Terug

Chinees Lantaarnplantje (String of Hearts)

Inhoudsopgave:

  1. De optimale standplaats
  2. De correcte planttechniek
  3. De juiste verzorging
  4. Chinees Lantaarnplantje in huishoudens met katten
  5. verdere informatie

 

1: De ideale standplaats: Hier voelt het Chinees lantaarnplantje zich op zijn gemak

Het Chinees lantaarnplantje als kamerplant vereist een lichte standplaats bij normale kamertemperatuur. Direct zonlicht moet worden vermeden omdat het vlezige, sappige blad de neiging heeft te verbranden. De tropische plant kan de zomer zorgeloos doorbrengen op het balkon en terras in de schaduw. Het vindt optimale omstandigheden in de badkamer. Een hogere luchtvochtigheid en warmere temperaturen zorgen voor een goede plantengroei. In een hanging basket komt hij goed tot zijn recht als hangplant. Het is belangrijk dat het Chinees lantaarnplantje niet wordt blootgesteld aan tocht wanneer hij in de winter wordt gelucht. 10°C is de minimumtemperatuur om schade te voorkomen.

Als substraat wordt een bijzonder doorlaatbare bodem, bijvoorbeeld voor cactussen, aanbevolen. Chinese lantaarnplantjes ontwikkelen knollen, die gevoelig zijn voor vocht. Wateroverlast veroorzaakt rot in de wortelzone en beschadigt de planten blijvend.

 

2. Het Chinees lantaarnplantje planten: De juiste techniek

Het Chinees lantaarnplantje worden meestal gekweekt als hangende kamerplant. Bij de keuze van een locatie moet rekening worden gehouden met de uitbundige hangende groei. Chinese lantaarnplantjes zien er uitstekend uit in hanging baskets, die worden opgehangen bij een raam zonder direct zonlicht of een lichte plek in de kamer. Voor een stand op een kast of plank wordt een decoratieve bloempot met een goede vochtafvoer aanbevolen. De bodem van de pot moet worden opgevuld met een laag kleikorrels of ander plantengranulaat. De rest wordt opgevuld met doorlaatbare grond. Hoogwaardige cactusaarde of matig voedselrijke potgrond voor kamerplanten gemengd met een derde kleikorrels kan worden gebruikt. De knolvormende succulent wordt zo geplaatst dat de scheuten over de rand van de pot hangen. Afhankelijk van de plant kan het de moeite waard zijn om bij het planten de uiteinden van de scheuten te verwijderen. Als er nog maar een paar scheuten aan de plant zitten, knijp dan met uw vingers de scheutuiteinden af. Knijpen (ook wel "pinchen" genoemd) stimuleert een sterkere vertakking. De hangende "String of Hearts" ontwikkelt een vollere groei en wordt aantrekkelijker.

Hydrocultuur is een gebruikelijke kweekmethode voor kamerplanten. Dit is slechts tot op zekere hoogte geschikt voor het Chinees lantaarnplantje, want als de wortelstok lange tijd in water staat, treedt er rot op. Beter is deze in Seramis granulaat te kweken. Het heeft het voordeel ten opzichte van kleikorrels dat het water opslaat en het aan de plant teruggeeft wanneer dat nodig is en dankzij het drainage effect de luchtdoorlaatbaarheid toch behouden blijft.

 

Het Chinees lantaarnplantje vermeerderen 

De eenvoudigste methode om het Chinees lantaarnplantje te vermeerderen is de kleine beige knolletjes van oudere planten af te nemen. Dit kan het hele jaar door en bij het verpotten. De knolletjes worden in potten of bakken met voedselarme en doorlatende kweekaarde lichtjes aangedrukt, ze hoeven niet helemaal onder. Bij gematigde temperaturen ontwikkelen ze binnen een paar weken hun eigen wortels en scheuten.

