10% KORTING op alle planten!* NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Amaryllis correct verzorgen, overwinteren en gieten

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de amaryllis correct geplant?

Zowel de amaryllis belladonna als de riddersterren zijn op onze breedtegraden niet voldoende winterhard. Ze worden daarom in bakken of potten gehouden. Als u de amaryllis als bol koopt of cadeau krijgt, worden de wortelorganen zo diep geplant dat ze direct of net onder het aardoppervlak zitten. De punt van de amaryllisscheut kan iets uit de grond steken of mag slechts minimaal met aarde bedekt zijn. De bollen worden in de late zomer of vroege herfst in de rustfase geplant. Hetzelfde geldt voor het verplanten van de amaryllis. Na enige tijd is de grond uitgeput en moet deze regelmatig worden vervangen. Voor riddersterren wordt aanbevolen om elke drie tot vijf jaar te verplanten. Wacht hiervoor op de rustfase wanneer de bladeren vallen of gebruik de herfst voor het ontluiken. Dan is de plant in de zomerrust en kan zonder aarzelen worden verpot. Oude wortelresten of rotte plekken op het wortelorgaan moeten tijdens het verplanten worden verwijderd. Dood plantenweefsel kan schimmelsporen bevatten en tot ziekte leiden.

Amaryllis in pot kan tijdens de groeifase ook in een grotere pot worden geplant. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze alleen zo diep wordt geplant als in de oude pot. Groene delen van planten mogen nooit onder de grond worden begraven. Alleen in de rustfase kan de bol wat dieper worden ingebracht.

 

Hoe wordt de amaryllis correct verzorgd?

Een zeer lichte tot zonnige standplaats is ideaal tijdens de bloeiperiode, bijvoorbeeld op de vensterbank of in de serre. Zonlicht stimuleert de bloei van de amaryllis. Na de bloei verschijnen de bladeren. Wanneer de bloemen vervagen, wordt de stengel van de bloeiwijze aan de basis afgesneden.

Naarmate de zon tegen het einde van de winter opkomt, kan de lzon erg intens worden. Dit leidt vaak tot brandwonden op de donkergroene, riemvormige bladeren. Als u merkt dat de bladeren lichter worden of er bruin weefsel op zit, zet de planten dan op een lichte plaats uit de buurt van de volle zon. Het mag echter niet te donker zijn, zodat de bladeren hun energie nog kunnen opladen voor de latere rustperiode.

Als substraat is een goed gedraineerde pot- en kuipplantengrond die matig moet worden bemest geschikt. Bemesting wordt uitgesteld tot de bloei. Als de eerste bloemen opengaan, krijgt de amaryllis elke twee weken een volledige, chloridevrije meststof. Hiervoor is een speciale meststof voor bloembolplanten aan te raden. De voeding wordt gestopt in het voorjaar als de laatste bloemen zijn uitgebloeid. Enige tijd later gaat de amaryllis in de zomerrust en heeft dus geen voedingsstoffen meer nodig.

Onder de stilstaande lucht op de vensterbank of in de serre kunnen ongedierte ontstaan. Als preventieve maatregel moet vaker worden gelucht en, in geval van besmetting, moet een bestrijdingsmiddel worden gekocht. De amaryllis is gevoelig voor schimmelziekten. Ze kunnen worden veroorzaakt door te veel water of door uitgeputte grond. Door de planten wat droger te houden, verkleint u de kans op schimmelaantasting.

 

Hoe wordt de amaryllis gegoten?

Zoals bijna alle bolgewassen heeft de amaryllis een hoge mate van bodemdoorlatendheid nodig. Te veel vocht leidt tot rot en de verspreiding van schimmelziekten. Een overaanbod, vooral tijdens de rustfase, vermindert de bloeibereidheid.

De planten worden slechts zeer spaarzaam gegoten totdat ze verschijnen. Zodra de hoofdgroeifase is bereikt, regelmatig, maar niet te veel water geven. De grond moet altijd gelijkmatig vochtig zijn, maar niet nat. Na de bloei wordt het watergeven weer verminderd. Zodra de spruit afsterft en de zomerrust begint, worden de bollen van de amaryllis droog gehouden. Het gebruik van wateropvangonderzetters wordt niet aanbevolen. Ze zijn een veelvoorkomende oorzaak van wortelschade.

Hoe wordt de amaryllis correct overwinterd?

De amaryllisfamilie komt oorspronkelijk uit het zuidelijk halfrond in zuidelijk Afrika en Zuid-Amerika. In tegenstelling tot inheemse bolgewassen is hun groeifase tijdens de wintermaanden, waardoor ze populaire winterbloeiers zijn. De lage of niet-bestaande winterhardheid maakt de teelt in potten of bakken noodzakelijk. Tijdens de wintergroeifase staan ​​de planten in de serre of op de vensterbank. Zodra er geen kans meer is op vorst en de temperaturen ruim boven nul zijn, kunnen de planten naar buiten. Uiterlijk tegen de zomer zullen de planten naar binnen trekken en hun bladeren laten vallen. De rustperiode is in de zomer, zodat men soms spreekt van overzomer. Gedurende deze tijd wil de amaryllis droog staan ​​en mogen de wortels niet verstoord worden. Zomerrust op een tegen regen beschermde plaats, bijv. in de garage of in een schuur, is aan te raden. In de herfst worden de planten binnengebracht en zorgvuldig gegoten.

 

Hoe wordt de amaryllis correct gesnoeid?

De amaryllis is bij ons een populaire kamerplant, waarvan de bloemen ook als snijbloem gebruikt kunnen worden. De bloemen blijven meerdere dagen in de vaas staan ​​en zijn een indrukwekkende blikvanger. U wacht tot de bloem helemaal is verdord, voordat u hem knipt. Vervolgens wordt de stengel van de bloeiwijze aan de basis afgesneden. Dode plantendelen, meestal aan het begin van de rustperiode, worden met een schaar boven de grond afgeknipt en verwijderd.

 

Hoe wordt de amaryllis correct vermeerderd?

Vermeerdering door zaden is in principe mogelijk bij de amaryllis, maar niet gebruikelijk. Het is gemakkelijker en praktischer om in de herfst met uitlopers te vermeerderen voordat ze ontkiemen. Tijdens het verplanten worden kleinere bollen verwijderd en afzonderlijk in potten geplant.

 

Veelgestelde vragen over amaryllissen

Waar groeit de amaryllis?

De vorstgevoelige amaryllis worden in ons land gehouden als pot- en kamerplant. Ze gedijen goed op de vensterbank of in de serre.

Hoe lang bloeit de amaryllis?

De bloeiperiode strekt zich uit over de wintermaanden, soms zelfs van oktober tot april. De bloeiperiode is afhankelijk van de standplaats, met name temperatuur, bodemvocht en zonnestraling.

Wanneer bloeit de amaryllis?

Amaryllis zijn klassieke winterbloeiers en populaire kamerplanten die in het oog springen en een genot zijn voor bloemenliefhebbers dankzij hun grote bloemen van de late herfst tot het vroege voorjaar.

 

Verdere informatie

De meeste bloemenliefhebbers kennen de amaryllis. De bolplant staat symbool voor grote bloemen en schoonheid. Weinigen weten dat de amaryllis een verzamelnaam is. Zowel de amaryllis Belladonna als de verwante riddersterren (botanisch hippeastrum) worden gewoonlijk amaryllis genoemd. Tot de 20e eeuw behoorden ze tot een algemeen botanisch geslacht, maar werden toen verdeeld.

Tegenwoordig heeft het geslacht amaryllis slechts één botanische soort: Amaryllis belladonna. De plant staat bekend als belladonna lelie of echte amaryllis. De herfstbloeiende bolgewas uit de zuidwestelijke Kaapse streken van Afrika is geliefd om haar grote, geurende bloemen. Talrijke soorten hebben variëteiten voortgebracht, variërend van wit tot intens rood.

De riddersterren (hippeastrum) komen vaker voor. De bolgewassen worden in de volksmond ook wel amaryllis genoemd, omdat ze erg op elkaar lijken en vergelijkbare eisen stellen. De ongeveer 80 soorten komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Een belangrijk onderscheidend kenmerk is dat riddersterren een holle stengel (bloeiwijze) vormen. Er zijn veel onderhoudsarme hybriden met grote, trechtervormige bloemen in bloemschermen met prachtige kleuren die monochroom, gestreept of gevlekt kunnen zijn. Opvallend is de grootte van de bloemen, die met 20 cm zo groot kunnen zijn als uw handpalm. Als winterbloeiers loopt de bloeiperiode van de riddersterren van oktober tot april.

Zowel de amaryllis Belladonna als de riddersterren worden op onze breedtegraden gehouden als potplant, vaak als kamerplant. Ze bloeien in de herfst of winter en ontwikkelen hun blad na de bloei. In de zomer schakelen de planten over naar hun rustfase en laten hun bladeren vallen, om een ​​paar maanden later weer tot leven te komen.

De amaryllis bevat verschillende alkaloïden en veroorzaken vergiftiging als ze worden gegeten. Daarom moet onnodig plantcontact worden vermeden.

omhoog
Trusted Shops Guarantee