Terug

Blauwe Vanda Orchideeën verzorgen

Hoe wordt de Vanda orchidee verzorgd?

De intensieve blauwe bloemen in een schaakbord patroon van de Vanda orchidee (bv. de soort „prinses Mikasa“) zijn in de winter wekenlang houdbaar. Een Vanda orchidee heeft veel licht nodig om haar betoverende bloemen te kunnen vormen. Ze houdt echter niet van direct zonlicht – in de zomermaanden is daarom een plaats buiten (bv. op het terras) in de halfschaduw ideaal. Omdat de orchidee uit de subtropen komt houdt ze van warmte. In de zomer voelt ze zich bij temperaturen tussen de 25-30° C erg prettig. In de winter heeft ze temperaturen nodig tussen 17-23° C en ook ‚s nachts mag het niet koeler dan 15° C zijn. Subtropische planten zoals de Vanda hebben veel vochtigheid nodig – ideaal is een luchtvochtigheid tussen 60%-90%. Als u de orchidee niet in de badkamer wilt zetten (prachtig sierplant voor deze ruimte), is het raadzaam de bladeren van de plant regelmatig – in de zomer dagelijks, met lauwwarm water te besproeien.

In de natuur groeien Vanda Orchideeën op bomen, daarom worden ze bv. in een voldoende groot houten mandje, bekleed met een kokosmat met grof pijnboomschors geplant.
Vaak worden Vanda orchideeën in ijzeren mandjes geleverd die kunnen worden opgehangen In dit geval is het belangrijk de wortels van de orchidee regelmatig (alle 10 dagen) te dompelen door ze ca. 30 minuten in regenwater of gedestilleerd water te zetten. Let op dat alle wortels volledig in het water staan – daarna grondig laten afdruipen. De plant kan vervolgens met mand en al in een sierpot worden gezet. Let er wel op dat er geen water in de pot blijft staan want de plant houdt niet van “natte voeten”.

Het is ook erg mooi als de Vanda orchidee in een lange slanke glasvaas wordt geplaatst. Op de bodem wordt grind verdeeld en de plant wordt zo geplaatst dat alleen de wortels in de vaas zijn. Deze kan ca. alle 10 dagen met water worden gevuld. Als er geen blaasjes meer opstijgen dan heeft de orchidee genoeg (gedestilleerd of regenwater) opgenomen (na ca. 10 minuten) Giet hierna het overtollige water weg. Verder is het raadzaam de bladeren van de plant dagelijks te sproeien. De wortels en luchtwortels mogen niet uitdrogen! Let er wel op dat het hart van de plant en de bladoksels niet nat worden omdat de plant dan kan verrotten.


Hoe wordt de Vanda orchidee bemest?

Om de Vanda orchidee te bemesten is een beetje fijngevoeligheid nodig. Van maart tot september – gedurende de groeiperiode – moet ze alle 2 weken worden bemest door de wortels behoedzaam te sproeien met de speciale meststof voor orchideeën. In de wintermaanden waar de orchidee minder licht krijgt, dus ook langzamer groeit is het voldoende één keer per maand te bemesten. Van de meststof kan de helft van de aanbevolen hoeveelheid worden genomen omdat bij een hogere concentratie de wortels zouden kunnen verbranden.

Vermijd het de bladeren en de bloemen met de meststof te besproeien, ze kunnen bruin worden en verbranden. De Vanda orchidee kan het hele jaar door worden bemest – de hoeveelheid is afhankelijk van de groeiperiodes - omdat de plant het hele jaar door kan bloeien hoewel de hoofdperiode in het voorjaar en de herfst ligt.

Als de bloem van de Vanda is uitgebloeid moet de bloementak zo kort mogelijk worden afgeknipt. Onder de bladeren worden nieuwe takken met knoppen gevormd, dus hoe zorgvuldiger de tak wordt afgeknipt, des te mooier bloeit de orchidee.

 

Verdere informatie

Vanda orchideeën zijn epifyten – dit zijn organismen die op planten groeien zonder hieraan voedsel te onttrekken Ze groeien op bomen en bezitten luchtwortels waarmee ze vochtigheid en voedsel opnemen. Een bijzonderheid van de orchidee is dat de vlakke bladeren alleen rondom de top van de plant groeien, de onderste bladeren vallen eraf. Dit gedrag ligt aan de omstandigheden in het donkere tropenwoud – de orchidee groeit naar het licht. Als de plant goed verzorgd wordt kan ze haar schoonheid ook op onze breedtegraden ten toon spreiden.

omhoog
Trusted Shops Guarantee