Terug

TomTato®

Planten / Standplaats:

De Tomtato®  planten moeten warm en op een vorstvrije plaats aangroeien. Zodra er geen vorstgevaar meer bestaat, kunnen de planten gedurende een tijdsbestek van 7 tot 10 dagen langzaam aan de buitentemperatuur wennen en vervolgens op een beschutte plaats in de zon worden gezet. Alternatief  kunnen de planten ook in een vorstvrije kas worden gekweekt. Het beste resultaat heeft u als de planten in een diepe pot of bloembak met een doorsnee van minstens 50 cm  en 40 liter potgrond worden geplant. Een grote pot is noodzakelijk  voor de plant om zich goed te kunnen ontwikkelen. Plant de geënte tomaten-aardappel planten zo dat de entplek boven de aarde uitsteekt. Na het planten goed gieten.

Alternatief kunnen de planten ook in de volle grond in een voedingsrijke en doorlaatbare bodem worden geplant. U kunt de bodem in het voorjaar verbeteren door rijkelijk goed vergane compost  toe te voegen, om de structuur en de vruchtbaarheid te verbeteren. De planten op een afstand van 60 cm planten en goed gieten.

 

Gieten/bemesten:

Giet de TomTato®-planten vaak om de bodem gelijkmatig vochtig te houden. Zodra de eerste takken met tomaten ontstaan, kunt u beginnen deze te bemesten. Het beste is een meststof met een hoog aandeel aan kalium. In eerste instantie een keer per week bemesten, als er meer takken ontstaan dan 2x per week en steeds bij het gieten.
 

De juiste verzorging:

De  TomTato®-planten groeien bijzonder sterk  en dragen zware takken met  tomaten,  daarom is het belangrijk de planten regelmatig met  een zacht touw aan meerdere krachtige, 1,5 m. Lange stokken te binden. Verwijder alle zijtakken die zich tussen de hoofdstam en de bladstelen ontwikkelen..

De TomTato® produceert soms aardappelblad, dat door de tomaten bladeren heen groeit. Dit blad kan tot dicht aan de grond worden verwijderd, dit heeft geen invloed op de aardappeloogst. Als u het aardappelblad niet verwijderd, moet tenminste alle aardappelbloemen eruit worden gehaald. Vul het substraat in de pot steeds weer op, om te verhinderen dat de aardappelen in de buurt van de bodem groen en daardoor ongenietbaar worden.

Zodra de planten in een pot 6-7 takken hebben geproduceert, moet de top van de hoofdstam, 2 bladeren boven de bovenste tak worden gekapt. Hierdoor steekt de plant de gehele energie in het rijpingsproces van aromatische tomaten. Planten die in een kas worden gekweekt, hoeven niet te worden gekapt.

 

Oogst:

De tomaten rijpen van juli tot oktober en kunnen worden geoogst, zodra zij een krachtige, rode kleur hebben. Door het regelmatig oogsten rijpen de groene tomaten steeds weer na. Als u de TomTato® planten in een pot kweken, kunt u de pot in de herfst op een vorstvrije plaats zetten om zo de oogst van de tomaten te verlengen. Zodra de oogst van de tomaten is geëindigd, snijdt u de plant terug en kunt u de aardappelen in de aarde oogsten.

Als de planten meeldauw krijgen, raden wij aan de stelen tot aan de grond af te knippen en het blad  te verwijderen. De aardappelen tot 2 weken voor de oogst in de grond laten.

Bij het kweken in de volle grond worden alle takken met groene tomaten voor de eerste vorst in de herfst verwijderd. Dan de tomaten tot aan de grond afknippen en na 10 dagen kunt u de aardappelen oogsten.

 

Naar de TomTato®-Video

omhoog
Trusted Shops Guarantee