Terug

Winterharde kruiden op de juiste manier planten en verzorgen

Inhoud

 

Winterharde kruiden in één oogopsla

Het is nog geen 20 jaar geleden, dat kruiden in de schaduw sluimerden. Tegenwoordig bieden gespecialiseerde kwekerijen een breed assortiment van meer dan 500 soorten en variëteiten. Een groot deel is meerjarig en winterhard, waardoor het uitermate geschikt is voor de kruidentuin. De beproefde aromatische en geneeskruiden, zoals bergbonenkruid (Satureja montana), oregano (Origanum vulgare), bieslook (Allium schoenoprasum), salie (Salvia officinalis) of tijm (Thymus vulgaris). Rondom de daslook (Allium ursinum) ontstond een ware hype. Het winterharde en inheemse kruid komt slechts een korte periode in het voorjaar voor en wordt op zeer uiteenlopende manieren in de keuken gebruikt. Een andere "must-have" is de lavas (Levisticum officinale), ook wel bekend als maggiplant. Zonder, mist elke soep de juiste smaakmaker.

Voor dranken en kruidenthee behoren ook winterharde pepermunt (Mentha), citroenmelisse (Melissa officinalis), bergamot (Monarda didyma) of bergsteentijm (Calamintha nepeta) tot de basisuitrusting in het kruidenbed. De winterharde kruiden omvatten tal van geneeskrachtige planten, zoals ze bijna 1000 jaar geleden werden gebruikt door monniken en kruidkundigen. Engelwortel (Angelica archangelica), echte guldenroede (Solidago virgaurea), hartgespan (Leonurus cardiaca), gewone smeerwortel (Symphytum officinale) zijn inheemse wilde planten met gezondheidsbevorderende ingrediënten. Bij het gebruik van winterharde geneeskrachtige planten is het belangrijk, dat u vooraf informeert over verwerking en dosering. In sommige gevallen zijn er giftige vertegenwoordigers, waarmee men in geen geval mag experimenteren.

De lijst met winterharde kruiden is lang en de ruimte in de kruidentuin is beperkt. Het is verstandig om u te beperken tot de winterharde kruidenplanten, die daadwerkelijk in het dagelijks leven en huishoudelijk gebruik worden gebruikt.

                              

Winterharde kruiden planten

Winterharde aromatische en geneeskruiden worden in potten aangeboden. U bent niet gebonden aan speciale planttijden, ook al is de lente en herfst het beste tijd om te planten. Voor herfstbeplantingen is het raadzaam om vorstbescherming beschikbaar te hebben.

Op enkele uitzonderingen na, houden bijna alle kruiden van zonnige standplaatsen en indien nodig ook van lichte halfschaduw. Voor de bodem heeft een arme, doorlatende grond de voorkeur. Rijke bodems worden gedraineerd met zand. Hoogwaardige kruidenaarde van speciaalzaken is ideaal voor het kweken in potten. Het dekt optimaal de behoeften van de winterharde kruiden en kan worden gebruikt voor kisten, kuipen en potten.

Zorg bij het planten van de winterharde kruiden voor voldoende afstand tussen de planten, zodat alle kruiden voldoende licht krijgen. De gewassen worden slechts zo diep geplant als voorheen in de pot. Kleine en compacte kruidenplantjes worden op de rand geplant, hogere naar achteren of in het midden van het bed. Bij balkonbakken kiest u maximaal middelhoge kruiden, of snoeit u deze regelmatig terug. Hogere kruiden worden het beste in stabiele potten geplaatst en beschermd tegen de wind.

 

Winterharde kruiden verzorgen

Winterharde kruiden zijn gemakkelijk te verzorgen. Toch behoort regelmatig water geven in droge periodes, spaarzame bemesting in het voorjaar en snoeimaatregelen het hele jaar door tot de verzorging van planten, zowel in het kruidenbed als op het balkon en terras. Door hun oorsprong zijn ze minder veeleisend dan bloeiende en sierplanten. In de winter wordt een lichte vorstbescherming aanbevolen voor groenblijvende kruiden, b.v. tijm, lavendel, olijfkruid of salie. Bij vorst kunnen ze droogteschade oplopen. In het geval van pot- en kuipkruiden wordt de grond eenmaal per jaar, in het voorjaar vervangen. Dit stimuleert de plantontwikkeling en verbetert de leefomstandigheden voor de winterharde kruiden in de pot.

 

Verdere Informatie

Een kijkje in de tuinen leert dat de teelt van groenten, kruiden en nuttige planten steeds populairder wordt. Kruiden lopen voorop, omdat ze veelzijdig en decoratief tegelijk zijn. Er zijn verschillende manieren om kruidenplanten in tuinen te kweken. Kruidenspiralen zijn populair, omdat ze verschillende leefwerelden in een klein gebied weergeven en optimale locatieomstandigheden bieden. Kruiden kunnen ook worden gekweekt in verhoogde bedden, of in emmers en potten. Bij voldoende vorstbestendigheid zijn de aromatische bruikbare planten jarenlang winterhard en trouwe metgezellen. Het aanbod aan winterharde kruiden is groot en er is voor ieder wat wils.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee