Terug

Koriander correct planten, invriezen en telen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt koriander correct geplant?

Vanwege zijn korte levensduur zou koriander een snelle cultuur zijn. De korianderteelt in de kruidentuin begint op zijn vroegst na de laatste vorst of na de ijsheiligen half mei. Daarvoor zou het te riskant zijn, omdat jonge bladeren en scheuten de late nachtvorst niet overleven.

 

Welke standplaats is geschikt voor koriander?

Het oogstgoed bepaalt welke standplaats koriander krijgt. Als er zaden moeten worden geoogst, wordt voor de teelt een zonnige plaats gekozen. De zaden rijpen beter in de zon en ontwikkelen meer aroma. Als de bladeren de voorkeur hebben, is een lichte of gedeeltelijk schaduwrijke standplaats beter. Weg van het volle licht blijft het groen delicater. De grond is vochtig, vruchtbaar en goed gedraineerd. Voor de teelt in bakken of potten wordt hoogwaardige plantaardige of biologische grond gebruikt. Het moet een goede doorlaatbaarheid hebben.

Omdat korianderplanten van korte duur zijn, worden ze regelmatig opnieuw geplant. Zodra de spruiten tot bloei komen, kunnen de volgende jonge plantjes al geplant worden. Deze roterende teelt zorgt voor een constante verse aanvoer.

Als koriander jonge planten niet beschikbaar zijn, kunnen zaden worden gebruikt. Zakjes tzad zijn het hele jaar verkrijgbaar in speciaalzaken. De zaden worden in losse grond gezaaid en daarna vochtig gehouden. In de tuin is ter plekke zaaien in rijen ideaal. Het wordt elke drie tot vier weken herhaald tot de zomer. Bij het zaaien moet erop worden gelet dat niet te dicht wordt gezaaid en dat de ontkiemende zaailingen niet worden blootgesteld aan droogte. Een gebrek aan water en het elkaar in het nauw brengen, bevorderen het schieten of voortijdige bloei van de koriander. De plant sterft uiterlijk als het zaad is gerijpt en maakt plaats voor doorzaaien of een kortdurende kruidencultuur.

Als er geen balkon is maar alleen een vensterbank, kan een aan de buitenzijde bevestigd kruidenbakje voor de aanvoer van koriander zorgen. De geur houdt insecten weg, omdat het kruid al in de Middeleeuwen werd gebruikt om vlooien en luizen te verdrijven. De korianderteelt is binnenshuis nauwelijks succesvol. Achter het glas kunnen bladverbrandingen of uitdroging van de ondergrond sneller optreden. Als u daarna te veel water geeft, kan door schimmel veroorzaakte verwelking optreden.

 

Hoe wordt koriander correct verzorgd?

De snelgroeiende koriander is gemakkelijk te verzorgen. In de tuin wordt het na het zaaien normaal gegoten met de andere kruiden. Pas op voor slakkenschade in het perk, wat niet te vrezen is op het balkon. Dode of bruine bladeren worden regelmatig verwijderd om rotten of verwelken te voorkomen. Meststoffen zijn niet nodig, omdat normale tuinaarde of kruidenaarde alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat voor de korte teeltperiode.

Als u wat langer blad wilt oogsten, helpt het om de opkomende bloemstengels vroegtijdig weg te knippen of weg te knijpen. Sommige planten mogen bloeien zodat ze vrucht dragen. De zaden worden geoogst. Een deel daarvan wordt gebruikt voor nieuw zaaien. Het andere deel wordt gebruikt als specerij in de keuken.

 

Hoe wordt koriander correct gesnoeid?

Korianderblaadjes worden van buiten naar binnen geoogst. Van binnenuit vormt het kruid jonge nieuwe bladeren vanaf de basis tot aan de bloemstengels. Daarna is de bladvorming uitgeput en gebruikt de plant zijn energie in de vorming van bloemen en vruchten. Het snoeien vindt uiterlijk plaats wanneer de scheut afsterft.

 

Hoe kan koriander gebruikt worden?

Alle delen van de korianderplant, van de wortels tot de zaden, kunnen gebruikt worden. Bladeren en zaden zijn rijk aan essentiële oliën. Hun aroma is echter heel anders. Verse bladeren smaken kruidig ​​en geven smaak aan soepen, groenten, salades, vis of gevogelte. De zaden hebben een zoet, sinaasappelachtig aroma dat populair is in Aziatische gerechten, ratatouille, of als brood- en vleeskruiderij. De lichtbruine zaden kunnen worden verfijnd door ze te roosteren. Koriander is ook goed te combineren met andere kruiden en staat bekend als ingrediënt in Aziatische curries.

 

Wat is de werking van koriander?

In de natuurgeneeskunde wordt koriander aanbevolen bij lichte spijsverteringsstoornissen. De aanwezige oliën stimuleren de eetlust, voorkomen krampen en hebben een slijmoplossend effect.

 

Hoe wordt koriander ingevroren?

Koriander kan worden ingevroren zoals peterselie of bieslook. Verse bladeren worden geoogst, gespoeld met schoon water, afgedept en fijngehakt. Het aromatische groen wordt in geschikte bakjes gedaan en in de vriezer geplaatst.

 

Hoe wordt koriander geoogst?

De bladeren worden voor consumptie vers geoogst. Zaden worden zo snel mogelijk verwijderd, zodra hun kleur verandert. Als u het moment mist, vallen de zaadjes eruit.

 

Hoe wordt koriander gedroogd?

Bladeren worden meestal vers of ingevroren gebruikt. Tijdens het drogen verdampen de essentiële oliën en verdwijnt het aroma. De zaden worden droog bewaard en kunnen voor langere tijd worden bewaard in glazen of keramische bakjes , beschermd tegen licht.

 

Verdere informatie

Voor sommigen moeilijk te geloven: koriander verslaat peterselie en wordt beschouwd als het meest gebruikte kruid. Bijna geen enkele andere specerij is qua smaak en smaak zo anders als koriander. Het geslacht omvat slechts twee soorten eenjarige planten. Alleen de echte koriander (Coriandrum sativum) is echter bekend en wijdverbreid, evenals enkele variaties en soorten.

Koriander is ook bekend onder de namen ketoembar, coander of wantsenkruid. De botanische naam Coriandrum is afgeleid van koriannon, een Griekse term voor insect. De geur van het insect lijkt op de geur van koriander. Koriander is inheems in het oostelijke Middellandse Zeegebied tot Centraal-Azië. Het groeit in een paar maanden van zaad met geveerde bladeren tot een slanke, kniehoge stengel met bloemschermen. Vanaf de zomer ontwikkelen zich uit de afzonderlijke witte bloemen bolvormige, geribbelde vruchten. Nadat het zaad rijp is, sterft de plant. Het verzekert zijn voortbestaan ​​door zelf te zaaien.

Koriander wordt al meer dan 3000 jaar als gewas verbouwd, hoewel het wild is in zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied van graslanden en woestenijen. De aromatische plant wordt genoemd in vroege Griekse en Egyptische kruidengeschriften. Koriander vond pas een paar eeuwen na Christus zijn weg naar de Chinese en Europese kruidenkeuken. Bladeren en zaden hebben verschillende smaken die van invloed zijn op hoe ze worden gebruikt. Koriander is tegenwoordig een integraal onderdeel van de gastronomische keuken. Bekend is de Thaise keuken, waarin vooral het aroma populair is en ook de wortel wordt gebruikt. Bladeren en stengels zijn vooral populair in het Midden-Oosten en Oost-Azië. Ze geven smaak aan soepen, salades of curry's. In Europa worden de heerlijk aromatische zaden meer gewaardeerd als specerij.

Wij gebruiken koriander vaak vers. Een groot nadeel van kruidenteelt is de korte levensduur. Nauwelijks in bloei, het is weer voorbij. Om deze reden zijn de wat robuustere korianderalternatieven de laatste jaren steeds populairder geworden. Ze zijn botanisch niet verwant aan koriander, maar het aroma en het gebruik zijn vergelijkbaar. Voorbeelden zijn de Vietnamese koriander (Persicaria odorata) of de Mexicaanse koriander (Eryngium foetidum).

Ondanks zijn korte levensduur is koriander onmisbaar in de kruidentuin, in de kruidenbak op het balkon of op de vensterbank.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee