Terug

Parasolzwam

U kweekt de parasolzwam gemakkelijk in uw tuin! U krijgt een parasolzwam substraat, afgewisseld met fijn, witgeelachtig spinnewebachtig mycelium. De teelt is ongeveer vier tot zes weken houdbaar bij 2-10°C. Bij kamertemperatuur 1 tot maximaal 2 weken.

 

Kweken:

Graaf een kuiltje (ca. 50x40 cm en ca. 25 cm diep) op een half tot volledig beschaduwde plaats in de tuin (bijvoorbeeld onder een struik of boom), zodat de hele teelt er helemaal in past. Verwijder de folie, plaats de teelt in het kuiltje en dek af met ongeveer 3 cm (goede) teelaarde. Compost zou ideaal zijn, maar turf zou ook werken. Een humusrijke grond en de nabijheid van struiken en bomen is een voordeel. Vermijd echter coniferen, omdat hun bodem ongunstig is voor schimmelgroei. Het gebruik van schorsmulch is ook contraproductief. Tip: De parasol gedijt bijzonder goed op een schaduwrijk gazon, omdat hij in de natuur altijd aan de rand van het bos groeit en daar meestal in het gras!

 

Groeitijd:

Terwijl het mycelium in de grond groeit, blijft de nodige zorg beperkt tot hooguit een korte besproeiing van de kweek. Maar graag alleen als het langdurig droog is (minstens 1 week). Bescherming tegen te veel vocht is ook een voordeel maar niet absoluut noodzakelijk.

De parasolzwam groeit alleen in de periode van juli tot oktober, dus als u in het voorjaar begint met kweken, heb dan even geduld. Wees niet verbaasd als sommige paddenstoelen tijdelijk groeien op sommige plaatsen van de parasolteelt! De twee soorten paddenstoelen gedijen goed op een identiek substraat. Dit schaadt de parasolteelt niet en de paddenstoelen zijn natuurlijk ook eetbaar!

 

De zwam:

De grote parasolzwam is een van de grootste paddenstoelensoorten die in ons land voorkomt, zijn hoeddiameter kan oplopen tot 30 cm. De hoed wordt aanvankelijk bolvormig (zoals een paddenstoel), later spreidt hij zich klokvormig uit tot hij plat wordt met een stompe bult in het midden. De lange steel wordt hol met het rijpen en vormt een knol aan de basis. Nadat de hoed is geopend, blijft er een beweegbare ring op de steel. Info: Aangezien er in deze tijd van het jaar verschillende soorten bospaddenstoelen in de tuin kunnen groeien, moet u er bij het oogsten op letten dat het daadwerkelijk de parasolzwam (Macrolepiota procera) is. De champignons zijn rauw maximaal drie dagen houdbaar in de koelkast. Omdat champignons snel water opnemen en daarbij hun smaak verliezen, mogen ze indien mogelijk alleen met keukenpapier worden schoongemaakt. Alleen de doppen worden gebruikt om mee te koken, de stelen zijn vaak houtachtig en alleen geschikt om champignonpoeder als smaakmaker van te maken.

 

Waarschuwing: eet parasolzwammen niet rauw!

 

Verse parasolzwammen kunnen goed worden ingevroren, maak hiervoor de champignons schoon, snijd ze in kleine stukjes en vries ze ongeblancheerd in. Houdbaarheid 6-8 maanden. Kant-en-klaarmaaltijden kunnen ook probleemloos worden ingevroren. Om te ontdooien, gaat u verder met het verwerken van de champignons in bevroren toestand.

 

BELANGRIJK

Voordat u de paddenstoelen gaat consumeren, moet u er zeker van zijn dat het ook daadwerkelijk de paddenstoel is die u heeft gekocht. Door het inbrengen van het substraat bestaat de mogelijkheid dat vreemde schimmelsporen, die zich al in de lucht en in de bodem bevinden, worden overgedragen en vruchtlichamen vormen op het substraat.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee