Terug

Peterselie correct planten, oogsten en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt peterselie correct geplant?

Jonge peterselieplanten worden in het voorjaar geplant op een zonnige of halfschaduwrijke staandplaats in het voorbereide bed. Peterselie gedijt niet overal. Kale zandgronden bieden bijvoorbeeld geen goede omstandigheden. De grond moet voedzaam en goed gedraineerd zijn, snel opwarmen en niet neigen naar een zure omgeving. Peterselie verdraagt ​​droogte niet goed. Voordat de peterselie wordt gekweekt, moeten lichte zandgronden worden verbeterd wat betreft hun voedings- en wateropslagcapaciteit door royaal humus of compost op te nemen. Regelmatig bewerkte grond in moestuinen biedt vaak ideale omstandigheden voor het kweken van peterselie.

Zaaien wordt aanbevolen in plaats van planten. De zaden hebben ongeveer 3 tot 6 weken nodig om te ontkiemen. Deze periode kan worden verkort door de zaden een nacht in lauwwarm water te laten weken. Zaden worden idealiter in rijen gezaaid en vochtig gehouden tot ze ontkiemen. Geadviseerd wordt om maandelijks gespreid te zaaien. Hierdoor is het verse kruid altijd later beschikbaar voor bladoogst.

Peterselie is uitstekend geschikt voor de teelt in gemengde teelten in groentebedden. Met hun aroma kunnen afrikaantjes (Tagetes) helpen om ongedierte weg te houden.

 

Hoe wordt peterselie verzorgd?

Zorg er bij het kweken van peterselie voor dat de grond gelijkmatig vochtig is. Droogte, maar ook stuwvocht beschadigen het aromatische kruid. Geef 's morgens of' s avonds water om bladverbranding te voorkomen.

Royale hoeveelheden compost in het voorjaar zijn voldoende als meststof. Zonder compost zijn organische of plantaardige meststoffen aan te raden, omdat ze het bodemleven bevorderen.

Als de peterselie ondanks een ideale standplaats niet wil groeien, kan dit komen door een aantasting door ziekten en plagen. Wortelvlieglarven besmetten de wortels, bladeren kunnen worden beschadigd door mineervliegen van selderij. Bladluizen blijken dragers te zijn van bladvlekkenziekte of virusziekten.

 

Hoe wordt peterselie overwinterd?

Peterselie is een tweejarige plant die in het tweede jaar na blootstelling aan kou bloemen vormt. De planten zijn winterhard en overwinteren meestal probleemloos. Omdat de wortels met de knoppen net onder het grondoppervlak zitten, kan winterbescherming in zeer koude streken aan te raden zijn. Een bedekking met vurenhout is voldoende. De dode peterseliespruit wordt vooraf teruggeknipt.

 

Hoe wordt peterselie correct vermeerderd?

Tweejarige peterselie wordt vermeerderd door te zaaien. Het is mogelijk van de lente tot de nazomer. Zaden kunnen worden verkregen door rijpe vruchten in het tweede jaar te verwijderen of zijn het hele jaar door verkrijgbaar in zaadzakjes. Vegetatieve vermeerdering door deling of stekken is niet mogelijk met peterselie.

 

Hoe wordt peterselie correct geoogst?

De bladeren worden in het eerste jaar het hele jaar door geplukt of geoogst en in het tweede jaar voor de bloei. Ze worden vers gebruikt, ingevroren om ze te bewaren of tot sap geperst. De verse blaadjes van de bladpeterselie worden gebruikt voor garnering of als specerij voor soepen, kruidenboter, dressings of hartige lekkernijen. Industrieel wordt peterseliesap verwerkt tot groentesappen.

Peterseliewortels worden in de late herfst opgegraven, schoongemaakt en gebruikt. Zaden worden op volwassen leeftijd verzameld in het tweede groeijaar. Meer over het onderwerp Peterselie oogsten.

 

Veelgestelde vragen over peterselie

Is peterselie giftig?

