgende pH-waarden door kalkhoudend water tot bladchlorose en verkleuring. In het voordeel van een hogere luchtvochtigheid wordt hetzelfde gebruikt voor het besproeien van de bladeren. Hard water laat lelijke bladvlekken achter die na het drogen met een doek kunnen worden weggeveegd. Stof zet zich steeds vaker af in droge ruimtelucht. Een maandelijkse douchebeurt verwijdert niet alleen vuil, maar heeft ook een positief effect op de ontwikkeling van de plant.

Tijdens het groeiseizoen zijn voedingsstoffen nodig. Ze worden door bevruchting aan de clusia toegevoegd. Van maart tot oktober wordt maandelijks een vloeibare of volledige meststof met het gietwater gegeven. Bij vers verpotte planten kan de eerste maanden worden afgezien van extra voedingsstoffen.

Regelmatig worden grotere exemplaren van de clusia in vorm gesneden. Als ze jong zijn, moedigt snoeien overvloedige vertakking aan. Zwaardere snoei is alleen nodig voor planten die te groot zijn voor hun standplaats. Gele of bruine bladeren daarentegen worden regelmatig verwijderd.

 

Hoe wordt de clusia vermeerderd?

Clusia‘s worden meestal vermeerderd door stekken. 15 tot 20 cm lange scheutpunten worden afgesneden en schuin onder de laatste bladoksel doorgesneden. Het grensvlak laat men kort drogen en de stek wordt in het vochtige kweeksubstraat geplaatst. In de weken erna let men op een gelijkmatige bodemvochtigheid. Nieuwe scheutgroei laat zien dat de beworteling gelukt is en dat de jonge planten in potten kunnen worden gescheiden.

Gelukkig worden clusia‘s zelden aangevallen door ongedierte. Zeer droge lucht kan af en toe spint bevatten. Meer problematisch zijn zonnebrand op plaatsen die te licht zijn of wortelrot door verkeerd water geven.

 

Hoe kan de clusia gebruikt worden?

Clusia‘s exotische planten voor het vergroenen van woonruimtes. Als groene planten imponeren ze met hun dikke, glanzende, donkergroene bladeren. Op optimale standplaatsen verschijnen in de zomer witte of roze bloemen in trossen, die een beetje aan rozetten doen denken. Hoewel clusia‘s relatief eenvoudig te kweken zijn, hebben ze bij de binnenteelt nog niet de populariteit gevonden die ze verdienen.

 

Is de clusia giftig?

Verschillende bronnen geven aan dat alle delen van de plant giftig zijn voor de mens.

 

Verdere informatie

De varkensboom is een ongewone kamerplant en wordt soms eenvoudigweg door de botanische generieke naam Clusia genoemd. De clusia heeft meer dan 300 broers en zussen die inheems zijn in de subtropen en tropen van Midden- tot Zuid-Amerika. Het verspreidingsgebied van de clusia is zeer beperkt en geïsoleerd tot enkele eilanden in de zuidelijke Cariben en de Antillen.

Puur visueel gezien doet de groenblijvende clusial op het eerste gezicht denken aan een rubberboom. Ondanks de gelijkenis is er geen relatie tussen de twee planten. In zijn natuurlijke habitat ontwikkelt de clusia zich tot een open struik of kleinere boom met een hoogte van meer dan 10 meter. Deze groeihoogte is niet haalbaar voor de clusia in de pot. Realistischer is 3 meter uitgeplant in de serre of minder dan een meter op de vensterbank. De struiken groeien semi-epifytisch door gedeeltelijk op andere planten te groeien en luchtwortels te vormen. De zaden vallen in takvorken, ontkiemen ter plekke. De wortels groeien naar beneden richting de grond. De dragerplant is niet geparasiteerd. Op de scheuten zitten ​​dikke, vlezige bladeren tegenover elkaar. Ze zijn ovaal van vorm en lopen taps toe naar een punt. De glanzende donkergroene kleur van het groenblijvende blad is decoratief. Grote trechtervormige bloemen die de hele zomer geopend zijn, hebben een roze karakter en zijn verkrijgbaar in witte of roze tinten. Ook al kun u ze niet zien, u kunt ze wel ruiken. Een heerlijke vanillegeur streelt de neus vanaf de eerste bloemopening. Ze verschijnen niet in alle gevallen in de kamercultuur. Vereisten zijn goede verzorging en optimale lichtomstandigheden. De kans op het ontdekken van vruchten of zaden aan de plant is veel kleiner. In de natuur vormen clusia‘s groene cvruchten met zaden, die meer dan onwaarschijnlijk zijn bij kamerplanten.

Clusia’s zijn exotische planten voor op de vensterbank en binnenshuis. Tot nu toe zijn ze nog niet wijdverbreid en komt de kamerplant nog maar af en toe voor bij plantenliefhebbers. Met een beetje vaardigheid slaagt de cultuur en inspireert met decoratief gebladerte en bloemen.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee