Trusted Shops Guarantee
Terug

Thaise gember – Alpinia galanga

Thaise gember wordt veel gebruikt in de Thaise keuken en mag niet worden verward met gewone gember. Het wordt ook wel Romdeng genoemd en is milder dan normale gember. De smaak wordt omschreven als heet, warm, zoet en kruidig. Bovendien zijn de rietachtige bladeren prachtig om te zien en kunnen ze ook als sierplant worden gebruikt. De hele plant straalt een aangename geur uit die doet denken aan kaneel en kardemom. (Alpinia galanga)

Standplaats:

Thaise gember heeft een warme, zonnige tot halfschaduwrijke standplaats nodig die het hele jaar door beschermd is tegen de wind. Ook geschikt voor de serre of op de vensterbank. Hij bereikt een hoogte van maximaal twee meter.

Verzorging:

Het heeft doorlatende grond nodig zonder stuwvocht (ophopend vocht), maar moet altijd vochtig zijn. U kunt de bladeren dagelijks besproeien. De plant dient iedere 14 dagen bemest te worden met een vloeibare plantaardige meststof.

Gebruik:

Er wordt gebruik gemaakt van de knolvormige, verdikte wortelstokken van de plant. De wortelstok wordt geoogst tussen november en december. In de koelkast blijven de wortelstokken ongeveer twee tot drie weken goed; u kunt ze het beste in huishoudfolie wikkelen. U kunt de Thaise gember enkele maanden drogen door hem in dunne plakjes te snijden. Na droging kan het ook tot poeder worden verwerkt. Door het drogen verandert het aroma en krijgt het een licht vleugje kaneel.