Terug

Calathea correct verzorgen, planten en vermeerderen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de calathea correct geplant?

Door haar tropische oorsprong is de teelt veeleisender dan die van de meeste kamerplanten. De calathea heeft het hele jaar door een lichte en warme plaats nodig. Ze mag niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Het blad is extreem gevoelig voor de zon en verbrandt snel. Kies bij voorkeur een plaats bij het raam op het noorden of oosten (bijvoorbeeld in de badkamer) die volledig tochtvrij is en de hoogst mogelijke luchtvochtigheid heeft. Ervaren binnenkwekers zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid niet onder de 60% komt. Schaduwrijke plaatsen voor het geklimatiseerde raam, serre of in de verwarmde kas behoren tot de mogelijkheden. Temperaturen tussen 20 en 25°C worden aanbevolen tijdens het groeiseizoen in de zomer. In het langzaam groeiende winterseizoen kan het 5 graden minder zijn.

Calathea‘s hebben ondiepe wortels. Een ondiepe schaal is beter dan een diepe pot als plantenbak. Het grotere bodemoppervlak zorgt ook voor een hogere verdamping en verhoogt tegelijkertijd de luchtvochtigheid. Ondanks de behoefte aan vocht moet een goede waterafvoer gegarandeerd zijn. De calathea mag nooit nat blijven. Schimmelinfecties laten niet lang op zich wachten als er te veel vocht en warmte is.

De calathea stelt minder eisen aan de bodem. Conventionele, hoogwaardige groen- en kamerplantenaarde biedt de beste voorwaarden voor een succesvolle kamerplantenteelt. De calathea krijgt elk jaar in het voorjaar verse aarde. De oude grond wordt voorzichtig van de wortels geschud, rotte wortels of worteluiteinden worden afgesneden en in verse grond geplaatst. De plantenbak wordt vooraf gereinigd en gedesinfecteerd. Het is het beste om de schaal af te wassen met een schoonmaakmiddel op basis van azijn en daarna om te spoelen met warm water.

 

Hoe wordt de calathea correct verzorgd?

Als het op verzorging aankomt, is regelmatig water geven de grootste inspanning.Er moet voor gezorgd worden, dat het substraat altijd vochtig is, maar nooit nat. Overmatig vocht zorgt ervoor dat de wortels beginnen te rotten en leidt tot verdere schimmelziekten. Controleer daarom voor het water geven met uw vinger of vocht echt nodig is. Vochtigheid is een groot probleem voor bladplanten in het algemeen. Besproei de bladeren met kalkvrij water. Een truc om de luchtvochtigheid te verhogen, is door het grondoppervlak met mos te bedekken. Mossen zijn te vinden op dode boomstronken of stenen in het bos. Als deze mosplaten rondom de plant worden geplaatst, vermindert de laag de bodemverdamping en verhoogt tegelijkertijd de luchtvochtigheid van de plant. Voor alle besproeiingen wordt altijd kalkvrij of zacht water gebruikt. Hard water verhoogt de pH van de grond en laat witte vlekken op de bladeren achter. Bij een lage luchtvochtigheid beginnen de randen van de bladeren te krullen en drogen later samen bruin.

Voor de bemesting wordt een meststof voor groen- en kamerplanten gebruikt. Voedingsstoffen worden elke twee tot drie weken toegediend tijdens de hoofdgroeifase van maart tot augustus. Bij de dosering wordt rekening gehouden met de aanbevelingen van de fabrikant.

Knippen of speciale snoeimaatregelen zijn bij de calathea niet nodig. Alleen bruine of gedroogde bladeren worden regelmatig verwijderd. Dit werk omvat het controleren van de bladeren op mogelijk ongedierte. Afhankelijk van de luchtvochtigheid kunnen bladluizen of spintmijten verschijnen. Spintmijten zijn een veel voorkomende indicatie dat de lucht te droog is.

 

Hoe wordt de calathea vermeerderd?

Voor een vermeerdering van de calathea is het aan te raden om deze te delen bij het jaarlijks verpotten. Vanwege haar gewoonte om scheuten te vormen, worden goed gewortelde delen verwijderd en in aparte potten geplant. In de eerste twee tot vier weken van de groeifase wordt een zo hoog mogelijke bodem- en kamertemperatuur van boven de 25°C aanbevolen.

Hoe kan de calathea gebruikt worden?

De calathea is een populaire groene plant voor slecht verlichte kamers en ramen met een hogere luchtvochtigheid. Ze behagen met hun prachtig getekende bladeren. De donkergroene bladvlekken komen overeen met de staart van een pauw. Dit bracht de calathea de minder gebruikelijke naam pauwenplant. Ondanks haar aparte eisen zijn het populaire groene planten in veel woonruimtes. U kunt ze prachtig combineren met orchideeën, anthuriums of andere tropische bladplanten.

 

Welke soorten zijn er?

Er zijn enkele verwante soorten die, zoals de calathea, ook worden gekweekt als decoratieve bladplant voor woonruimtes.

Ctenanthe - Verwant geslacht met vergelijkbare decoratieve bladmarkeringen

Maranta leuconeura – Verwante bladplant met gestippelde groene vlekken

Goeppertia sanderiana - sierbladplant met opvallend lichtgroen tot witachtig gestreept blad

Goeppertia zebrina – sierbladplant met gestreept blad

 

Is de calathea giftig?

In de wetenschappelijke literatuur is niets bekend over giftigheid voor mensen. Aan de andere kant kan de consumptie van plantendelen door huisdieren (bijvoorbeeld katten) leiden tot overgeven.

 

Verdere informatie

De calathea, die eigenlijk geen calathea meer is, is een levend voorbeeld van hoe ingeburgerde namen botanische veranderingen kunnen overleven. Tot enkele decennia geleden maakte de Goeppertia makoyana deel uit van het pijlwortelplantengeslacht (Calathea). Daarom wordt het nog steeds calathea genoemd. Geheel onafhankelijk van de wetenschappelijke naamkunde is de calathea in veel huishoudens een prachtige kamerplant met opvallende, sterk contrasterende bladtekeningen. Het is veeleisender dan andere kamerplanten, maar het aantrekkelijke uiterlijk maakt alle moeite en moeite goed.

De calathea komt oorspronkelijk uit de warme, vochtige oerbossen van Zuidoost-Brazilië. In haar thuisland bedekt ze de grond onder bomen. Door haar ondiepe wortels vormt zij schoten en dit resulteert in bosjes zonder spruit. De calathea wordt bij goede verzorging ca. 30 cm hoog en in zeldzame gevallen iets hoger. Bleekgroene bladeren met langwerpige donkergroene vlekken ontwikkelen zich uit rechtopstaande en lange bladscheuten. De bladeren zijn deels paars getint of aan de onderzijde gevlekt. De lange scheuten zouden in het verleden zijn gebruikt om te vlechten. Heel af en toe, waarschijnlijk de grote uitzondering, verschijnen in de winter gele, rechtopstaande bloemaren.

Bijna alle calathea‘s zijn zowel populaire als veeleisende sierblad- en kamerplanten. Ze inspireren alleen al met hun spannende bladpatronen. Ze staan ​​op een beschutte plaats met orchideeën of andere tropische planten die van vocht houden. Met toenemende leeftijd vervaagt de opvallende tekening en ontstaat een effe groene kleur.

omhoog
Trusted Shops Guarantee