Terug

Veldsla planten, verzorgen en oogsten

Inhoudsopgave:

  1. Optimale teelt
  2. De juiste verzorging
  3. De beste bescherming in de winter
  4. Het belangrijkste bij de oogst
  5. De meest betrouwbare soorten

 

1. Optimale teelt: zo wordt veldsla in de tuin geplant en gezaaid

Veldsla, ook wel korensla of ezelsoor genoemd, is al meer dan 100 jaar bekend als een voedzame groenteplant. Daarvoor werd de wilde vorm beschouwd als een hinderlijk onkruid. Botanisch gezien is het geen echte sla, maar een valeriaanplant. Traditioneel is veldsla een herfst- en wintergroente. Er komen steeds meer voorjaarsvariëteiten op de markt, waardoor teelt het hele jaar door mogelijk wordt. Meer over het onderwerp veldsla planten.

zaaien – Rechtstreeks zaaien in de grond

Veldsla verdient de voorkeur als na- of eindgewas voor geoogste groentebedden. De zaden kunnen tot augustus rechtstreeks in het zaaibed worden gezaaid. De grond wordt vooraf losgemaakt en vrijgemaakt van wildgroei en andere plantenresten. Er wordt gezaaid in dubbele rijen met een onderlinge afstand van vijf tot tien centimeter. Ze kunnen worden getrokken met een plantschop, of beter met een groeftrekker. De zaden worden gezaaid tot een maximale diepte van een halve centimeter met een rijafstand van ongeveer vijftien centimeter. De groeven worden dan voorzichtig met potgrond bedekt en aangedrukt. De zaden moeten gedurende de kiemperiode vochtig worden gehouden. De kiemende veldsla mag in geen geval uitdrogen. In warme perioden in de nazomer kan vliesdoek of geperforeerde folie over de zaden worden gelegd om ze tegen verdamping te beschermen.

voorkweken – zo wordt veldsla voorgekweekt

Veldsla is geschikt voor teelt onder glas. Het voordeel van voorgekweekte veldsla is dat de goed groeiende jonge planten zich goed kunnen handhaven tegen onkruid. Gebruik voor de voorteelt potplaten, gevuld met in de handel verkrijgbare zaaigrond. Als alternatief kan een mengsel van onkruidvrije compost, tuinaarde en zand in gelijke delen als substraat worden gebruikt. Zaai drie tot vijf zaden per pot. Zet de zaadpotjes op een lichte plaats bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Tijdens het ontkiemen mag de voorkweek op geen enkel moment uitdrogen. Zodra zich na enkele weken krachtige jonge planten hebben ontwikkeld, kunnen deze worden uitgeplant in het voorbereide groentebed of verhoogde bed. Voor stadstuinders is het de moeite waard veldsla te kweken in potten, bakken, troggen of een grote groentekist.

 

2. De juiste verzorging: Met deze tips zorgt u voor de ideale groei en oogst

De juiste verzorging van veldsla is niet moeilijk, want de bladgroente is ongecompliceerd in zijn teelt. De grond moet gelijkmatig vochtig zijn, zodat de veldsla goed kan groeien. Water geven gebeurt bij voorkeur in de ochtenduren, zodat de bladeren snel kunnen opdrogen. Onkruid moet regelmatig worden verwijderd, en sla die te dicht op elkaar staat, moet worden verplaatst. Dicht zaaien is in de praktijk niet ongewoon. Te korte plantafstanden leiden tot kleine bladrozetten, vergeling van het loof aan de basis en regelmatige aantasting door meeldauw. Gebruik een schoffel om alle dicht op elkaar staande planten in een vroeg stadium te verwijderen. Tegelijkertijd wordt het grondoppervlak losgemaakt en wordt ongewenste wildgroei verwijderd. Het is gunstig gebleken de grond na het schoffelen stevig aan te drukken. Op die manier worden de bladeren minder vuil als het regent of als ze water krijgen. Veldsla hoeft voor de herfstoogst niet te worden bemest. Alleen bij wintervariëteiten is vroegtijdige ondersteuning met groentemeststoffen zinvol. De voedingsstoffen stimuleren de vroege groei en zorgen voor een vroege oogst in maart.

Bescherming tegen ziektes

Door de late teelt wordt veldsla zelden met ongedierte geconfronteerd. Meer problemen worden veroorzaakt door valse meeldauw als gevolg van de toegenomen regenval in de herfst. Echte meeldauw kan worden voorkomen door voldoende grote plantafstanden, niet te natte grond en het regelmatig losmaken van het grondoppervlak. Het risico op infectie kan ook worden verkleind door de juiste slasoort te kiezen. Er zijn resistente variëteiten die nauwelijks vatbaar zijn voor echte meeldauw.

 

3. De beste bescherming: zo gedijt de winterharde veldsla ook bij vorst

Voor de winteroogst raden wij aan veldsla te telen in een onverwarmde kas, een kweekbak of een met vliesdoek bedekt groentebed. De kas en de kweekbak moeten regelmatig worden geventileerd naarmate de zonnestralen toenemen, anders bestaat er gevaar voor schimmelziekten. Veldsla in de volle grond is winterhard, maar moet met wintervlies tegen strenge vorst worden beschermd. Het is de moeite waard om vanaf februari de eerste groentemeststof te geven. Bij deze temperaturen zijn bladgroenten nog niet in staat voedingsstoffen uit de koude grond te halen. Daarom is een lichte bemesting gunstig voor een vroege oogst.

 

4. Rijke oogst: zo kunt u de hele winter van veldsla genieten

De teeltperiode van herfstvariëteiten duurt ongeveer acht tot tien weken na het zaaien in de zomer. Voor de oogst worden de krachtige planten net boven de wortelbasis afgesneden. Bij het zaaien van wintervariëteiten zit het koude seizoen in de weg. Hoewel in de herfst gezaaide veldsla snel ontkiemt, stagneert de groei door de lage temperaturen in de winter. De nieuwe groei begint pas in het voorjaar bij gemiddelde dagtemperaturen van acht graden Celsius. Als veldsla in een kas of in een kweekbak wordt geteeld, begint de groei enkele weken eerder. Dit betekent dat ook laat in de winter kan worden geoogst.

Opgelet bij de oogst: nitraatvorming in veldsla

Een snelle groei vereist veel voedingsstoffen. En te veel voedingsstoffen zorgen voor nitraatrijke planten. Nitraat wordt in het lichaam omgezet in nitriet, dat schadelijk is voor de gezondheid, en moet worden vermeden. Problematisch is een hoog nitraatgehalte in de wintermaanden met weinig licht, omdat deze verbindingen alleen bij daglicht in de plant worden afgebroken. Daarom wordt aanbevolen veldsla in de avonduren te oogsten. Veldsla kan het best onmiddellijk na de oogst worden verwerkt, omdat de verse bladeren snel verwelken.

 

5. De beste veldslasoorten voor de oogst in de lente en winter

Een goede en hoogproductieve soort is de veldsla "Verte de Cambrai". Hij heeft kleinere bladeren, groeit snel en is zeer winterhard. Tegelijkertijd is de veldsla bij uitstek geschikt voor teelt onder glas. De rassen "Elan" en "Vit" hebben bewezen even winterhard en resistent tegen meeldauw te zijn. De variëteit "Favor" is geschikt voor de teelt van het voorjaar tot de herfst. Hij kan zowel buiten als onder glas en folie worden gekweekt. De kenmerken zijn een goede resistentie tegen meeldauw, een snelle groei, gezond donkergroen blad en een uitstekende smaak. Als roodbladige veldslavariëteit wordt "Ovired" aangeboden. Botanisch gezien is dit een Romana-sla die wordt gekweekt als veldsla. Bij een vroege oogst gedraagt de soort zich als gewone veldsla. Maar als deze langer groeien, vormen ze losse koppen.

 

Zo kunt u de hele winter genieten van vitaminerijke sla uit eigen tuin

Groentetuinen zijn helemaal in. Zelfvoorziening en duurzaamheid zijn tegenwoordig populaire modewoorden. En wat is er lekkerder dan te kunnen genieten van groenten uit eigen tuin? Niet alle groenten zijn hetzelfde. Sommige zijn gemakkelijk te kweken, andere vereisen een subtiele aanpak. Veldsla (Valerianella locusta) is zonder twijfel een van de eenvoudigste groenten. Het kan gemakkelijk als herfst- en wintergroente worden geteeld. Vers verwerkt, verrijkt de bladgroente het menu in het oogstarme voor- en naseizoen. Er is geen grote vakkennis nodig om veldsla correct te planten en te kweken.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee