Terug

Topinamboer planten - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om topinamboer te planten?
    • Topinamboer is een meerjarige zonnebloem die het hele jaar als potplant en in de lente of herfst als bol kan worden geplant.
  2. Welke locatie is geschikt voor het planten van topinamboer?
    • Een zonnige locatie en een middelsoort tuingrond zijn ideaal voor het kweken van topinamboer.
  3. Op welke plantafstand en welke plantdiepte moet bij het planten gelet worden?
    • Topinamboer is buitengewoon groeikrachtig en heeft een afstand van minimaal 50 tot 60 cm nodig en een plantdiepte van ongeveer 5 tot 10 cm.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Wanneer is het juiste moment om topinamboer te planten?

Als meerjarige vaste plant worden de standaard planttijden in het voor- en najaar aanbevolen. Bollen worden in maart of april of oktober of november geplant. De topinamboer wordt ook verkocht als een aantrekkelijke potplant. Deze planten zijn onafhankelijk van specifieke plantdata en kunnen van de lente tot de herfst geplant worden. Planten is ongunstig tijdens hete periodes in de zomer. Het is raadzaam om op koelere dagen te wachten, voordat u gaat planten.

 

Stap 2: Welke standplaats is geschikt voor het planten van topinamboer?

Voor het planten van topinamboer wordt gezocht naar een zonnige tot lichte standplaats. Randlocaties zijn ideaal, omdat dit type zonnebloem gemakkelijk twee tot drie meter hoog wordt. Als beschutting tegen inkijk verricht het de hele zomer waardevolle diensten. Schaduwrijke standplaatsen zijn ongeschikt, omdat de al hoge composieten (Asteraceae) zich nog meer naar het licht uitstrekken. Elke middelsoort tuingrond die los, goed doorlatend en enigszins vruchtbaar is, is geschikt. Om de bodem voor te bereiden, wordt het losgemaakt en eventueel verrijkt met compost. Dit maakt het gemakkelijker voor de groenteplanten om snel te groeien. Voor het planten moet worden overwogen of een wortelbarrière nodig is. De topinamboer is zo krachtig, dat hij in zeer korte tijd de hele buurt in beslag neemt. Hierbij  kunt u een bodemloze emmer in de grond doen, als begrenzing of u kunt de groenten in een grote emmer laten groeien. Voor het planten een plantgat van 20 tot 30 cm diep graven. Bij steenachtige of kleigronden wordt de bodem met een cultivator losgemaakt. Vervolgens wordt losse aarde terug in het plantgat gestort, tot deze slechts 10 cm diep is. De bol wordt erin geplaatst en het plantgat wordt opgevuld tot aan de oppervlakte. Daarna wordt het gegoten en na een paar dagen breken de eerste scheuten door de aarde.

Stadstuinders kunnen ook topinamboer verbouwen. Grote potten, bakken of betonnen kuipen met afwateringsgaten in de bodem worden voor driekwart gevuld met plantaardige potgrond. Het heeft niet meer dan twee bollen nodig voor een pot. De wortelorganen zijn bedekt met aarde en gegoten. Enkele zomerbloemen kunnen korte tijd als naburige planten aan de rand van de pot worden geplant. Later in het jaar zal de topinamboer veld winnen en de bijbehorende aanplant vervangen.

 

Stap 3: Bepaal de plantafstand en plantdiepte

Of het nu in de pot of in de tuin is, de topinamboer heeft ruimte nodig. Per vierkante meter worden maximaal vier bollen geplant. U rekent een plantafstand van minimaal 50 cm. Een plantdiepte is 5 tot 10 cm voldoende.

 

Verdere Informatie

Bij het tuinieren combineren mensen graag het mooie met het nuttige. Veel groenten en kruiden zijn nuttig en zijn evenzo decoratief. Een type zonnebloem valt daarbij op, die algemeen bekend staat als topinamboer (Helianthus tuberosus). Totdat het meer dan 200 jaar geleden werd vervangen door de aardappel, werd de decoratieve wortelknol als een delicatesse beschouwd. Tegenwoordig denken mensen meer aan de eetbare zonnebloemsoorten. Topinamboer is gemakkelijk te kweken, heeft een decoratief uiterlijk en heeft veel positieve eigenschappen met betrekking tot onze voeding. De eisen van de groenteplant zijn zo laag, dat zelfs onervaren tuinders hem heel goed kunnen kweken.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee