Terug

Snack-Groenten

Tomaat (Lycopersicon esculentum)Standplaaats

Tomaten zoveel mogelijk op een zonnige plek in de tuin of tegen de huismuur planten. Het is ook mogelijk om de planten te kweken in grote bloempotten op het balkon, terras of in de tuin. Tomaten houden van een warme diepgrondige bodem, indien mogelijk met veel verteerde compost.

 

Planttijd

Bij goed weer, begin mei is het de vroegst mogelijke tijd om te planten. Bescherm de jonge planten tegen de late vorst bijvoorbeeld door de planten af te dekken met een beschermvlies of stromatten.

 

Planten en verzorging

Tomaten langs tomatenstaven, kippengaas of draden naar boven laten groeien. Alle zijscheuten en oude bladeren voortdurend verwijderen, zodat alleen de hoofdstam verder groeit. Verwijder eind juli, begin augustus de top van plant, dan kan de plant alle kracht geven voor het rijpingsproces van de tomaten.
 

Water

U moet ervoor zorgen dat de aarde vochtig blijft zonder stuwvocht. Het beste kunt u de oppervlakte rondom de planten mulchen (is het aanbrengen van bodembedekkende laag rondom planten, zodat het vochtverlies zo gering mogelijk is) met een laag grasresten, zodat het bodemorganisme minder actief is en de aarde niet zo snel uitdroogt. Zorg ervoor dat bij het water geven de bladeren zoveel mogelijk droog blijven.
 

Bemesting

Bij het planten compost of stalmest aan de aarde toevoegen.Vier weken na het planten, kunt u een organische minerale meststof van ongeveer 50 g/per plant toevoegen (bij de wortels verdelen). Wanneer u bij het planten geen stalmest heeft verwerkt, kunt u de planten een universele meststof geven. Bij twijfel liever te weing dan te veel meststof! Bij planten in bloempotten een langwerkende meststof toevoegen.

Komkommer (Cucumis sativus)
 

Standplaats en verzorging

De komkommerplanten houden erg van warmte en kunnen slecht tegen vorst. Ze groeien kruipend of klimmend. Het beste kunt u de plant een klimhulp geven, zo worden de planten ontlast van het gewicht van de komkommers. Komkommerplanten hebben veel voedingsstoffen, compost of mest nodig. De grond moet luchtig, goed doorlaatbaar en humusrijk zijn. Komkommers houden van een hoge luchtvochtigheid. Bij volle zon is een beetje schaduw voor de planten aangenaam. Als u dan ook nog eens met lauw water de planten giet, dan kunt u in de zomer lekkere komkommers oogsten.
 

Oogst

De oogst begint in juli. De komkommers, die in de kassen zijn gezaaid kunt al eind juni oogsten. Echter komkommers die in de openlucht zijn gekweekt zijn lekker van smaak. Wie regelmatig plukt, oogst ook meer! Hoe meer hoe beter! Wanneer men de komkommers te groot laat worden, ontwikkelt de plant geen nieuwe vruchten meer!

Passend daarbij...

Snackgroenten collectie
Snackgroenten collectie4 planten
€ 18,99
omhoog
Trusted Shops Guarantee