Terug

Areca palm correct planten en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de Areca palm correct geplant?

De bladveren zijn dun en zacht. Sinds palmbomen binnenshuis worden gekweekt in Midden-Europa, is de volle zon hen vreemd geworden. Op natuurlijke plaatsen houdt de palmboom van zonnige standplaatsen. In kamers moet het licht zijn, maar beschermd tegen de volle zon. Het risico op bladverbranding in de vorm van vergeelde en verdroogde bladeren is te groot. De groene plant verdraagt ​​zelfs zonder problemen halfschaduw. In de jarenlange kamercultuur is de Areca palm gewend geraakt aan het soms droge binnenklimaat. Natuurlijk heeft ze geen bezwaar tegen een hogere luchtvochtigheid dan in de natuurlijke habitat. Qua warmtegevoeligheid is zij bij normale kamertemperaturen van rond de 20°C in goede handen. Indien nodig kan zij de winter bij 10° C doorstaan, maar het mag nooit minder zijn.

Elke goede groene plantenaarde is geschikt als basis voor groei. Humus en voedselrijk, evenals gelijkmatig vochtig zijn de belangrijkste hoekstenen van het substraat. Hydrocultuur wordt steeds belangrijker voor Areca palmen. Verbazingwekkend genoeg tolereren ze een grondloze kamerplantcultuur zonder zichtbare beperkingen.

De kamerpalm heeft af en toe verse aarde nodig. Door het uitblijven van grondvervanging verliest ze haar gratie en begint ze na drie jaar te kwijnen. De bovengrond wordt jaarlijks vervangen en gevuld met nieuw substraat. Areca palmen worden in het vroege voorjaar verpot. Zodra de pot te klein wordt, vullen de wortels de hele pot, geef haar een grotere pot en verse aarde. Bij het verwijderen vermijdt men grove wortelletsels. De palm reageert gevoelig op beschadigde wortels. De inspanning van het verpotten kan worden verminderd als de groene plant in hydrocultuur wordt gehouden. Binnenkwekers hebben goede ervaringen met Seramis. De kleikorrels zijn neutraal en veranderen hun eigenschappen niet in vergelijking met bodemsubstraten. Verpotten is alleen nodig als de plant de pot is ontgroeid.

Hoe wordt de Areca palm verzorgd?

Water geven en bemesten behoren tot de reguliere en noodzakelijke verzorging. Voor het gieten wordt zacht of regenwater gebruikt. Controleer voor het water geven met uw vinger of de grond nog vochtig is en of dat er water nodig is. Areca palmen mogen niet uitdrogen of oververzadigd raken met water. Stuwvocht zorgt ervoor dat de wortels na korte tijd gaan rotten en in het ergste geval leidt tot plantdood. "Less is more" blijkt de betere strategie te zijn. U geeft minder hoeveelheid water, maar wel wat vaker. Ondanks alle inspanningen komt het wel eens voor dat de watergift te goed is. De plant flopt ondanks vochtige grond. Dan kan verpotten in verse grond een levensreddende maatregel zijn.

Areca palmen hebben maandelijks voedsel nodig. Elke 4 weken wordt een volledige of groene plantenvoeding aan het gietwater toegevoegd. De dosering is afhankelijk van de samenstelling van de meststof. Volg de instructies van de fabrikant. Meststoffen, die gedurende meerdere maanden voedingsstoffen afgeven en de kamerpalm betrouwbaar verzorgen, worden steeds populairder. In de donkere periode van de winter worden zowel water als voedingsstoffen verminderd.

Door de vorming van onderscheuten zijn bij Areca palmen geen snoeimaatregelen nodig. Alleen gele of gedroogde bladeren worden aan de basis verwijderd.

Vanwege hun scheuten kunnen oudere kamerpalmen worden verdeeld. Tijdens het verpotten worden de scheuten in het voorjaar zorgvuldig en voorzichtig verdeeld. De tussenstukken worden afzonderlijk in potten gebruikt. Zorg er in eerste instantie voor dat de voeten warm zijn. Een bodemtemperatuur boven de 20° C bevordert de wortelvorming en daarmee de beworteling. Zaaien van de langwerpige vruchten kan ook bij 25°C. Aangezien Areca palmen bij ons geen zaad zetten, moeten de zaden bij speciaalzaken worden besteld.

Droge lucht leidt vooral in de winter tot spintmijten. Af en toe afspoelen spoelt binnenkomende bladzuigers weg en regelmatig sproeien met kalkvrij water verhoogt de luchtvochtigheid.

 

Hoe kan de Areca palm gebruikt worden?

Areca palmen behoren tot de mooiste en sierlijkste groene planten. Al meer dan 100 jaar verrijken ze leefruimtes en verbeteren ze de binnenlucht met hun grote bladeren. We zien ze alleen als kamerplanten. Als u een serre heeft, kan de Areca palm op een lichte, zonbeschermde plaats geplant worden. Op deze plaats zal ze statiger zijn dan in de pot. In tropische klimaten kan de palmboom solitair buiten gekweekt worden.

 

Is de Areca palm giftig?

Er is niets bekend over de giftigheid van Areca palmen.

 

Verdere informatie

De Areca palm (Dypsis lutescens, voorheen Chrysalidocarpus lutescens), ook wel arecapalm genoemd, is in veel huiskamers te vinden. De groenblijvende plant komt uit Madagaskar en is een van de ongeveer 170 soorten van het geslacht Dypsis. Ze komen allemaal voor in een beperkt gebied in Oost-Afrika en Madagaskar. De palmbomen voelen zich thuis in regenwouden of gebieden in de buurt van rivieren, die erg klein en vaak geïsoleerd zijn. Botanisch behoren ze tot de palmenfamilie (Arecaceae).

De enige echt bekende en wijdverspreide soort is de Areca palm. Het werd bijna 150 jaar geleden voor het eerst beschreven en later geïntroduceerd als een tropische kamerpalm. Sindsdien geniet het een constante populariteit. De groene plant heeft effect door zijn uiterlijk en zou de lucht in de kamer verbeteren. Het is bijna uitsluitend bekend als kamerplant met basale bladeren. In de natuur groeit zij uit tot een palmboom van wel 10 meter hoog. In huiskamers is zo'n groeihoogte gelukkig niet aan de orde. De uiteindelijke hoogte wordt op uiterlijk 3 meter bereikt. De één tot twee meter lange bladeren groeien uit een geelachtig gecoate basis. Hun grote bladeren vormen een soort plukje en hangen aan alle kanten gelijkmatig over. Het creëert een indruk van volledige lichtheid. Zelfs een briesje bij het passeren is genoeg om de plant in zwevende trillingen te brengen. De individuele bladeren bestaan ​​uit talloze smalle, lancetvormige veren in een medium tot frisgroene kleur die worden vastgehouden door een hoofdnerf. In de binnenkweek wacht men tevergeefs op bloemen. De 60 cm lange en gele pluimen zijn daarentegen alleen te bewonderen tijdens vakanties in Madagaskar.

Binnenkwekers kennen de Areca palm als een uiterst fraaie en sierlijke groene plant voor in de woonruimte. Het gedijt zonder veel moeite. Zelfs beginners slagen erin om ervoor te zorgen, omdat de palmboom goed wordt verdragen door de binnenlucht. Sterker nog: het is een van de luchtzuiverende planten.

Trusted Shops Guarantee