Tijm op de juiste manier oogsten - 3 stappen naar succes
Inhoud
- Wanneer is het juiste moment om tijm te oogsten?
- Tijm wordt geoogst aan het begin en gedurende de bloei in de vroege en midzomer.
- Hoe wordt tijm op de juiste manier geoogst?
- Men snijdt bij het oogsten van tijm de toppen af tot op het hout.
- Hoe moet tijm na de oogst worden bewaard en welke verwerking is mogelijk?
- Geoogste tijm wordt in kleine bundels verzameld en op een luchtige, schaduwrijke plaats te drogen gehangen.
- Verdere Informatie
Stap 1: Bepaal het juiste moment om te oogsten
Het optimale tijdstip voor de tijmoogst is het begin van de bloei. De bloeiperiode varieert afhankelijk van de soort en variëteit. Kleine of wilde tijm (Thymus serpyllum) of grote tijm (Thymus pulegioides) bloeien meestal eerder, vanaf het midden van de lente. Gewone tijm bloeit, net als de meeste andere struikachtige tijm, aan het begin van de zomer. Op dit tijdstip is het aroma bijzonder intens. U oogst de bloeiende toppen de hele zomer door en combineert de oogst met het verjongende snoeiwerk. Ze worden rond de middag afgeknipt, wanneer de bloemen opengaan en de zon het aroma versterkt.
Natuurlijk kunnen enkele takjes tijm ook in de lente, herfst of zelfs winter geoogst worden. Het aroma is zwakker en de tijmplant kan gevoelig zijn voor de snoeimaatregelen. Later snoeien (in de herfst) kan tot vorstschade aan het hout leiden. Als er in de herfst wat tijm geoogst moet worden, beperkt u zich tot de kruidachtige toppen. Dit geldt voor tijm in de tuin, maar ook voor de tijm in de pot op het balkon (Thymus).
Stap 2: Hoe wordt tijm op de juiste manier geoogst?
Zowel tijdens de oogst, als bij het snoeien moet men er rekening mee houden dat tijm verhout als een dwergstruik, zoals de grote tijm (Thymus pulegioides). U knipt de kruidachtige toppen met een scherpe snoeischaar tot op het hout af. Bij het snoeien is het belangrijk dat er voldoende knoppen aan de struik blijven. Het geoogste gewas wordt grof schoongemaakt, dode en bruine delen van de plant worden verwijderd. Het oogsten van de tijm is tevens de jaarlijkse snoeibeurt. Het wordt gebruikt voor de verjonging van planten en helpt haar vitaliteit terug te krijgen. Zonder te snoeien wordt de groenblijvende struik van binnen oud en kaal. Het resultaat zijn korte groene toppen die nauwelijks kunnen worden geoogst.
Veel toleranter zijn kruidachtige of laag groeiende tijmsoorten. De kleine of wilde tijm (Thymus serpyllum), blijft kruidachtig en kan goed gesnoeid worden. Na het snoeien of oogsten loopt het weer snel uit. Bij bodembedekkende tijmvariëteiten (bv. citroentijm) is de oogst soms wat bewerkelijker. De scheuten liggen plat op de grond en zijn gedeeltelijk geworteld. Vaak kunnen alleen de toppen worden ingekort en geoogst. Maar dat is wel voldoende om de vertakking te stimuleren.
Stap 3: bewaren en verwerken
Door deze te drogen kan tijm na de oogst perfect bewaard worden. Van de takken worden kleine bundels gebonden, die ondersteboven op een luchtige, schaduwrijke plaats worden opgehangen. Hiervoor zijn zolders, tuinhuisjes of carports geschikt. Zeefkisten, waarin de tijmoogst losjes wordt verdeeld kunnen ook worden gebruikt om de tijm te drogen. De takken worden om de paar dagen gedraaid. Gemiddeld duurt het drogen in de zomer twee tot vier weken. Sneller, binnen een paar uur, kan de tijm in de bakoven op 40° C worden gedroogd. De gedroogde tijm wordt in glazen of keramische potten gevuld en op een donkere plaats worden bewaard. Tijm kan ook worden ingevroren, maar deze conservering is voor het mediterrane kruid ongebruikelijk.
Verdere Informatie
In de zomer waait er een heerlijke geur door de kruidentuin, afkomstig van tijm. Botanisch behoort tijm tot de lipbloemigen. Wanneer over ze gesproken wordt, bedoelt men de echte tijm (Thymus vulgaris). Het groeit als een compacte halfstruik. De basis wordt houtachtig en de toppen blijven kruidachtig. De bloeiperiode begint in de vroege zomer. Wanneer het krioelt van de bijen, hommels en vlinders, begint ook de oogsttijd.