Overdoseringen van peterselie, vooral de olie en zaden, kunnen lever- en nierschade en complicaties tijdens de zwangerschap veroorzaken. Daarom moeten voorgeschreven doseringen worden overwogen.

Welke toepassingen kan peterselie hebben?

Peterselie heeft veel toepassingen. Het varieert van soepgroenten, als aromatische smaakmaker voor vegetarische groentespecialiteiten, tot hartige vleesgerechten. Het verrijkt smoothies en is erg populair in de zuidelijke keuken.

Welke soorten peterselie zijn er?

Er zijn maar twee soorten peterselie. De bekende tuinpeterselie (Petroselinum crispum) met zijn variaties en de weinig bekende soort Petroselinum segetum.

Hoe kunnen ziektes worden voorkomen?

Ziekten en plagen zijn in de peterselieteelt niet uit te sluiten. De beste voorzorgsmaatregel is een geschikte standplaats met ideale omstandigheden. Gemengde teelt is effectief gebleken om ongedierte op afstand te houden. Naburige planten met een sterke geur en aroma (bijvoorbeeld afrikaantjes) verdrijven schadelijke insecten en verminderen het risico op ongedierte.

 

Verdere informatie

De populariteit van peterselie is nauwelijks te overtreffen. Iedereen kent het kruid als een aromatische specerij. Het geslacht peterselie (Petroselinum) is uiterst beheersbaar met zijn 2 soorten tweejarige planten. Ze zijn inheems in rotsachtige locaties van de Europese Middellandse Zee. De planten vormen een sterke onderstam. Hieruit ontspruiten stijve spruiten met meervoudig geveerde bladeren die een aromatische smaak hebben. Pas in het tweede jaar vormt zich een samengesteld bloemscherm van talloze witte of groengele stervormige bloemen. Na bestuiving rijpen kleine eivormige zaadjes, die zorgen voor de groei van de peterselie. Nadat het zaad is gerijpt, sterft de oorspronkelijke plant.

Peterselie (Petroselinum crispum) neemt een belangrijke plaats in de kruidencultuur in. De Romeinen noemden de gekrulde vorm al in hun geschriften.

Peterselieblaadjes worden gebruikt als specerij en ter decoratie. Er zijn cultivarvariaties die verschillen in aroma of bladkenmerken.

In tuinen wordt peterselie vaak als eenjarige gehouden, omdat in het tweede jaar het blad grof en hard wordt. Tuin- of krulpeterselie (Petroselinum crispum), platte peterselie (Petroselinum crispum var. neapolitanum) en wortelpeterselie (Petroselinum crispum var. tuberosum) zijn bekend in de keuken.

Fijnproevers geven de voorkeur aan bladpeterselie, ook wel Italiaanse peterselie genoemd. De gehakte bladeren zijn populair in mediterrane gerechten. Het heeft delicater blad en een intenser aroma. Een voordeel van het kweken van bladpeterselie is de weersbestendigheid.

De krulpeterselie daarentegen is de bekendste en meest verspreide vorm van het keukenkruid. Bijna geen enkele soep of stevige maaltijd kan zonder. Sommige smaakpapillen kunnen echter een hekel hebben aan het gegolfde gebladerte, dat een beetje krassend in de mond kan zijn.

Wortelpeterselie is een knolgewas dat al sinds de 16e eeuw wordt verbouwd. Hoewel de bladeren ook eetbaar zijn, ligt de focus op de geoogste wortel. De gladde bladeren zijn relatief smaakloos en doen denken aan een mengsel van peterselie en selderij. Visueel doet de bolvormige peterseliewortel denken aan pastinaak. Met zijn gezonde eigenschappen verfijnt het stoofschotels, soepen en groentegerechten.

Peterselie is waardevol voor de gezondheid vanwege het ijzer- en vitaminegehalte. Ingrediënten zijn de vitamines A, C en E, evenals de flavonoïde. De laatste werkt als een antioxidant en zou allergische reacties onderdrukken. Ondanks de gezonde ingrediënten mag men geen overdosering riskeren.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee