Terug

Rucola correct oogsten, planten en bewaren

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt rucola correct geplant?

Zonnige tot halfschaduwrijke perken of standplaatsen zijn geschikt voor rucola. Buiten de volle zon blijven de bladeren malser en is het aroma minder scherp. Voor de teelt van rucolaplanten mag de grond niet te stevig zijn, maar los. Bij zware leembodems is een royale inmenging van grof zand en grind aan te raden. Cultuur in verhoogde bedden is bijna nog beter. De verhoogde constructie zorgt voor een betere waterafvoer en de vloer warmt sneller op. Humusrijke, vruchtbare compost zorgt voor een snelle plantontwikkeling.

De zaden van de eenjarige rucolasoorten worden bij voorkeur in een rij gezaaid. Aangezien de planten tot 20 cm breed kunnen worden, mogen ze niet te dicht op elkaar worden gezaaid. Anders kan een dichte afstand worden uitgedund of kunnen zaailingen worden verplant. Het is verstandig om het zaad met een tussenpoos van vier weken te zaaien. Op deze manier wordt de oogstperiode dienovereenkomstig naar achteren verlengd. Als de planten de kans krijgen om zichzelf te zaaien, verspreiden de zaden zich wild en ontkiemen ze het volgende jaar overal. Daarom is het zinvol om de kleine peulen te verwijderen. Ze kunnen tot volgend jaar in een zaadzak of pot worden bewaard op een koele, droge plaats, weg van het licht.

Jonge planten van de meerjarige rucola kunnen vanaf half maart geplant worden, mits de lente is begonnen. De pittige planten moeten een afstand van ongeveer 15 tot 20 cm hebben.

Bij de groei kunnen sommige rupsen, maar ook aardvlooien schade aanrichten.

 

Hoe wordt rucola correct geoogst?

Van zaaien tot de  rucola oogst duurt slechts enkele weken tot enkele maanden. De bladeren worden geoogst voordat de bloemstengels zich vormen. De bladeren hebben op dit punt een aangename en niet al te sterke scherpte. Naarmate ze ouder worden, worden de bladeren grof, verliezen ze haar malsheid en worden ze onaangenaam scherp. Daarom worden ze geoogst wanneer ze voldoende groot zijn. Bij de eenjarige rucolasoorten moet u weten dat ze slecht teruggroeien. Om langer rucola te kunnen oogsten is gespreid zaaien aan te raden.

Wat dat betreft heeft rucola als vaste plant een duidelijk voordeel. Als u haar bladeren knipt en oogst, groeien er nieuwe jonge bladeren terug. De meerjarige vorm wordt ook geoogst zodra de bladeren voldoende groot zijn.

Minder bekend is dat bloemen en zaden ook in de keuken worden gebruikt. De bloemen zijn eetbaar en een pittige blikvanger op het bord. De zaden bevatten een hoog gehalte aan mosterdolie. Samengeperst produceren ze een uitzonderlijke olie. Dit vereist echter een grotere oogsthoeveelheid. Meer over het onderwerp rucola oogsten.

 

Hoe wordt rucola correct bewaard?

Rucola is een kruid dat in de verse keuken wordt gebruikt. Bladeren en bloemen worden meestal vers geplukt voor consumptie. Ze zijn een paar dagen houdbaar in het groentevak van de koelkast of in speciale groentebakjes. Het kan niet worden bewaard door te drogen. Invriezen daarentegen wel, maar nogal ongewoon.

 

Hoe wordt rucola gewassen?

De geoogste bladeren en bloemen van rucola worden zorgvuldig met water ontdaan van vuil. Het is voldoende als de geoogste plantendelen in de keukenzeef worden uitgewassen. Aangevreten of bruine bladeren worden voor het wassen verwijderd. Om te voorkomen dat de salade later waterig wordt, laat u de bladeren uitlekken in een droge doek of gebruikt u een slacentrifuge.

Veelgestelde vragen over rucola

Is rucola giftig?

Rucola is niet giftig. Mensen met een allergie kunnen echter allergische reacties vertonen vanwege het gehalte aan mosterdolie. Er bestaat een risico op verwarring met de giftige kruiskruid. Daarom moet men er voor consumptie zeker van zijn dat alleen rucola is geoogst.

Kunt u rucola vermeerderen?

Zowel de eenjarige als de meerjarige rucola kan eenvoudig worden vermeerderd door zelf te zaaien. Zonder enige tussenkomst zaaien de planten zichzelf uit na de bloei.

Wanneer bloeit rucola?

Afhankelijk van het begin van de teelt begint rucola vroeg of midden in de zomer te bloeien. Bij de eenjarige soort sterft de plant als er voldoende zaden zijn gevormd. De wilde rucola bloeit lang, soms met nabloeien tot in de herfst.

Hoe droogt u rucola?

Rucola wordt meestal vers gebruikt en vlak voor consumptie geoogst. Het drogen van bladeren is ongebruikelijk, omdat versheid belangrijk is.

 

Verdere informatie

Scherpte met een uitgesproken smaak zorgt ervoor dat rucola op allerlei manieren wordt gebruikt in de verse keuken. Voor de raketsla zijn er verschillende vormen en rucola is een soort verzamelnaam. Het bekende snoeigoed uit de groentebuffet is meestal de soort of variëteiten van Eruca vesicaria, de raketsla of mosterdkruid. Deze vorm is een eenjarige, die in de verte verwant en sprekend lijkt op de herik. De grote, kruidige bladeren werden al door de Romeinen gewaardeerd in de keuken en gekweekt voor consumptie. De tot 1 meter hoge plant heeft witachtige bloemen, is zaaibereid en zaait zichzelf uit. Het groeit snel en veroorzaakt geen problemen bij de teelt.

Even gemakkelijk te verzorgen is de meerjarige soort Diplotaxis tenuifolia, in het Nederlands wilde rucola, grote zandkool of gewone zandkool. In tegenstelling tot de wijdverwante mosterdkruit is zij hardnekkig en trotseert ze gemakkelijk de winterkou. De bladeren van de wilde rucola zijn kleiner en veel scherper en intenser van smaak. Het hoge gehalte aan mosterdolie geeft de rucola een aroma dat ergens tussen radijs en tuinkers valt in te schatten. De pittige bladeren brengen salades, mediterrane gerechten en groentegerechten op smaak.

Een andere vorm van rucola is Diplotaxis erucoides, bekend als wilde ruclo of zandkool. Zij is eenjarig, heeft witte bloemen en heeft een scherpe wasabi smaak. Het vermenigvuldigt zich gewillig.

 

Gevaar voor verwarring met rucola

Hoe gezond en lekker rucola ook is, een plant die als hij jong is erg op rucola lijkt, is gevaarlijk. De bladeren van het Jakobskruiskruid (Senecio vulgaris) lijken erg op elkaar. Als deonkruid in de buurt groeit, kan deze per ongeluk worden geoogst en geconsumeerd. Dit kan tot vergiftiging leiden, ook al heeft het Jakobskruiskruid niet de sterke toxiciteit van het Jakobskruiskruid (Senecio jacobaea). Er is in het verleden vaak gewaarschuwd dat rucola uit het groenteschap besmet was met Jakobskruiskruid. Daarom moeten de bladeren uit de tuin voor consumptie worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er geen giftige kruiskruid in de rucola oogst is gesmokkeld.

Trusted Shops Guarantee