Terug

Peterselie op de juiste manier oogsten– 3 stappen naar het succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om peterselie te oogsten?
    • De bladeren van de peterselie worden het eerste jaar het hele jaar door geplukt en in het tweede jaar totdat ze bloeien.
  2. Hoe wordt peterselie op de juiste manier geoogst?
    • Verse bladeren worden afgesneden of met uw vingers geplukt.
  3. Hoe moet peterselie na de oogst worden bewaard en welke verwerking is geschikt?
    • Peterselie kan als kruid vers of klein gehakt in diepvriesblikken worden ingevroren
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om te oogsten

Peterselie heeft een levenscyclus van twee jaar. Pas in het tweede jaar verschijnt er een bloem, gevolgd door de zaden en later het einde van de plant. Tot de bloei, kan peterselie bijna het hele jaar door worden geoogst. De bladeren zijn vooral 's morgens en ’s ochtends, als de dauw is opgetrokken bijzonder vers. In de koude omgeving kan de oogsttijd aanzienlijk worden verlengd, omdat er tot ver in de herfst nieuwe bladeren blijven vormen. In het voorjaar begint de bladontwikkeling en de groei al in februari. De oogst gaat door in het tweede jaar ​​tot de bloei. Wanneer de bloemen zich vormen, gaat het populaire aroma verloren en is oogsten niet langer de moeite waard.

Wortelpeterselie wordt in de late herfst op vorstvrije dagen geoogst. Er worden geen bladeren van de wortelgroenten geoogst, omdat ze de peterseliewortel laten groeien. Het verlies van bladeren betekent kleinere wortels.

 

Stap 2: Hoe wordt peterselie op de juiste manier geoogst?

Peterselie oogsten is eenvoudig. Voor individuele bladeren, pluk ze met uw vinger aan de basis. Voor grotere hoeveelheden, bijvoorbeeld als u peterselie wilt invriezen, wordt een schaar gebruikt. Men snijdt niet te diep om de volgende scheuten in het hart te houden. De kleinere bladeren in het midden blijven, omdat ze later de geoogste peterseliebladeren vervangen. Als het hart in het midden wordt uitgesneden, kan de peterselie geen nieuw blad vormen.

Peterselie wordt vaak gebruikt in de keuken. Vandaar de aanbeveling om meerdere rijen peterselie te laten groeien. De oogst wordt gespreid in een wekelijks of 14-dagenritme. Een geoogste rij peterselie kan teruggroeien als de andere rijen vervolgens worden geoogst.

De oogstperiode voor wortelpeterselie is iets beperkter. U laat ze het hele jaar door rustig groeien. Als de scheut laat in de herfst bovengronds afsterft, wordt de wortel met een schop uitgegraven. U reinigt ze onder schoon water met een borstel.

De zaden zijn ook interessant voor tuinders. Hoewel ze zelden in de keuken worden gebruikt, worden ze gebruikt om peterselie te kweken. Het peterselie-kruid mag in het tweede jaar bloeien. Het witte bloemscherm wordt vaak bezocht door insecten en tegelijkertijd bestoven. Een paar weken later zijn er zaden gevormd die worden verwijderd, als de zaden rijp zijn. Ze worden gevuld in zaadzakjes voor opslag of de verse zaden worden direct in het perk gezaaid. Nieuwe peterselieplanten laten niet lang op zich wachten.

 

Stap 3: De juiste opslag en verwerking

Peterselie en bladpeterselie worden bij voorkeur vers gebruikt in soepen, salades, groenten of hartige gerechten. In het groentevak van de koelkast kunt u peterselie een paar dagen veilig bewaren. Het drogen van peterselie is minder succesvol bij huishoudelijk gebruik. Bij het drogen gaat een groot deel van het aroma verloren. Het is beter om de peterselie onder helder water schoon te maken, met een (weeg) mes fijn te hakken en in diepvriesblikken in te vriezen.

 

Verdere Informatie

Bieslook en peterselie - waarschijnlijk de belangrijkste kruiden in de keuken. Beide zijn universeel inzetbaar en verrijken elk gerecht met eigen individuele noot. Peterselie kan breder worden gebruikt dan bieslook. Het tweejarige kruid is afkomstig van rotsachtige plaatsen in het Middellandse Zee gebied. Opvallend zijn de meervoudig geveerde bladeren met hun intense aroma. Bloesems volgen in het tweede jaar en de natuurlijke levenscyclus eindigt wanneer de zaden rijp zijn. De tijd ervoor wordt gebruikt om de peterselie te oogsten. Bovengronds ligt de focus op de bladeren van peterselie (Petroselinum crispum) en bladpeterselie (Petroselinum crispum var. Neapolitanum). Ondergronds groeit de oogst van de wortelpeterselie (Petroselinum crispum var. Tuberosum).

                              

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee