Terug

Paprika (Capsicum)

De uit Zuid-Amerika stammende paprika planten met hun aromatisch zoete of vurige scherpe vruchten kunnen ook in deze regio in kassen, serres of op het balkon eenvoudig worden gekweekt. Chiliplanten – met hun kleine rode vruchten – zijn bovendien een sierraad voor iedere vensterbank.


Standplaats

De paprika geeft de voorkeur aan een warme, zonnige en beschutte standplaats, zodat de plant niet aan directe wind en regen zijn blootgesteld. De grond moet doorlaatbaar en voedselrijk zijn. De paprika behoort net als de tomaten tot de nachtschadefamilie en houdt eveneens van veel warmte. Vorst verdraagt de plant niet en daarom is het het beste niet te vroeg met het planten te beginnen. De paprika kan ook in een kuip op het terras worden geplant.
 

Verzorging / bemesten

Om de plant te bemesten kunt u het beste een met kalium verrijkte samengestelde meststof gebruiken. Paprika’s houden van veel vochtigheid en zijn oppervlakkige wortelaars. Bij droogte bestaat gevaar dat bloemen en kleine vruchtjes afvallen. De planten moeten regelmatig worden gegoten. Een dikke laag gras en stro om de planten neemt u daarom veel werk af! Geef de planten van onderen water en houdt het blad zo goed mogelijk droog. Als u de paprika giet is het belangrijk stuwvocht te vermijden. De paprika planten hebben een staaf nodig als steun waaraan ze naar boven worden vastgebonden zodat de takken met de vruchten niet afbreken. Paprika planten blijven nogal klein en hoeven daarom niet te worden gesnoeid. Na het overwinteren is het raadzaam de paprika te snoeien. Alle planten tot op het eerste oog na een vertakking terugsnoeien en verrotte en gele bladeren verwijderen. De planten kunnen dan in het voorjaar weer goed groeien en gedijen.


Zaaien

Het juiste tijdpunt om paprika’s te zaaien is in maart. Zaai gelijkmatig in een plantenschaal of op zaaigrond en vervolgens dun met aarde bedekken. Het zaad komt dubbel zo diep in de grond als dat het zaad groot is. De aarde licht aandrukken en een transparante hoes op de schaal zetten. Paprikazaad ontkiemt bij ca. 25° C op een lichte standplaats bijzonder goed. Na ca. 4 weken kan men de jonge plantjes alleen in potjes zetten en verder kweken.

omhoog