Terug

Rucola op de juiste manier oogsten - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanner is het juiste moment om rucola te oogsten?
    • Rucola kan de lernte tot de herfst worden geoogst, zowel de eenjarige Eruca vesicaria als de meerjarige Diplotaxis tenuifolia
  2. Hoe wordt rucola op de juiste mainer geoogst?
    • De verse bladern worden, indien mogelijk zonder beschadiging in de ochtenduren geoogst.
  3. Hoe moet rucola na de oogst worden bewaard en welke verwerking is mogelijk?
    • Rucola wordt voornamelijk vers gebruikt in een gezonde mediterrane keuken.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om te oogsten

Beide vormen van rucola kunnen het hele jaar door worden geoogst. Het oogsten kan in het voorjaar beginnen, als de bladeren groot genoeg zijn. De eenjarige rucola, danwel mosterdkruid wordt in het voorjaar geplukt. Meestal gaan er maar een paar weken voorbij van zaaien tot oogsten. Ongeduldige tuinders zaaien al in februari onder glas en kunnen in april oogsten. Jonge bladeren smaken aromatisch en kruidig. Met de jaren worden ze steviger, bitterder en scherper van smaak. Rucola kan zelfs in de winter worden geoogst, als u in de herfst onder glas zaait. De planten ontwikkelen zich langzamer dan zaaien in de lente, maar het is voldoende voor een kleinere oogst. Over het algemeen is het aan te raden om de eenjarige rucola in fasen te zaaien. Zo heeft u regelmatig malse rucola-bladeren om te oogsten.

 

Stap 2: Hoe wordt rucola op de juiste manier geoogst?

Rucola wordt geoogst zoals andere verse kruiden. U plukt de bladeren of, als u meer nodig hebt, knipt u ze af met een schaar. Ze worden bij de grond afgesneden. De meerjarige rucola verhout aan de basis. Als u te diep snijdt of het hart eraf snijdt, is het klaar met deze plant. We raden de ochtend- en ochtenduren aan voor het oogsten, wanneer de dauw is opgetrokken en de bladeren nog vers zijn.

Het is bij weinig mensen bekend, dat naast de bladeren ook de bloemen en zaden kunnen worden geoogst en gebruikt. De bloemen hebben een aangenaam kruidige smaak. Ze garneren visueel gerechten en passen perfect bij de trend van eetbare bloemen. Rucolazaad kan worden geperst en verwerkt tot olie. Hiervoor is echter een grotere hoeveelheid rucolazaden nodig.

U kunt niet teveel fout doen, met het oogsten van de rucola. Als er geen kleine kruiskruid (Senecio vulgaris) zou zijn. Het is een wijdverspreid onkruid, waarvan de bladeren op jonge leeftijd lijken op die van rucola. Als dit onkruid tijdens de oogst binnensluipt, kan er ongunstige neveneffecten, irritatie of lichte vergiftiging optreden. Daarom let u bij het kweken van de rucola op een nauwgezette onkruidverwijdering. Onkruidbestrijding heeft sowieso zin, omdat anders het onkruid uiteindelijk bij het schoonmaken moet worden uitgezocht.

 

Stap 3: De juiste opslag en verwerking

Rucola wordt meestal vers gegeten en verwerkt. Voor het eten wordt rucola onder helder water van vuil ontdaan. Voor het spoelen wordt een zeef gebruikt. Aangevreten of bruine bladeren kunnen eruit worden geplukt. Vervolgens verwerkt u de bladeren in de keuken. Overtollige rucola kunt u enkele dagen bewaren in het groentevak van de koelkast of in speciale groenteboxen.

 

Verdere Informatie

Verse groenten of aromatische kruiden uit eigen tuin of balkon zijn zaligmakend voor iedere fijnproever. U weet hoe de planten zijn gekweekt en plukt, in de ware zin van het woord, de vruchten van uw inspanningen. Dit geldt ook voor de populaire raketsla, beter bekend als rucola.

Als rucoloa wordt hoofdzakelijk twee vormen aangeduid, die botanisch echter verschillen. De bekende vorm uit de groenteschappen is de eenjarige mosterdkruid (Eruca vesicaria). Het groeit eenjarig, bloeit witachtig en zijn levenscyclus eindigt met de zaadvorming. Het smalbladige dubbele zaad (Diplotaxis tenuifolia), bij tuinders bekend als grote zandkool, is iets duurzamer. De bladeren zijn smaller, maar veel scherper en intenser van smaak. Beide rucolavormen zijn productief en zorgen voor gezond voedsel op tafel.

                               

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee