Terug

Tomaten planten & verzorgen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt tomaten correct geplant?

Plant tomaten indien mogelijk op zonnige plaatsen in de tuin en bij huismuren. Hier zijn ze warm en beschermd tegen wind en regen. Ideaal is een overdekte standplaats of een broeikas voor tomaten met een dak dat de planten van drie kanten beschermt. Ook kweken in grote potten op het balkon, terras of in de tuin is mogelijk. Tomaten houden van diepe en warme grond, indien mogelijk met veel verrotte compost.

Als u tomaten wilt zaaien, moet u dat aan het begin van het jaar binnen doen. De zaden hebben een heldere, warme plaats nodig om te ontkiemen. Kleine kassen voor de vensterbank zijn het meest geschikt. De vroegste datum voor het buiten planten van tomaten is bij mooi weer begin mei. Bescherm de jonge planten echter tegen late vorst, bijvoorbeeld door ze af te dekken met tuinvlies of stromatten, zodat ze niet beschadigd raken door de kou. Meer over het onderwerp Tomaten planten.

 

Hoe wordt de tomaten verzorgd?

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het verzorgen van tomaten. Tomaten hebben houvast nodig. U kunt ze aan palen, latwerk of een tomatenzuil  omhoogtrekken en ze stuk voor stuk weer vastmaken. Bij de verzorging van tomaten is het belangrijk om regelmatig eventuele zijscheuten die tussen de hoofdscheut en de takken ontstaan ​​weg te knijpen (let op: het ras 'Romello' wordt niet weggeknepen). Laat de plant alleen de hoofdscheut over of hooguit een extra sterke zijscheut. Knip steeds meer zijscheuten en oude bladeren af. Verwijder eind juli/begin augustus de top van de plant zodat alle energie beschikbaar is om de vruchten te laten rijpen.

Geef uw tomaten regelmatig water, maar niet te veel (belangrijk voor de verzorging van tomaten). Tomatenplanten verdragen het beste vochtige grond zonder stuwvocht. Mulch (maatregel om vochtverlies uit de plantgrond zo laag mogelijk te houden) de ondergrond met een laag grasmaaisel, zodat de grond minder uitdroogt en de bodemorganismen actief zijn. Zorg ervoor dat de bladeren bij het water geven zo min mogelijk nat worden.

Tomaten bemesten is erg belangrijk als u een goede oogst wilt. De planten hebben veel energie nodig om de dikke, rode vruchten te produceren. Bij het planten kunt u het beste compost of halfverrotte mest in de grond werken. Zo krijgt u de beste resultaten bij het verzorgen van tomaten. Vier weken na het uitplanten kunt u voorzichtig een volledige meststof in het wortelgebied inwerken. U rekent ongeveer 50 gram per plant. Vier weken later kunt u weer bemesten, zolang er geen stalmest is ingewerkt. Bij twijfel kunt u beter minder dan teveel bemesten. Bij het kweken in potten kunt u het beste een langdurige meststof aan de grond toevoegen.

 

Hoe kunnen tomaten gebruikt worden?

In de open lucht kunt u vanaf ongeveer eind juli de eerste tomaten oogsten, teelt u ze in een kas, dan zijn de vruchten een maand eerder rijp. Wanneer de raskleur volledig is ontwikkeld, zijn de tomaten het meest aromatisch en kunnen ze worden geoogst. Daarna kunnen ze op allerlei manieren worden bereid: in salades, als saus, soep of tomatensap. De kleine cherrytomaatjes zijn een populaire, frisse en zoete snack voor jong en oud. Tomatenrecepten zijn net zo divers als de kleur, vorm en grootte van de tomaten! Wat zou bijvoorbeeld pasta zijn zonder tomatensaus, mozzarella zonder tomaten of pizza zonder tomatenpassata?

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee