Terug

Wilde knoflook (Tulbaghia violacea)

Deze plant is bijzonder veelzijdig en nuttig: allereerst zijn de stelen en het blad van de plant eetbaar. Het smaakt naar knoflook en is redelijk pittig. Fijngehakt smaakt het fantastisch in salades, tzatziki en andere sauzen als geweldige vervanger van knoflook. Bijkomend voordeel is dat het net zo lekker smaakt als knoflook maar dat je nadien geen nare mondgeur hebt! Verder is de Tulbaghia in uw tuin een prima middel tegen woelmuizen en mollen. De werking van deze plant is gebaseerd op de etherische olie die zich in de dikke wortels bevindt. Deze geur bevalt de gewiekste tunnelbouwers helemaal niet en ze zullen er dan ook snel weer vandoor gaan.

 

Standplaats

In de zomer volle zon tot halfschaduwrijke plek. Mooi als bodembedekker of onder andere hoge beplanting. De knoflook wordt niet hoger dan 50 cm. Verdraagt hitte en wind. In de winter licht houden bij 8° C (+/- 5° C). Afhankelijk van de condities waaronder de plant overwintert blijft het blad behouden. Als de plant koel & donker staat dan sterft het geheel af maar komt in april weer prima terug. Winterhard in mild klimaat (tot ca. -10° C) dan kan de plant prima in de tuin blijven.

 

Verzorging

De waterbehoefte is matig. Korte droogteperiodes worden goed doorstaan dankzij de sappige bladeren. Het is raadzaam de aarde tot op de bodem goed vochtig te maken en dan een paar dagen wachten tot de aarde opgedroogd is om “natte voeten” te voorkomen. In de winter minder water geven (ook minder vaak) zodat de plant zich kan instellen op de winterrust.

Bij het jaarlijkse verpotten kunt u de plant splitsen. Kies niet voor een te grote pot: hoe minder ruimte de wortels hebben, hoe mooier de bloei zal zijn. Als de wortels veel ruimte krijgen is daarentegen het blad en de halmengroei zeer sterk. Gebruik goed doorlaatbare aarde. Afgestorven blad regelmatig verwijderen. Verwelkte bloemen afknippen zodat er geen zaden worden gevormd, wat de plant onnodige kracht kost.

 

Bemesting

De plant heeft niet veel nodig. Bemest von april tot september 1x per 14 dagen met een vloeibare meststof of met korrels.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee