Terug

Paprika planten

Inhoudsopgave:

 

1. De ideale standplaats: Hier gedijt de paprika het beste

Paprika's behoren tot de meest warmteminnende groentegewassen die zeer gevoelig zijn voor koude. Wanneer u paprika's kweekt, zoek dan een zonnige, beschutte plek, het liefst onder glas. Buiten vragen paprikaplanten een absoluut zonnige en warme standplaats, het liefst in de regen- en windschaduw. De grond moet voedzaam, humusrijk en goed gedraineerd zijn. Een koude, natte lente kan ertoe leiden dat paprika's niet groeien of, erger nog, afsterven. Daarom is het de moeite waard de paprika de eerste tijd in een pot te kweken en pas na half mei of later uit te planten.

Paprika kweken in een verhoogde bak?

Goede ervaringen met de paprikateelt zijn opgedaan met verhoogde bedden waarin de grond is verrijkt met vruchtbare compost. De verhoogde stand is niet alleen gemakkelijk voor de rug, maar de grond warmt ook sneller op en de waterafvoer is gegarandeerd. Voor de teelt van paprika's in verhoogde bedden worden compacte rassen met een lagere groeihoogte aanbevolen. Hoge pepersoorten zijn gevoeliger voor de wind en kunnen omvallen. Compacte rassen kunnen op een kleinere afstand van 30 tot 40 cm worden geplant. De scheuten van elke paprikaplant moeten voldoende licht krijgen om een goede vruchtzetting te garanderen.

Paprika in een kas kweken?

De teelt van paprika's in een kas biedt optimale omstandigheden. De reden zijn de hogere temperaturen, die de warmteminnende groenteplant ten goede komen. Een soortgelijk effect wordt bereikt bij teelt onder folie, bijvoorbeeld in een folietunnel. Het enige belangrijke is dat er een goede ventilatie en bestuiving van de bloemen is.

Paprika in huis kweken

Paprika's zijn zo gemakkelijk te verzorgen dat ze ook op de vensterbank, in een balkonbak of in een pot kunnen worden geteeld. Chilipepers en sierpepers, die een grote sierwaarde hebben door hun bijzonder opvallende vruchten, zijn populair geworden. In huis bestaat voortdurend het gevaar dat paprika's door ongedierte worden aangetast als gevolg van stilstaande lucht. Bovendien bieden veel vensterbanken binnenshuis te weinig licht, waardoor paprikaplanten lang worden en etioleren (verbleken). Als de mogelijkheid bestaat, is de paprika beter af in een balkonbak of op bv. een vensterbank buiten.

Paprika in een pot planten

Stadstuinders slagen erin paprika's in een bak of pot te kweken. Afhankelijk van de latere groeihoogte moet de grootte van de pot worden aangepast. Compacte rassen hebben minder wortelruimte nodig en kunnen in gewone bloembakken worden geplaatst. Grotere paprikarassen zijn beter af in grotere potten met bevestigingsstangen. Ze kunnen achter de borstwering worden geplaatst en zijn dus beschermd tegen de wind.

 

2. Het optimale tijdstip: Wanneer kan men paprika planten?

Als van warmte houdende groente hebben paprika's hogere temperaturen nodig. Onder glas kan vanaf half/eind maart met de teelt en het zaaien worden begonnen. Het is zinvol paprika's voor te kweken om de kweektijd te verkorten. Als de paprika's rechtstreeks in het bed worden gezaaid, duurt het tot laat in de zomer of de herfst voordat ze kunnen worden geoogst, als ze al vrucht dragen. Voorgekweekte paprikaplanten mogen niet buiten worden geplant tot na de IJsheiligen medio mei. Tot dan kan er op elk moment nachtvorst optreden. Pas na het laatste gevaar voor vorst kunnen voorgekweekte jonge paprikaplanten buiten op een zonnige, warme plek worden uitgeplant.

 

3. De juiste techniek: paprika correct voorkweken en planten

Voor het voorplanten worden de zaden vanaf half maart gelijkmatig gezaaid in kweekbakjes gevuld met kweekaarde. De zaden worden dun met aarde bedekt en zorgvuldig bewaterd. Om te voorkomen dat het vocht te snel verdampt, moet de bak worden afgedekt met een passend deksel of een ruit. De ontkieming begint bij ongeveer 25°C op een lichte plaats. Na ongeveer vier weken kunnen de zaailingen in potten worden gescheiden en als jonge planten worden opgekweekt. Verspenen kan worden vermeden door afzonderlijk te zaaien in pallets met meerdere potten. Tegen half mei zullen de paprikaplanten uitgroeien tot statige jonge planten en kunnen dan buiten worden uitgeplant. Zodra de plaats is gekozen en de grond is voorbereid, worden de paprikazaailingen uitgeplant. Haal de zaailingen voorzichtig uit de kweekbak. Droge kluiten worden voor het planten kort in een waterbad geweekt. Maak voor het planten de kluit los en steek hem in het plantgat. De plantafstand moet 50 cm bedragen. Planten die al groot zijn, kunnen buiten aan een bamboestok worden bevestigd, zodat ze niet door de wind kunnen worden omgestoten. Om de groei te stimuleren kunnen hoornkrullen, hoornmeel of plantaardige meststoffen worden toegevoegd. Vergeet niet de planten na het planten water te geven.

 

4: Paprika planten: dit zijn goede buren voor de moestuin

Naast paprika's, voelen zich tomaten, maar ook wortels of kool zich op hun gemak. Bloeiende kruiden, bv. lavendel, tijm of bernagie, trekken insecten aan en zorgen voor een goede bestuiving van de paprika's. In de kas zijn paprika's goede maatjes naast warmteminnende komkommers en aubergines.

 

5: De correct verzorging voor de paprikaplant

Behalve zon en warmte hebben paprika's ook een gelijkmatige bodemvochtigheid nodig. Dit is een voorwaarde voor het vrijmaken en opnemen van voedingsstoffen uit de bodem. In de zomer worden twee tot drie keer nieuwe voedingsstoffen toegevoegd met een organische meststof voor groenten. Bevestiging aan een bamboestok is aan te bevelen, vooral voor buitenkweek. Als deze niet wordt vastgezet, zorgt de wind er vaak voor dat de hele plant ombuigt en de basis van de scheut beschadigt, zodat het water niet meer naar de paprikascheut kan worden getransporteerd. In de kasteelt zorgt de hoge luchtvochtigheid ervoor dat de pollen aan elkaar kleven, waardoor de bevruchting uitblijft. Het is raadzaam de planten voorzichtig te schudden of zelf een borsteltje of wattenstaafje te gebruiken. Een hoge luchtvochtigheid kan ook grauwe schimmel bevorderen. Tijdig en regelmatig luchten voorkomt een aantasting door de schadelijke schimmel.

 

Paprika zelf planten – meer informatie

In zijn aantrekkingskracht als vruchtgroente staat de warmtegevoelige peper zeker ver vooraan. Botanisch gezien horen paprika's, chilipepers en hete pepers bij elkaar. Alle huidige pepervariëteiten stammen af van de oorspronkelijke vorm van de Spaanse peper (Capsicum annuum). Het kweken van paprika's, kerspaprika's of puntpaprika's is minder ingewikkeld dan men op het eerste gezicht zou denken. Heerlijke en gezonde vruchten met veel vitamine C ontwikkelen zich op een warme plaats.

omhoog
Trusted Shops Guarantee