Terug

Tamarillo (Cyphomandra abutiloides)

De Tamarillo wordt ook wel dwerg-boomtomaat genoemd. Het is een meerjarige plant, die bij ons niet winterhard is. Men gebruikt ze hier als decoratieve potplant. In de zomer siert deze rariteit uw tuin of balkon, overwinteren doet ze in huis.

De eetbare, ca 1,5 cm grote oranje en als ze rijp zijn gele bessen hebben een zoete, fruitachtige frambozen-/abrikozen-/perziksmaak. De vruchten kunnen rauw worden gegeten, maar er kan ook jam van worden gemaakt, als taartgelei dienen of  in een dessert worden verwerkt. 
 

Standplaats / verzorging

Eeenzonnige of halfschaduwachtige standplaats vindt de tamarillo het beste. De plant moet minstens in een 10 liter pot worden geplant. De hoofdtak inkorten tot ca. 50 cm, zodat er zijscheuten kunnen ontstaan. De stam kan tot 2 m hoog worden, daarom is het aan te raden de plant te steunen. Als de plant groter en ouder wordt, is het aan te bevelen een grotere, aan de groei aangepaste, pot te nehmen.

 

In de vroege herfst wordt de plant in huis gehaald en overwintert daar. Voor de overgang is het belangrijk geen al te grote temperatuursverschillen te laten onstaan omdat de jonge vruchten dan er af kunnen vallen. In de winter de plant het beste in een koele, lichte ruimte bij 10-15° C plaatsen en minder water geven. Deze plant verliest in de winter haar bladeren.

 

Water / bemesting

De Tamarillo moet regelmatig worden gegoten, vooral in de zomermaanden. Alle 14 dagen van april tot eind september bemesten met een vloeibare meststof. Men kan ook een lang aanhoudende meststof gebruiken.

 

Aarde

Goede, waterdoorlatende, voedingsrijke bloemenaarde gebruiken.

omhoog
Trusted Shops Guarantee