Terug

Azalea's snoeien - deze 3 dingen waar u rekening mee moet houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om azalea's te snoeien?
    • Voor verjonging worden azalea's vanaf eind maart elke drie tot vier jaar gesnoeid.
  2. Hoe moeten azalea's worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid?
    • Elk jaar worden uitgebloeide, afgestorven takken en twijgen, evenals uit vorm geraakte scheuten, ingekort tot het oude hout.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten azalea's rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snoei?
    • Er zijn verschillen in de snoei tussen de bladverliezende en bladhoudende azalea's
  4. Verdere Inforamtie

 

Buitenazalea's worden in maart gesneden, voordat het blad uitloopt. Hoewel snoeien niet absoluut noodzakelijk is, heeft het elke 3 tot 4 jaar uitdunnen van dichte kronen een verjongend effect. Na de bloei in de vroege zomer wordt de zeer dichte groei uitgedund. Groenblijvende tuinazalea's worden in het voorjaar in vorm gebracht. Kamerazalea’s worden, nadat ze zijn uitgebloeid, lichtjes in vorm gesnoeid.

 

Alle dode en bruine twijgen worden aan het begin van de lente met een scherpe snoeischaar uit de spruit van de azalea gesneden. Alle takken die kruislings groeien, worden ook verwijderd. De jonge azalea’s worden met een derde verminderd. De snoeimaatregelen bevordert een goede vertakking aan de basis. Een paar jaar later volgen houtsneden voor behoud. Allereerst worden uitgebloeide bloemen verwijderd en worden individuele scheuten na de bloei in de vroege zomer ingekort tot sterkere, diepliggende scheuten.

 

Bij het snoeien van azalea's wordt onderscheid gemaakt tussen bladverliezende en groenblijvende struiken. Bladverliezende azalea's worden regelmatig gesnoeid en uitgedund om een ​​goede vertakking en uitbundige bloei te bevorderen. Bij groenblijvende azalea's vormen zich vaak gebrekkige of eenzijdige kronen, die door resoluut snoeien weer in vorm kunnen worden gebracht.

 

Verdere Informatie

Azalea’s zijn eenieder ​​bekend om hun uitbundige bloei. Het wordt grofweg omschreven als bladverliezende, soms groenblijvende rododendrons (botanisch behorend tot het geslacht Rhododendron), die afhankelijk van hun afkomst en herkomst geschikt zijn voor huis en tuin.

Azalea's zijn wat betreft uitbundige bloei en kleurenpracht moeilijk te verslaan. De overwegend bladverliezende azalea's voor buiten (bijv. Rhododendron molle of Rhododendron luteum) zijn in het voorjaar gevuld met bloemen, zodat er nauwelijks blad te zien is. De compacte Japanse azalea's (Rhododendron japonicum) en de kamerazalea's (Rhododendron simsii) zijn bladhoudend of semi-groenblijvend. Met de jaren verouderen de struiken en verliezen hun pracht. Snoeimaatregelen kunnen worden omschreven als een cosmetische make-over, omdat azalea's de snoei zeer goed verdragen.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee