Terug

Tijm op de juiste manier oogsten - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om tijm te oogsten​?
    • Tijm wordt geoogst aan het begin en gedurende de bloei in de vroege en midzomer.
  2. Hoe wordt tijm op de juiste manier geoogst​?
    • Men snijdt bij het oogsten van tijm de scheuten af ​​tot op het hout.
  3. Hoe moet tijm na de oogst worden bewaard en welke verwerking is mogelijk​?
    • Geoogste tijm wordt in kleine bundels verzameld en op een luchtige, schaduwrijke plaats te drogen gehangen.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om te oogsten

De optimale tijd voor de tijmoogst is het begin van de bloei. De bloeiperiode varieert afhankelijk van de soort en variëteit. Plat groeiende kleine tijm (Thymus serpyllum) of grote tijm (Thymus pulegioides) bloeien meestal eerder, vanaf het midden van de lente. Gewone tijm bloeit, net als de meeste andere struikachtige tijm, aan het begin van de zomer. Op dit tijdstip is het aroma bijzonder intens. U oogst de bloeiende scheutuiteinden de hele zomer door en combineert de oogst met het verjongende snoeiwerk. Het wordt rond het middaguur gesneden, wanneer de bloemen opengaan en de zon het aroma versterkt.

Natuurlijk kunnen individuele takjes tijm ook in de lente, herfst of zelfs winter geoogst worden. Het aroma is zwakker en de tijmplant kan gevoelig zijn voor de snoeimaatregelen. Later snoeien leidt in de herfst tot vorstschade aan het hout. Als er in de herfst wat tijm geoogst moet worden, beperkt u zich tot de kruidachtige toppen. Dit geldt voor de tuin, maar ook voor de tijm in de pot op het balkon (Thymus).

 

Stap 2: Hoe wordt tijm op de juiste manier geoogst?

Zowel tijdens de oogst, als bij het snoeien moet men er rekening mee houden dat tijm verhout als een dwergstruik. U snijdt de kruidachtige scheutuiteinden met een scherpe snoeischaar tot op het hout. Bij het snoeien is het belangrijk dat er voldoende scheutknoppen aan de struik blijven. Het geoogste gewas wordt grof schoongemaakt, dode en bruine delen van de plant worden verwijderd. Het oogsten van de tijm is ook de jaarlijkse snoei. Het wordt gebruikt voor de verjonging van planten en helpt het haar vitaliteit terug te krijgen. Zonder deze snoei wordt de groenblijvende struik inwendig oud en kaal. Het resultaat zijn korte groene scheutuiteinden die nauwelijks kunnen worden geoogst.

Veel toleranter zijn kruidachtige of platgroeiende tijmsoorten. Grote tijm (Thymus pulegioides), bekend als wilde tijm, blijft kruidachtig in de scheut en is zeer snijbestendig. Na het snoeien of oogsten kiemt het weer snel. Bij kussenvormende tijmvariëteiten (bv. citroentijm) is de oogst soms wat bewerkelijker. De scheuten liggen plat op de grond en zijn gedeeltelijk geworteld. Vaak kunnen alleen de scheutuiteinden worden ingekort en geoogst. Maar dat is genoeg om vertakking te stimuleren.

 

Stap 3: De juiste opslag en verwerking

Tijm kan na de oogst perfect, door te drogen bewaard worden. Van de takken worden kleine bundels gebonden, die ondersteboven op een luchtige, schaduwrijke plaats om te drogen, worden opgehangen. Hiervoor zijn zolders, tuinhuisjes of carports geschikt. Zeefkisten, waarin de tijmoogst losjes wordt verdeeld, zijn ook geschikt om te drogen. De takken worden om de paar dagen gedraaid. Gemiddeld duurt het drogen in de zomer twee tot vier weken. Het is sneller, binnen een paar uur, in de oven op 40 ° C. De gedroogde tijm wordt in glazen of keramische potten gevuld en op een plaats, beschermd tegen licht bewaard. Tijm kan ook worden ingevroren, maar deze conservering is ongebruikelijk voor het mediterrane kruid.

 

Verdere Informatie

In de zomer waait er een kenmerkende geur door de kruidentuin, waarvan tijm de bron is. Botanisch behoort tijm tot de lipbloemigen. Wanneer over ze gesproken wordt, bedoelt men de echt, danwel de specerijentijm (Thymus vulgaris). Het groeit als een compact halfhout. De basis is verhout en de scheuten blijven kruidachtig. De bloeiperiode begint in de vroege zomer. Door bijen, hommels en vlinders omzwerd, begint tegelijkertijd de oogsttijd.

                              

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee