GRATIS verzending vanaf € 49,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

GRATIS verzending vanaf € 39,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Tomaten planten

Inhoudsopgave:

  1. De ideale standplaats voor tomaten
  2. Het optimale planttijdstip
  3. De juiste planttechniek
  4. De beste buren voor tomaten
  5. Bijzonderheden bij het kweken van tomaten

 

1: De ideale standplaats: hier gedijen tomaten het besten

Tomaten staan bekend om hun snelle groei. Dit geschiedt niet vanzelf, maar vereist een optimale standplaats. De vruchtgroente uit de Solanaceae-familie werd in de 16e eeuw vanuit Midden- en Zuid-Amerika naar Europa gebracht. Door hun tropische oorsprong zijn tomaten zeer warmteminnend, zoals paprika's of aubergines. Ze hebben een zonnige, warme plaats nodig die ook bescherming biedt tegen regen. Tomaten vinden perfecte omstandigheden in een goed geventileerde kas of in een speciaal tomatenhuisje, waar het nooit warmer mag worden dan 35 graden Celsius. Schaduwrijke plaatsen zijn ongeschikt voor de tomatenteelt. Bij gebrek aan licht wordt hun ontwikkeling en bloemvorming sterk verminderd. De bodem is verantwoordelijk voor de aanvoer van water en voedingsstoffen. Aangezien tomaten snel groeien, hebben zij een losse, goed vruchtbare en voedselrijke grond nodig. Om de grond te verbeteren, brengt u één emmer compost per vierkante meter aan. De compost verhoogt het humusgehalte en verbetert de toevoer van voedingsstoffen en water voor een gezonde tomatengroei. Tomaten hebben het moeilijk op koude, natte en zware grond. In dat geval moeten tomaten in een verhoogd bed worden gekweekt.

 

2. Het optimale tijdstip: wanneer moeten tomaten geplant worden?

De warmteminnende tomaten mogen op zijn vroegst na half mei in de volle grond worden geplant. Voordien moeten ze worden beschermd in een serre of kas. Ze kunnen vroeger worden geplant in een foliekas of kweekkas, omdat mogelijke vorst tijdens de IJsheiligen riskant is, vooral voor tomaten die in de volle grond worden geteeld. Tomaten hebben ook problemen als het voorjaar koud en nat is. De voorgekweekte tomatenzaailingen groeien slechts aarzelend en hun groei stagneert. Het is moeilijk om de grilligheid van het weer tegen te gaan. Verplant ze zo nodig tijdelijk in een grotere bak en verplaats ze naar een warmere kas.

 

3. De juiste techniek: Zo lukt het planten von tomaten

Tomaten kunnen met zaad vanaf maart voorgekweekt worden of men plant zaailingen na de Ijsheiligen rond half mei in de volle grond. Het kweken van tomaten met zaad is een geliefde methode.

 

Tomaten in een kas kweken

Zaai de zaden in potten of broeibakken met voldoende tussenruimte. Vervolgens worden ze goed bevochtigd en op een lichte, warme plaats bij ongeveer 20°C gezet. De zaden beginnen al in de tweede week te kiemen en na ongeveer drie weken kunnen de zaailingen worden losgemaakt en in kweekpotjes worden verspeend. Ze worden tot half mei onder bescherming geteeld. Zorg er dan voor dat ze niet te warm staan en beginnen te schieten. Wanneer er geen gevaar voor vorst meer is, worden de jonge planten naar buiten gebracht, maar nog niet geplant. Het is geen uitzondering dat de IJsheiligen hun naam eer aan doen en half mei opnieuw vorst brengen. In kassen daarentegen kan vroeger worden geplant.

 

Tomaten in de volle grond planten

Na half mei is het de hoogste tijd om de jonge planten naar hun plantplaats te brengen. Vaak wordt onderschat dat tomaten veel voedingsstoffen nodig hebben en bovenaan de lijst van vruchtwisseling staan. Dit betekent dat zij de bodem uitlogen, zodat dezelfde gewassen het jaar daarop een verhoogd risico lopen op ziekten en plagen. Daarom wordt de plantplaats veranderd of wordt het gewas in grote potten geteeld. Niet-veredelde tomaten worden een handbreed dieper in de grond geplant. Aan de basis van de tomaat ontwikkelen zich extra fijne wortels om de groenteplant te stabiliseren. Bij geënte tomatenrassen ligt de kluit gelijk met het grondoppervlak. Grotere tomaten of tomaten op staken hebben extra steun nodig. De bekende spiraalstangen zijn geschikt voor dit doel en moeten vooraf grondig worden schoongemaakt. Schimmelsporen van het vorige jaar kunnen aanhechten en problemen veroorzaken met meeldauw. De plantafstand moet 50 tot 70 cm bedragen, afhankelijk van de groeihoogte.

 

Tomaten in een pot planten

Gebruik voor de teelt in potten of op het balkon compacte tomatenrassen. Hoe kleiner de pot, hoe lager de groeihoogte moet zijn. Voor balkonbakken zijn er robuuste cherry- en cocktailtomaten die niet hoger worden dan 30 cm. Voor het overige verschilt de tomatenteelt niet wezenlijk van de teelt in de volle grond. Balkontuinders gebruiken hoogwaardige groente- of tomatengrond uit de vakhandel.

 

4: De beste buren: deze plantpartners houden van tomaten

Goede buren van de tomaten zijn de warmteminnende paprika en chili. In de kas zijn aubergines graag geziene begeleiders. Van warmte houdende kruiden, zoals de basilicum hebben een positieve invloed op de groei van de planten en houden door het aroma ongedierte op afstand.

 

5: Bijzonderheden bij het planten van tomaten

Bij het kweken in potten is het waarschijnlijk dat de voedingsstoffen in het substraat snel opgebruikt zullen zijn. Extra bemesting met een geschikte groentemeststof voorziet de tomatenplanten van de nodige voedingsstoffen. Of in de volle grond bemesting nodig is, hangt af van de bodem en de voorafgaande behandeling van de grond. Als compost of mest is verwerkt, zou extra bemesting overbodig moeten zijn. Op magere gronden zijn meststoffen nuttig om de plantengroei te stimuleren. Hoge tomatenvariëteiten ontwikkelen een gewichtige scheut die zelfs bij het minste zuchtje wind kan buigen. Doorbuiging kan worden voorkomen door gebruik te maken van klimhulpen of spiraalstangen. Ze zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar in tuincentra. Tomaten met succes planten - Deze tips zijn belangrijk Het kweken van eigen groenten wordt steeds populairder. Maar bijna geen enkele groenteplant is de laatste jaren zo populair als de tomaat. Zowel oude als nieuwe tomatenrassen inspireren jong en oud. En niet zonder reden, want tomaten zijn gemakkelijk te telen, gezond en lekker. Afhankelijk van hun grootte kunnen ze worden gekweekt in de tuin, in de kas of zelfs op het balkon. Tomaten worden onderscheiden naar gelang hun groei en vruchtvorm. Trostomaten, waarvan de rechtopstaande hoofdscheuten aan stokken worden vastgemaakt, struik- en balkontomaten met een compacte bossige groei, vleestomaten met grote geribde vruchten en cherry- of cocktailtomaten met kleine vruchten. Het is moeilijk kiezen, want er zijn honderden soorten verkrijgbaar in vakwinkels. Het kweken ervan is gemakkelijker, omdat ze allemaal ongeveer dezelfde kweekvoorwaarden hebben.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee