Terug

Tomaat (Lycopersicon esculentum)

Standplaaats

Tomaten zoveel mogelijk op een zonnige plek in de tuin of tegen de huismuur planten. Het is ook mogelijk om de planten te kweken in grote bloempotten op het balkon, terras of in de tuin. Tomaten houden van een warme diepgrondige bodem, indien mogelijk met veel verteerde compost.

 

Planttijd

Bij goed weer, begin mei is het de vroegst mogelijke tijd om te planten. Bescherm de jonge planten tegen de late vorst bijvoorbeeld door de planten af te dekken met een beschermvlies of stromatten.

 

Planten en verzorging

Tomaten langs tomatenstaven, kippengaas of draden naar boven laten groeien. Alle zijscheuten en oude bladeren voortdurend verwijderen, zodat alleen de hoofdstam verder groeit. Verwijder eind juli, begin augustus de top van plant, dan kan de plant alle kracht geven voor het rijpingsproces van de tomaten.

 

Water

U moet ervoor zorgen dat de aarde vochtig blijft zonder stuwvocht. Het beste kunt u de oppervlakte rondom de planten mulchen (is het aanbrengen van bodembedekkende laag rondom planten, zodat het vochtverlies zo gering mogelijk is) met een laag grasresten, zodat het bodemorganisme minder actief is en de aarde niet zo snel uitdroogt. Zorg ervoor dat bij het water geven de bladeren zoveel mogelijk droog blijven.

 

Bemesting

Bij het planten compost of stalmest aan de aarde toevoegen.Vier weken na het planten, kunt u een organische minerale meststof van ongeveer 50 g/per plant toevoegen (bij de wortels verdelen). Wanneer u bij het planten geen stalmest heeft verwerkt, kunt u de planten een universele meststof geven. Bij twijfel liever te weing dan te veel meststof! Bij planten in bloempotten een langwerkende meststof toevoegen.

Passend daarbij...

Tomaccio-tomaat®
Tomaccio-tomaat®2 planten
€ 9,50
omhoog