String of Hearts kan ook worden vermeerderd door stekken in de aarde of in een waterglas. Snijd de scheutuiteinden met 4 tot 5 bladparen af en verwijder de twee onderste bladparen. Na het drogen van de stekken, plaatst u ze in een waterglas. De wortelvorming begint na korte tijd. Troebel water wordt regelmatig vervangen door vers water.

 

3: De correcte verzorging van het Chinees lantaarnplantje

Zoals bij alle kamerplanten ligt de nadruk bij de verzorging op water geven, bemesten en snoeien. Als vetplant heeft het Chinees lantaarnplantje een lage tot matige waterbehoefte. Zelfs tijdens het hoofdgroeiseizoen moet matig gegoten worden.

Hetzelfde geldt voor bemesting. Voedingsstoffen moeten alleen in zwakke doses worden toegediend van de lente tot de zomer. Cactusmeststoffen hebben bewezen optimaal te zijn, aangezien vetplanten zeer vergelijkbare eisen stellen. Regelmatige bemesting is alleen nodig bij teelt in substraten zonder bodemgrond. Seramis en co. kunnen water opslaan, maar geen voedingsstoffen. Zonder lage doses voedingsstoffen in het water zullen de hangplanten langzaam verhongeren.

Als de scheuten te lang worden en er schraal uitzien, moeten ze worden ingekort. Snoeien gebeurt het best in het voorjaar, maar kan ook het hele jaar door.

Het is raadzaam het substraat om de drie à vier jaar te vervangen. De planten worden in het voorjaar uit de oude pot gehaald en de oude grond wordt afgeschud. Zet de planten in vers substraat, zodat de knollen slechts een vingerbreedte onder de grond zitten. Tegelijkertijd kunnen lange scheuten worden afgeknipt en kunnen de scheutuiteinden van de stekken in een waterglas worden beworteld.

 

Het Chinees lantaarnplantje redden

Vergeling van het blad, bladverlies en een verwelkte indruk kunnen wijzen op te veel water. Als Chinese lantaarnplantjes te nat worden gehouden, zal er rot optreden in het wortelgedeelte. In dit geval moet dringend actie worden ondernomen om de String of Hearts te redden door te verpotten. Als u de kamerplant uit het oude substraat haalt, knijp dan voorzichtig in de knollen en controleer of ze nog stevig zijn. Als ze al zacht en verrot zijn, kunnen ze niet gered worden. Haal alle stevige knollen eruit en leg ze in vers substraat. Wortelrot is het meest voorkomende probleem bij Chinese lantaarnplantjes. Als u vergeten bent ze water te geven, wordt in noodgevallen dezelfde procedure aanbevolen. In dit geval zijn de knollen niet rot, maar eerder verweerd. Als ze nog lijken te leven, zet ze dan in verse grond.

In uitzonderlijke gevallen en op ongunstige plaatsen kunnen blad- en wolluizen verschijnen.

 

4: Ceropegia Woodii en katten: Is het Chinees lantaarnplantje giftig voor huisdieren?

Volgens onderzoek zijn er geen gevallen van vergiftiging van mens en dier door Chinese lantaarnplantjes. Niettemin behoort de String of Hearts tot de familie van de maagdenpalm, waarvan de vertegenwoordigers vaak giftig zijn. Daarom is voorzichtigheid geboden en is een plaats uit de buurt van honden, katten en andere huisdieren gunstig.

 

5: Chinees Lantaarnplantje– verdere informatie

Uit zuidelijk Afrika komt een klimplant die steeds meer in de belangstelling komt te staan als kamerplant. Hij is bekend als het Chinees lantaarnplantje of String of Hearts, botanisch Ceropegia woodii, een lid van de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae). De tropische plant is bij binnentuinders bekend als hanging basket plant. De scheuten, waarvan sommige wel een meter lang zijn, klimmen over de rand van de pot naar beneden. Zijn grote sierwaarde ligt in de kleine hartvormige bladeren met een zilverwitte tekening op de top. In woonkamers siert het Chinees lantaarnplantje muren, vensterbanken of andere ruimtes met zijn hangende groei vanuit een verhoogde positie.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee