Terug

Waterpeper (persicaria hydrpiper)

Waterpeper is een specerij met een scherpe, peperige smaaak geschikt voor Sushi, Sashimi en Tempura. De plant heeft een gezonde groei en is opvallend door zijn donkere, rood-groene, marmerachtige bladeren. In de herfst vormen zich pluimachtige roze bloemen. Tezamen met de rode stelen is dit zeer decoratief op een bord. Waterpeper ruikt niet zo sterk. In eerste instantie smaakt een blaadje een beetje bitter, maar na eventjes gekauwd te hebben ontwikkelt zich een bijtende, prikkelende scherpte, die einige tijd in de mond blijft hangen en vergelijkbaar is met de Sichuan peper.


Gebruik

De verse bladeren van de waterpeper kunnen worden klein gesneden of gehakt. Vooral Oost-Aziatische gerechten krijgen van deze bladeren een aangename droge scherpte. In de Japanse keuken worden de bladeren onder andere gebruikt als garnering op salades en riistgerechten, derhalve is het behalve een specerij ook een eetbare garnering. Japanse koks gebruiken de waterpeper bladeren in soepen en salades, waaraan het dan een zekere scherpte geeft zonder de smaak van zeewier of vis te overheersen. Ook zeer goed te combineren met Mexicaanse Agastache, garnalen, ananas of een „waterpeper“ Steak. De gedroogde zaden smaken nog scherper dan de bladeren en zijn af en toe in de specerijenhandel als vervanging voor peper te vinden.


Standplaats en verzorging

Waterpeper is niet winterhard en moet in huis overwinteren. Hij gedijt zowel aan een vijverrand in de volle zon, als ook in normale tuinaarde.

Trusted Shops Guarantee