Terug

Rosmarin pflegen

Rozemarijn is oorspronkelijk afkomstig uit het middelandse zeegebied, maar groeit ook in onze breedtegraden ideaal in een kruidentuin. Rozemarijn kan het hele jaar door worden geoogst, waarbij in de koudere jaargetijden minder moet worden gesnoeid. De groenblijvende, bossige struik geurt aromatisch.

 

Verzorging

De rozemarijn is meerjarig en beperkt winterhard. In de winter is het raadzaam ook op beschutte plekken deze af te dekken. In zeer koude gebieden is het aan te bevelen de rozemarijn uit te graven en in huis bij 8-10° C op een lichte plaats te overwinteren. Vanaf mei kan deze dan weer op een windbeschutte, zonnige plaats met een doorlatende bodem worden geplant. De bodem mag niet te leemhoudend zijn omdat de rozemarijn aan een drogere bodem de voorkeur geeft. Alle 4-6 weken kan in de bodem een granulaat worden bijgemengd of wekelijks worden bemest met een vloeibare meststof.

 

Gebruik

Drogen: hele takken afknippen, ca. 4 weken ondersteboven luchtig en in de schaduw ophangen. De tak in 5 cm stukken snijden en in het donker in een afgesloten pot bewaren. Rozemarijn past heel goed bij vlees of aardappels. Appelgelei kan bv. ook gearomatiseerd worden met rozemarijn. Rozemarijn is vooral in de mediterrane keuken een belangrijk kruid.

 

Recept: Aardappeln met rozemarijn

In de schil gekookte aardappels ca. 20 minuten gaar, maar niet zacht koken. Daarna de aardappels pellen en in de lengte in 4 of 8 stukken snijden. Deze aardappel stiften met peper, zoud en kruiden met de naalden van 2 rozemarijn takken. Vervolgens in de pan met olijfolie bakken. Heerlijk met lam, gevleugelte, vis en gebraden vlees.

 

Recept: Rozemarijn azijn

6 eetlepels verse rozemarijn met 600 ml kokende witte wijn azijn of appelazijn begieten. Drie dagen afgedekt laten trekken. Dan door een zeef gieten en in een fles vullen. Ter decoratie kan men een een rozemarijntak in de fles steken.

Passend daarbij...

omhoog