Terug

Platte peterselie

Peterselie is vermoedelijk het meest gebruikte kruid in Duitse keukens. De platte peterselie heeft een intensiever smaak dan de gekrulde peterselie en wordt daarom prefereert. Peterselie is een echte vitamine C-bom en bevat circa 160 mg van de kostbare voedingsstof op 100 gram. Het loont zeker de moeite om gekookte gerechten regelmatig met peterselie te garneren.

Verzorging

De platte peterselie heeft een voedingsrijke bodem nodig en geeft de voorkeur aan een halfschaduwrijke tot zonnige standplaats. De groeihoogte is ca. 30 - 40 cm. De peterselie is een tweejarige plant en gedeeltelijk winterhard. In het eerste jaar ontwikkelt de plant vele bladeren om te oogsten, in het tweede jaar ontwikkelt ze ook bloemstengels en heeft een minder hoge opbrengst. Zodra de bodem vorstvrij is, kan ze in de volle grond worden geplant. Voor een standplaats op het balkon of het terras is de peterselie ook geschikt als potplant.

Gebruik

Platte peterselie wordt vaak gebruikt om een gerecht te aromatiseren. De bladeren van de peterselie worden rauw of slechts kort verhit gebruikt, omdat ze anders hun typische smaak verliezen. Verse peterselie wordt in soepen, chutneys, sauzen, curries en vele andere vis-, vlees- en groentegerechten gebruikt. Verse peterselie kan voor korte tijd in de koelkast of voor een langere tijd in de vrieskast worden bewaard. Peterselie heeft op grond van zijn hoog gehalte aan vitamine C een opwekkende effect. Platte peterselie is ook zeer geschikt voor de toebereiding van pesto’s, waar ze in plaats van basilicumbladeren kan worden gebruikt.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee