Terug

Tomaat (Lycopersicon esculentum)

Standplaats

Tomaten zoveel mogelijk op een zonnig plek in de tuin of tegen de huismuur planten. Hier staan ze warm en beschut tegen de wind en regen. Ideaal is ook een overdekte standplaats of een tomatenhuisje met een dak, dat de planten van alle kanten beschut.  Het is ook mogelijk om de planten te kweken in grote bloempotten op het balkon, terras of in de tuin. Tomaten houden van een warme diepgrondige bodem, indien mogelijk met veel compost.
 

Planttijd

Diegenen, die tomaten willen zaaien moeten dit in het begin van het jaar in huis doen. Het zaad heeft een lichte, warme standplaats nodig om te kiemen. Het beste geschikt zijn kleine kassen voor de vensterbank. Bij goed weer, begin mei is het de vroegst mogelijk tijd om te planten. Bescherm de jonge planten tegen de late vorst bijvoorbeeld door de planten af te dekken met beschermvlies of stromatten.

 

Planten en verzorging

Bij het onderhoud van de tomaten is het belangrijk op enkele dingen te letten. Tomaten hebben iets nodig waaraan ze zich vast kunnen houden. Ze kunnen langs tomatenstaven, hekjes of draden naar boven laten groeien, die stuk voor stuk opnieuw bevestigd moeten worden. Bij het onderhoud van de tomaten is het belangrijk de zijscheuten die tussen de hoofdtak en de andere takken ontstaan regelmatig te verwijderen. Bij de plant wordt alleen de hoofdtak en hoogstens een krachtige zijtak overgelaten. Alle zijscheuten en oude bladeren voortdurend verwijderen. Verwijder eind juli, begin augustus de top van plant, dan kan de plant alle kracht geven voor het rijpingsproces van de tomaten. 
 

Water

De tomaten worden regelmatig gegoten, maar niet te veel (belangrijk voor het onderhoud van de tomaten). Tomaten houden van een vochtige aarde zonder ophopend vocht.  Het beste kunt u de opervlakte rondom de planten mulchen (is het aanbrengen van bodembedekkende laag rondom planten, zodat het vochtverlies zo  gering mogelijk is) met een laag grasresten, zodat het bodemorganisme minder actief is en de aarde niet zo snel uitdroogt. Zorg ervoor dat bij het water geven de bladeren zoveel mogelijk droog blijven.

 

Bemesting

Om een goede oogst te krijgen, is het bemsten van de tomaten erg belangrijk. De planten hebben veel energie nodig om de dikke, rode vruchten te kunnen produceren. Bij het planten compost of half verrotte koelmest  aan de aarde toevoegen. Vier weken na het planten,  kunt u een organische minerale meststof van ongeveer 50 g/per plant toevoegen (bij de wortels voorzichtig verdelen). Wanneer u bij het planten geen koemest heeft verwerkt, kunt u de planten een universele meststof geven. Bij twijfel liever te weing dan te veel meststof!  Bij planten in bloempotten een langwerkende meststof toevoegen.

Passend daarbij...

Geënte Tomaat 'Maestria' F1
Geënte Tomaat 'Maestria' F12 planten
€ 9,99
Tomaccio-tomaat®
Tomaccio-tomaat®2 planten
€ 9,50
omhoog