Terug

Topinamboer op de juiste manier oogsten - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om topinamboer te oogsten​?
    • De wortelgroente topinamboer wordt in de herfst geoogst, als de bovengrondse delen van de plant afsterven.
  2. Hoe wordt topinamboer op de juiste manier geoogst​?
    • Topinamboer wordt opgegraven met een schep of vork.
  3. Hoe moet topinamboer na de oogst worden bewaard en welke verwerking is mogelijk​?
    • De knollen van de topinamboer worden snel verwerkt, omdat ze maar kort bewaard kunnen worden in het groentevak van de koelkast.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om te oogsten

De oogst van de topinamboer begint in de herfst, wanneer de bovengrondse scheuten afsterven. Als ze bij de eerste nachtvorst bruin worden, kunt u beginnen met het oogsten van de wortelgroenten. Het is zinvol om de oogst over een langere periode te verlengen, omdat de knollen maar voor een beperkte tijd bewaard kunnen worden. Op vorstvrije dagen kunt u de hele winter doorgaan met oogsten en indien nodig de topinamboer opgraven. Het is raadzaam om te profiteren van droog weer om de oogst niet te laten eindigen in een moddergevecht.

 

Stap 2: Hoe wordt topinamboer op de juiste manier geoogst?

Na de eerste nachtvorst in de herfst sterft de machtige scheut van de meerjarige zonnebloem. Snijd voor het oogsten de basale scheuten net boven de grond af met een snoeischaar. Het snoeisel kan worden fijngehakt en als mulch op de grond worden aangebracht, op voorwaarde dat het niet wordt aangetast door echte meeldauw of andere ziekten. Dan neemt u een schep of, nog beter, een vork en prikt u voorzichtig onder de knollen van de topinamboer. Met één hand trekt u voorzichtig de kiemresten eruit en met de andere hand heft u de knollen uit de grond. Laat ze even drogen en snijd de kiemresten op de knol eraf.

Kleinere knollen worden het volgende jaar nog steeds gebruikt voor de nakweek. U legt ze terug in het bed en bedekt ze met aarde. In het voorjaar ontkiemen er nieuwe scheuten uit, die in de loop van het jaar uitgroeien tot oogstbare knollen.

 

Stap 3: De juiste opslag en verwerking

De topinamboer heeft een licht nootachtige smaak die doet denken aan artisjokken. De wortelgroenten worden gebruikt in soepen, salades of zelfs frites in rauwe, gestoomde of gekookte vorm. Voor verwerking worden de knollen schoongemaakt en gewassen. Sterk vervuilde topinamboerknollen kunnen worden geschild met een dunschiller. Citroensap kan op gesneden oppervlakken worden uitgesmeerd om ze te beschermen tegen bruin worden.

De geoogste knollen kunnen enkele dagen in het groentevak van de koelkast worden bewaard. Daarna moeten ze echter worden verwerkt.

 

Verdere Informatie

De gouden herfst baadt tuinen in een kleurrijk spektakel van kleuren. Bladeren worden rood, oranje en geel. De meerjarige zonnebloemen gloeien op dit moment nog steeds geel, waarvan een van de bekende wortelgroente topinamboer (Helianthus tuberosus) is. Na de eerste nachtvorst sterft de scheut en trekt de plant zich terug in de wortels.

De wortel is bij deze vaste zonnebloem, die de focus van de groentetuinier heeft. Het is geen vervanging voor aardappelen, maar het wordt beschouwd als een delicatesse en een waardevolle aanvulling op het menu. De topinamboer wordt in de herfst op vorstvrije dagen geoogst, zodra de spruit bruin kleurt.

                              

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee