Terug

Rijstplant (Oryza sativa)

Oorspronkelijk is rijst geen waterplant, maar heeft zich heel lang geleden door middel van kweken en natuurlijke selectie aangepast aan de onderwater staande velden. Om onkruid en ongedierte te voorkomen, De belangrijkste reden waarom de velden bij het verbouwen van rijst onderwater staan, is dat men onkruid en ongedierte wil voorkomen.


Verzorging

Ongeacht waar de rijstplant staat, binnen of buiten, rijst heeft veel water nodig. Kort voor de oogst kan de plant normaal vochtig worden gehouden. Alleen bemesten tijdens de eerste 6 weken. De rijstplant houdt van een goed doorlaatbare, humusrijke grond. Bij het kweken in de vensterbank, moeten de planten worden omgepot in een pot van minstens 13 cm en er moet altijd water staan in de buitenpot of op het onderzettertje.
 

Oogst

Na 6-8 weken onstaan de eerste oogstrijpe rijstaren. De rijst valt oftewel vanzelf van de halm, of u kunt de plant een handje helpen. Uit één rijstplant onstaan ongeveer 10 halmen, die ongeveer 70 cm hoog worden. Uit de bloeiende pluim verkrijgt u ongeveer 80 tot 100 rijstkorrels.

omhoog