Terug

Kruisdisteloesterzwam kweken - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoudsopgave:

  1. Hoe worden kruisdisteloesterzwammen gekweekt?

    • Kruisdisteloesterzwammen zijn heerlijke eetbare paddenstoelen, die betrekkelijk gemakkelijk te kweken zijn als cultuurpaddenstoel in de tuin of in bakken op het schaduwrijke balkon.
  2. waar worden kruisdisteloesterzwammen gekweekt?

    • Een kwart vierkante meter op een schaduwrijke plaats tussen loofbomen biedt de beste omstandigheden voor het kweken van kruisdisteloesterzwammen.

  3. Wanneer is het beste tijdstip kruisdisteloesterzwammen te kweken?

    • Zodra in de lente de gemiddelde temperatuur overdag minstens 10° C bedraagt, begint de groei van de paddenstoelen. 
  4. Verdere Informatie

 

1: Hoe worden kruisdisteloesterzwammen gekweekt?

Er zijn meerdere manieren om kruisdisteloesterzwammen te kweken. De eenvoudigste manier zijn zogenaamde substraatblokken, die een paddenstoelenbroed (deuvelbroed - gewone houten deuvels die geënt zijn met de benodigde schimmelsoort) bevatten. Hiervoor wordt een deel van de folie verwijderd. De substraatblokken worden op een plaats in de schaduw gezet, met een hoge luchtvochtigheid van meer dan 80% en een temperatuur tussen 10 en 20° C. De hoge luchtvochtigheid kan het beste in een kleine kas worden verkregen. Alle 2 tot 3 dagen wordt het paddenstoelbroed besproeid en het te veel aan water uitgegoten. Het substraatblok mag geen stuwend vocht hebben. Al na enkele dagen is een beginnende groei van paddenstoelen te zien.

De natuurlijkste vorm paddenstoelen te kweken is in de tuin. Er wordt een halfschaduwrijke tot schaduwrijke plaats gezocht die beschut is tegen heftige regen en uitspoeling, bv. tussen loofbomen met een losse humusrijke grond. Naaldbomen zijn niet geschikt voor kruisdisteloesterzwammen, want de bodemverhoudingen zijn onbruikbaar voor het kweken van paddenstoelen. Voor het planten wordt een plantgat van ca. 50 x 50 cm en 15 cm diepte uitgegraven.

Voor het kweken van paddenstoelen in de tuin, zijn er speciale kweeksets, die uit geperst substraat en het paddenstoelenbroed (deuvelbroed) bestaan. Het substraat wordt in een schone emmer of een grote bak gelegd en in ca. 8 liter water gedompeld. Zodra het substraat zich heeft volgezogen, wordt één helft in het voorbereide plantgat gevuld. Daarop wordt met schone handen het paddenstoelbroed gelegd. Het is belangrijk zo zuiver mogelijk te werken, want kruisdisteloesterzwammen en paddenstoelen reageren gevoelig op verontreinigingen. Het broed wordt met de andere helft van het substraat bedekt. Voordelig is het, het voorbereide paddenstoelsubstraat met aarde te bedekken. Dit beschut het broed tegen uitdrogen. In de daaropvolgende periode wordt het broed vochtig, maar niet te nat gehouden. Te veel vocht leidt tot schimmel en beschadigt de kruisdisteloesterzwammen. Aan te bevelen is het broed af te dekken met folie of een glazen deksel, die in het begin voor de hoge luchtvochtigheid zorgen.

Het kweken van de kruisdisteloesterzwam kan ook heel goed op een schaduwrijk balkon of terras worden gedaan. Hiervoor wordt bv. een kist of een kuip met een omvang van 60x40 cm met humusrijke compost gevuld. Het substraat en het broed worden net als bij het kweken in de tuin in de pot gelegd. De pot wordt vervolgens gegoten en een foliezak eroverheen getrokken. Als de eerste paddenstoelen beginnen te groeien kan de bedekking eraf gehaald worden.   

 

2: Waar kunnen kruisdisteloesterzwammen worden gekweekt? 

Een voorwaarde dat de kruisdisteloesterzwammen goed groeien zijn schaduwrijke plaatsen, een humusrijke bodem, een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van tenminste 10° C. Zulke omstandigheden zijn in de tuin te vinden tussen struiken en onder bomen, op het balkon in een binnenhof of op schaduwrijke plaatsen op het terras. Een hoge luchtvochtigheid buiten kan door een bedekking met een foliezak of een minikas worden bereikt.

Op geschikte plaatsen in de tuin kunnen jarenlang kruisdisteloesterzwammen worden geoogst. Bij het kweken van paddenstoelen in een pot, is het substraat na enkele malen oogst opgebruikt en kan dan als hoogwaardig bestanddeel bij het compost worden gebruikt

 

3: Wanneer is het beste tijdstip kruisdisteloesterzwammen te kweken? 

Met het kweken van kruisdisteloesterzwammen kan begonnen worden als de gemiddelde temperatuur overdag hoger is dan 10° C. De optimale temperatuur voor het succesvolle kweken van paddenstoelen ligt tussen de 15° en 18° C. Deze temperaturen zijn er meestal vanaf half mei. Bij hogere temperaturen groeit het broed niet meer. 

 

Verdere Informatie

Wat is er heerlijker dan door het bos te struinen en paddenstoelen te zoeken? Frisse lucht, puur natuur en een gevoel van voldoening bij het verzamelen. Maar niet elke paddenstoelenjacht wordt met succes bekroond en soms is de teleurstelling groot. Zou het niet geweldig zijn als er ook wilde paddenstoelen in de tuin groeiden? Ze mogen natuurlijk niet in de plaats komen van een wandeling door het bos, maar ze garanderen wel een veilige paddenstoelenoogst.

Kruisdisteloesterzwammen zijn smakelijke eetbare paddenstoelen met een aroma dat doet denken aan eekhoorntjesbrood. In het wild wordt de bruine kruisdisteloesterzwam in dit land met uitsterven bedreigd en is hij opgenomen in de Rode Lijst. De paddenstoel groeit parasitair op afstervende wortels. Het vruchtlichaam verschijnt alleen of in groepjes, wordt ongeveer 8 cm in doorsnee en 5 tot 10 cm hoog. Zijn hoed is grijsbruin en bedekt met fijn vilt. De aanvankelijk lichte zachte lamellen verkleuren later geelachtig tot oranje. Gelukkig kan deze zeldzame bosbewoner op kunstmatige substraten in de tuin worden gekweekt. De teelt ervan is iets veeleisender dan die van de oesterzwam. Met de juiste handgrepen is het echter niet zo moeilijk dat vanaf de zomer maandenlang kruisdisteloesterzwammen uit de tuin kunnen worden geoogst.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee