Terug

Veldsla planten

Inhoudsopgave:

  1. De juiste techniek
  2. Het optimale tijdstip
  3. De ideale standplaats
  4. Verdere informatie

 

1. De juiste techniek: zo wordt veldsla geplant

Veldsla kan op verschillende manieren worden gekweekt. De groente kan worden gezaaid, onder glas worden gekweekt of als jonge plant direct in de tuin worden geplant. Veldsla is binnen enkele weken plukrijp en kan meerdere malen per jaar als tussengewas worden geteeld. Traditioneel wordt veldsla beschouwd als een herfst- en wintergroente.

Een goedkope methode om veldsla te kweken is door deze te zaaien. Zaden worden direct in het perk gezaaid in rijen. Het zaaien kan beginnen in juli voor een herfstoogst en kan worden herhaald tot september. Bij de teelt moet men kiezen tussen de tere, lichtgroene herfstvariëteiten en de robuuste Louviers-cultivars voor de winterteelt. In de handel zijn ook steeds meer rassen voor de voorjaarsteelt verkrijgbaar.

Veldsla wordt gewoonlijk gezaaid in dubbele rijen op 5 tot 8 centimeter van elkaar. Deze rijen zijn het gemakkelijkst te maken met een groeftrekker. Om de 15 centimeter wordt één zaadje gezaaid, bedekt met maximaal één centimeter grond. Gebruik de achterkant van een hark om de groeven dicht te maken en het zaad vochtig te houden in de daaropvolgende periode. Te dicht zaaien leidt tot vergeling van de bladeren, kleine bladrozetten en later tot rotting. Als preventieve maatregel moet de onderlinge afstand worden vergroot door zaailingen uit elkaar te halen.

Veldsla wordt onder glas gekweekt in daarvoor bestemde zaaibakjes. De zaden worden gelijkmatig verdeeld over de zaaigrond en gezeefd met zandgrond. Op een lichte plaats bij 15 tot 18°C duurt het slechts enkele dagen voor de kiemblaadjes verschijnen. Zodra zich kleine zaailingen hebben gevormd, kunnen deze van elkaar worden gescheiden en in andere kweekpotjes worden gezet of direct in het perk worden geplant. Zorg ervoor dat de gevoelige jonge planten in het voorjaar niet worden blootgesteld aan late vorst. Het voordeel van het vooraf telen van veldsla is dat de kweektijd tot de oogst met één tot twee weken kan worden verkort.

 

Veldsla in de volle grond planten

Nog sneller dan zaaien is het planten van veldsla zaailingen. Deze zijn in gespecialiseerde winkels verkrijgbaar in pallets met meerdere potten. Ze worden geplant op een vergelijkbare zaaiafstand van ongeveer 10 centimeter. Zorg er bij het planten voor dat de potkluit van de veldsla gelijk ligt met het grondoppervlak. Als u te diep plant, zal de groenteplant gaan rotten. Veldsla is zo bescheiden in zijn eisen dat het zowel in gewone groentebedden als in verhoogde bedden uitstekend groeit.

 

Veldsla in een pot planten

Stadstuinders hoeven het niet zonder gezonde, lekkere veldsla te doen. Voor de teelt op het balkon kunnen grote potten, kuipen, schalen of balkonbakken worden gebruikt. Gebruik voor de teelt in potten hoogwaardige groentegrond die alle voedingsstoffen bevat die veldsla nodig heeft om te groeien. Op zonnige plaatsen moet u de teelt midden in de zomer vermijden, want veldsla houdt van vocht. Volle zon kan het tere blad verbranden.

 

Veldsla in een kas planten

Als u het geluk hebt over een kas of een kweekbak te beschikken, kan veldsla ook in de winter worden geteeld. Uitgeplant in een onverwarmde kas blijft de robuuste bladgroente groeien en kan zelfs tot laat in de winter worden geoogst. Jonge planten moeten begin november worden geplant. Zaaien kan het beste tot half oktober worden gedaan.

 

2. Het optimale tijdstip: Nu kan veldsla in de volle grond worden geplant

Als herfst- en wintergroente wordt veldsla tussen juli en september in de volle grond gezaaid en geplant. Voorjaarsvariëteiten kunnen al in april worden geplant. Voorgekweekte jonge planten moeten echter tegen late vorst worden beschermd.

 

3. De ideale standplaats: Hier gedijt veldsla het beste

Veldsla is zeer tolerant wat de standplaats betreft. Elke zonnige, open plaats met een goed gedraineerde en voedselrijke bodem is geschikt voor de groenteplant. Zandleem met een hoog humusgehalte is ideaal. Zandgronden worden verrijkt met compost of humus. Zware kleigronden worden verbeterd met drainagemateriaal. Op schrale grond wordt de teelt van veldsla in een verhoogd bed aanbevolen.

 

4: verdere informatie

Gezond en vers staat op het menu. En als het uit eigen tuin komt, des te beter. Een eenvoudige groente is veldsla (Valerianella locusta), ook bekend als korensla of ezelsoor. Het is zo ongecompliceerd en gemakkelijk te kweken dat elke beginnende tuinder er succes mee kan hebben. De bladeren worden al sinds het stenen tijdperk verzameld en de plant uit de valeriaanfamilie wordt al meer dan 100 jaar gekweekt. Of het nu gezaaid of geplant wordt, veldsla is een snel gewas met een goede opbrengst.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee