Terug

Pompoenen

Hokkaido, butternut of andere tuinpompoenen - recepten met pompoen hebben al lang de inheemse keukens veroverd. Vooral in het najaar, wanneer de oogsttijd van de pompoenen in aantocht is, wenst zich iedereen deze planten in de tuin te hebben. Om met succes een pompoen te planten en te oogsten, hoeft u geen groene fingers te hebben. De teelt van pompoenen is namelijk heel makkelijk, omdat deze plant relatief weinig eisen stelt en robuust is. Als u de er opvolgende tips in acht neemt, zal de pompoen zeker gedijen!

Standplaats

Pompoenplanten hebben een humusrijke bodem nodig. Dat is de reden waarom pompoenen vaak op composthopen worden geplant. Dit heeft het voordeel dat de composthoop optisch wordt verdekt met de pompoenplanten, wat er vaak heel mooi uitziet. Bovendien wordt de compost in de zomer door de pompoenen beschaduwd. Pompoenplanten houden van een zonnige standplaats. Als deze te donker is, ontwikkelen ze nog steeds vele bladeren en bloemen, maar de vruchten blijven veel kleiner dan op een zonnige standplaats.

Pompoenen hebben veel ruimte nodig, zodat het raadzaam is deze op een afstand van ca. drie meter te planten.

Verzorging

Pompoenplanten moeten regelmatig worden gegoten, zodat de groei niet stopt. Het is raadzaam om vlak op de bodem te gieten zonder de bladeren te bevochtigen, anders kunnen ze gaan rotten. Pompoenen kunnen aan de top worden afgesneden daarmee de resterende vruchten extra groot worden. Hiervoor worden twee tot drie vruchten bewaard, terwijl de volgende rank met de ca. tennisbalgrote verdere vruchten wordt afgesneden. Nadat de laatste pompoen werd bewaard, zouden er twee bladeren blijven staan. Maar er zijn ook genoeg tuiniers die hun pompoenplanten gewoon laten groeien zonder de top af te knippen. Het is raadzaam de pompoenen wekelijks met een stikstofrijke meststof te bemesten.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee