10% Sinterklaas KORTING op alles!* NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Monniksbaard (salsola soda)

Maar weinig planten hebben een zoute smaak, daarom is de monniksbaard zo uniek. In vergelijking met citroensmaak is het botanisch echt iets bijzonders. Het smaakt fris met een vleugje zout. Daarom behoort deze plant tot de categorie „seafood“ en wordt ook wel eens italiaanse zeekraal genoemd (hoewel het geen zeewier is). Voor koks die graag van experimenteren houden is de Monniksbaard een enorme aanwinst. De plant geeft een onbekende bijzondere smaak aan gerechten.
 

Standplaats en verzorging

De Monniksbaard is een éénjarige plant en niet winterhard. De afstand tussen de planten moet ongeveer 20 x 20 cm zijn. Hij geeft de voorkeur aan een zonnige plek en benodigt 1 keer in de 2 weken een vloeibare meststof.


Oogst

Ca. 3-4 cm lange scheuten af knippen. Zo kan de plant blijven groeien.


Gebruik

Monniksbaartd wordt voornamelijk rauw gegeten. Zo komt de “knapperige zoute smaak” het beste tot zijn recht. Het is uiterst geschikt om een salade meer pit te geven. Monniksbaard kan ook worden geblancheerd of gebakken en smaakt erg lekker als bijgerecht bij vis. Monniksbaard kan als sperziebonen worden bereid, eerst in ongezouten water kort koken en vervolgens in de boter zwenken. In sommige landen wordt het samen met kruiden op azijn ingelegd. In Engeland wordt de Monniksbaard op wijnazijn ingelegd en wordt “pickled samphire” genoemd.

omhoog