Terug

Stevia zoetkruid (Stevia)

Stevia is in Zuid-Amerika de traditionele zoetstof voor in de thee en in andere kook- en bak- gerechten . De zoetheid van gedroogde Steviabladeren komt overeen met ongeveer 15 tot 30 maal de waarde van onze suiker. Stevia heeft geen calorieën, is geschikt voor diabetici en voorkomt tandbederf.


Gebruik

De inwoners van Zuid-Amerika gebruiken slechts 4-5 bladeren als zoetstof voor een pot thee. De bladeren worden gedroogd en kunnen maanden worden bewaard. Ook wordt er een hele zoete thee getrokken van de bladeren van de Stevia. Deze zeer zoete vloeistof gebruiken de Zuid-Amerikanen bij het bakken en koken. Sinds december 2011 is de zoetstof Stevia officieel toegelaten op de europese markt. Het wordt als additief voor levensmiddelen met het nummer E960 op de verpakking vermeld. Bij ons komt de Stevia meestal voor als sierplant. De plant ontwikkelt zich prima op de eettafel, maar kan ook op het terras worden gezet.

 

Verzorging

Het is een vaste plant die echter niet winterhard is. U kunt de plant in de zomer buiten laten staan, maar moet voor de eerste vorst naar binnen. Het zoetkruid moet mintens om de 3 weken geoogst of terug gesnoeid worden. Daarbij niet alleen de blaadjes plukken, maar ook de uitlopers inknippen. Zodoende vertakt de plant zich steeds weer en ontwikkelt daardoor een mooie ronde vorm. U kunt het vergelijken met een heg, die ook regelmatig gesnoeid moet worden. Een plekje in de zon of halfschaduw is goed geschikt voor de plant. In de zomer heeft de Stevia veel water nodig ( maar geen “natte voetjes”), in de winter alleen maar water geven als de bladeren gaan hangen. Een keer in de 3 weken vloeibare meststof toevoegen.

omhoog
Trusted Shops Guarantee