Terug

Olijfkruid (Santolina viridis)

• Olijfkruid is een winterharde struik die verhoute en glanzend groene fijne blaadjes vormt.
• Eind juni ontstaan kleine gele bloesemknopjes die lang bloeien, er mooi uitzien en erg geschikt zijn als decoratie voor de tafel.
• De bloemetjes zijn nogal stevig om te eten. Daarom liever de naaldachtige blaadjes gebruiken.


Gebruik

• De groene, zachte blaadjes worden in zijn geheel of kleingesneden aan een gerecht toegevoegd.
• Verbazingwekkend is de geur van ingemaakte olijven. Diegenen die dit kruid al kennen vinden het heerlijk om bv. in mediterrane pastagerechten of in zelfgemaakte pesto’s te gebruiken. Het kruid past ook uitstekend bij dressings voor sla of tomaten en smaakt bovendien bij hartige vis- en vleesgerechten, in sauzen en bij kaas – kort gezegd – overal waarbij ook olijven graag worden gegeten.
• Recept: olijfpasta: 200 g groene ontpitte olijven, 100-150 ml olijfolie, 1 mini-paprika, 3 teentjes knoflook, 1 klein glaasje kappertjes, sap van 1 citroen, 2 EL vers gehakte of gedroogde (dan 1 EL) kruiden: bv. kruiden-der-Provence, thijm, rozemarijn, olijfkruid, zout, peper. Alle ingrediënten klein hakken en in een mixer tot een pasta verwerken. De consistentie regelen door meer of minder olijfolie toe te voegen.
• Probeer olijfkruid ook eens in prosecco. Gewoon een paar 5cm lange stelen van het olijfkruid in de glazen doen. Niet alleen decoratief, maar ook een streling voor de tong.

 

Verzorging

• Olijfkruid is meerjarig en winterhard
• De plant is eenvoudig te verzorgen, houdt van een zonnige tot halfschaduwachtige standplaats
• Alle 4 weken het olijfkruid met een biologische meststof bemesten

omhoog