Terug

Tomatenboom (Cyphomandra betacea)

De uit Zuidamerika afkomstige Tomatenboom is een altijd groenblijvende boomachtige plant met zeer grote bladeren. Boomachtig betekent hier dat de stam er als hout uitziet en de habitus op een boom lijkt. De Tomatenboom kann een hoogte van 5m. bereiken. Zelfs in een pot kan de Tomatenboom een hoogte van 3m. bereiken. De in Duitsland verkrijgbare Tamarillos lijken kwa vorm en kleur op de Roma-tomaat (lange vorm), maar zijn puntiger. De vruchten worden niet geheel rijp gegeten en zijn lekker zoet-zuur. Met de tomaat heeft de boom botanisch gezien niets te maken, behalve dat beide behoren tot de familie van nachtschadegewassen (solanaceae)

 

Standplaats / Verzorging

De eerste jaren moet de Tomatenboom m.b.v. een extra bambusstok of houten paal verstevigd worden. De boom heeft weinig eisen en kan op een relatief donkere plek staan. Maar de boom kan ook de felle zon goed verdragen.

De Tomatenboom is niet winterhard, maar kan tot 5° C overwinteren. Na lichte vorstschade (uitlopers en bladeren zijn vooral gevoelig) loopt de boom weer probleemloos uit, wanneer de beschadigde plekken worden verwijderd. In het ergste geval blijft alleen een dikke bladloze stengel/stam  met afgesnoeide top over, die gewoon weer uitloopt. In de zomer is een plek buitenshuis aan te raden. De boom kan teruggesnoeid worden, wanneer er ruimtegebrek ontstaat.

 

Water

De waterbehoefte is vanwege de grote oppervlakkige bladeren groot. Bij hitte gaan de bladeren hangen en dat kan duiden op een watertekort. Desondanks is de boom gevoelig voor ophopend water en is het verstandig geen buitenpot te gebruiken , welke een gevaar kunnen zijn voor ophopend water.

 

Voeding

Vloeibare bemesting voor groene planten of voedingsparels bevorderen de groei. Het bemesten  moet  ook bij  zeer grote planten  goed uitgevoerd worden, zodat geen tekortkomingen ontstaan.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee